‘aan boord bij …’ the Atlantic Dutchesses, juni 2020

Bijna iedere maand gaan we aan boord bij één van onze ligplaatshouders. Deze maand besteden we graag aandacht aan een bijzondere boot in de haven; de Queen of Hearts van een viertal pittige dames, die in december de oceaan gaan over roeien van de Canarische eilanden naar Antiqua in het Caribisch gebied. Eind juli verlaat de boot onze haven en daarom bent u op vrijdag 24 juli tussen 16.00 en 21.00 uur welkom voor een nadere kennismaking met Melissa, Iris, Renate en Marieke – The Atlantic Dutchesses – en hun bijzondere ‘oceaanboot’. 

 

 

 • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?
  Vanaf half maart dit jaar hebben wij een plekje met onze oceaanboot in de haven.
 • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?
  Wij roeien in een R45 Elite, deze oceaan boot is speciaal gebouwd in Engeland door Rannoch Adventure. Het bijzondere hiervan is dat deze geheel zelfvoorzienend is. Zonnepanelen voor en achter op de cabines. Hierdoor hebben wij elektriciteit voor onze navigatie, stuurautomaten en heel belangrijk de watermaker. Dit is een systeem dat zoutwater filtert naar drinkwater. Tijdens de race kunnen wij extreem hoge golven tegenkomen. Iets wat wij vaak horen is: toch niet met deze boot? Juist met deze boot, ze is zo gebouwd dat mochten we kapseizen, ze binnen enkele seconden weer zelf is teruggedraaid oftewel: zelfkerend.
 • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?
 • Queen of Hearts. Vooraf dat wij de boot gingen ophalen hebben wij online een wedstrijd uitgeschreven, tegen een donatie konden mensen een bootnaam aanleveren. Zo stuurde Anita de naam Queen of Hearts, Queen verwijst naar Dutchesses; onze naam afgeleid van hertoginnen en Hearts omdat wij deze oversteek ook doen om meer kenbaarheid te genereren voor hartproblemen bij vrouwen. Het vrouwenhart is een onderzoek dat geleid wordt door Hester den Ruijter in het UMC Utrecht
 • Is dit jullie eerste schip?
  Ja, zo ook de eerste oceaanoversteek door Nederlandse vrouwen. De boot is in eigendom van de Waard Transport en Overslag. Zij maken mede mogelijk dat wij aan deze race kunnen deelnemen.
 • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?
  4 bemanningsleden met 2 dezelfde passies: roeien en water. Alle 4 al jarenlang actief in het sloeproeien en altijd op en om het water te vinden. Op werkgebied heeft ieder zo zijn eigen bezigheden:
  Renate (50) werkt als trainer en gids voor de Waddenvereniging
  Melissa (33) verzekeringsadviseur voor de expatmarkt in Spanje
  Iris (53) trotse oma en heeft een sportmassage praktijk aan huis
 • Marieke (42) moeder van een tweeling.  MBO-Docent omgangskunde in het volwassenenonderwijs

 

 

 

 

 

 

 

 • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?
  Wij hebben met deze boot enkel nog op het IJsselmeer en de Friese wateren getraind. In de 2de week van augustus staat de verplichte 72 uur op het programma, als het weer mee zit dan zetten wij koers richting Denemarken. 12 december is de start vanaf het eiland La Gomera en de race zal eindigen in Antiqua.
 • Nog dromen voor de toekomst?
  Deze oversteek is een grote droom van ons maar het belangrijkste van deze droom is als eerste damesteam over de finish komen!
  Na de Atlantische oceaan de Pacific oversteken 🙂
 • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?
  Niet alleen voor zeilers, maar voor iedereen die maar een droom heeft. Bedenk geen excuses, waar een wil is een weg en met hele kleine stapjes komt er altijd een manier om je einddoel te halen.