aan boord bij …..” juni 2013

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

HermanPaula (2) 

 Herman en Paula ter Borg, box 323

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven? 

Sinds december 1987. 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Herman en Paula varen met een Breewijd Scilly van Kuijper uit Schoorldam. Het is een 31-jarige langkieler en ‘zusje’ van o.a. de Kustvaarder Het is geen snel schip, maar wel comfortabel en stabiel,  “past dus precies bij onze leeftijd, haha!”

Het bijzondere aan deze Scilly is, dat de bouwer een vaste buiskap met een stalen beugel heeft gemaakt, waarop ook de grootschoot is bevestigd. Dit heeft als voordeel dat we weer meer leefruimte in de kuip hebben. 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

Het schip heet Yahgan. Hieraan zit een mooi verhaal:

Herman heeft in 1980 6 weken voor zijn werk op Vuurland (Zuid-Argentinië) gezeten, waar de oorspronkelijke bewoners de Yahgan-Indianen heetten. Ze werden wel ‘Nomaden op water’ genoemd, die altijd met vuur aan boord voeren. Toen Herman daar was, leefde er nog maar één oorspronkelijke bewoonster, een stokoude vrouw. Zij maakte maskers, maar wilde deze onder geen voorwaarde aan blanken verkopen, want zij hadden immers haar stam uitgemoord ..

  •  Is dit jullie eerste schip? 

Herman en Paula hebben elkaar bij de watersport leren kennen en hebben al heel wat boten ‘versleten’: een Lark, o-jol, Vrijheid, Hollandia Kruiser, Dompkruiser en daarna een Halcyon 27, waarmee ze naar Ketelhaven kwamen. Dit Engelse schip hebben ze 11 jaar gehad en verkocht toen Herman met pensioen ging. Ze wilden meer tijd aan boord besteden en zochten een schip met meer ruimte en comfort; dat werd de Breewijd Scilly. 

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven? 

Herman (75) en Paula (72) zijn nog regelmatig samen aan boord te vinden. Herman is opgeleid tot machinebouwer. Later heeft hij zich gespecialiseerd in het onderhoud van radarapparatuur op o.a. grote fregatten, waardoor hij regelmatig in het buitenland verbleef.

Paula wilde als jong meisje graag haar 4 broers achterna, die het huis uitgingen en naar het buitenland vertrokken. Haar wens was om als au-pair in bijvoorbeeld Parijs te werken. Maar haar vader vond dat ze zich eerst maar eens een jaar in Amsterdam moest bewijzen. Daar heeft ze allerlei betrekkingen gehad en is uiteindelijk nooit in Frankrijk terecht gekomen .. Ze heeft enige tijd bij haar ouders in de zaak gewerkt en na de geboorte van hun zoon Fred heeft ze jarenlang in de gezondheidszorg gewerkt bij de uitleen van medische hulpmiddelen. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? 

Het afgelopen jaar hebben ze voornamelijk op het IJsselmeer gevaren en maakten nog een uitstapje naar het Duitse Wad. Normaal gesproken varen ze veel op de Oostzee, maar dat kwam er vorig jaar niet van.

Deze zomer blijven ze ook voornamelijk op het IJsselmeer en het Wad. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

We hopen nog heel wat jaartjes samen te kunnen zeilen en gezond te blijven, dát is toch het belangrijkste! 

  • Heb je nog tips voor andere zeilers? 

Als je vaart, moet je weten waar je mee bezig bent, bereid je goed voor want niks is zo onvoorspelbaar als het weer.   

En vooral ook: door ervaring wijs worden!