Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In juli 2018 was dat bij:  
…  Sipco Drijber uit Dronten, box 412
 

 

 

 

 

  • Hoe lang ben je ligplaatshouder in Ketelhaven?
Sinds oktober 2006
  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen?
Sipco ligt met een Marieholm IF uit 1976 in de jachthaven, een standaard type Marieholm, zonder motor. Sipko blijkt een echte promotor van dit type schip en heeft onlangs, in het kader van het 50-jarig bestaan van de IF, een artikel gepubliceerd in het clubbad van de Watersportvereniging Lelystad. In de jaren 70/80 was hij actief bestuurder bij deze vereniging.
  artikel:   50 jaar IF.S.Drijber 
Ook vaart hij nog steeds regelmatig wedstrijdjes die door de Nederlandse Mariholmvereniging georganiseerd worden. Al na een paar minuten praten blijken we te maken te hebben met een bevlogen zeiler, die daarnaast ook veel plezier beleeft aan het onderhoud, herstel en restauratie van de boten die hij in de loop der jaren had. Ook de Fortuna kreeg inmiddels een nieuw interieur.
Behalve de Marieholm heeft de familie Drijber ook in Zuid-Bretagne nog een boot liggen, maar daarover later meer ..
  • Wat is de naam van het schip?
De Marieholm heet Fortuna. De naam is overgenomen van een van zijn vorige boten, een 16 m² uit 1939, die hij terugbracht tot ‘bijna nieuwstaat’. De IF onderging hetzelfde lot .. en erfde ook de naam.
Fortuna is de Godin van het toeval en van het lot, maar ook van het ongeluk en het geluk. Een wispelturige Godin die het onverwachte in het menselijk bestaan belichaamt en daar sturing aan geeft. Zij staat vaak afgebeeld met in haar linker hand de hoorn des overvloeds, een zonnenrad/stuurrad aan haar voeten en met een roer in haar rechter hand. Na het horen over de levensloop van Sipco begrijpen we inderdaad meer van de keuze van deze naam ..
  • Is dit je eerste schip?
… dan begint een stortvloed aan verhalen over de bootjes en schepen die in Sipco’s leven zijn voorbij gekomen. Het begint in een sinaasappelkistje op autobanden, lacht hij en daarna kwamen o.a. een zeilkano, een 12 m² kleine BM, een Vrijheidsklasse, een Olympiajol die hij destijds kocht van de bekende Rob Roëll en daarna een kwarttonner Waarschip. Regelmatig zeilde hij met de diverse boten mee in evenementen als de Kaagweek en de Sneekweek. Tussendoor passeerde een aantal boten waaronder een Grinde, waarmee hij eind jaren ’70 met vrouw en kinderen naar Engeland en de kanaaleilanden voer. Meestal had hij één boot om mee te varen en één om aan te klussen.
Toen Sipco midden 50 was en om gezondheidsredenen zijn tandartspraktijk moest overdoen heeft hij zich voorgenomen een grote droom uit te laten komen: hij kocht een Beneteau Idylle 15.50, naar een ontwerp van German Frers uit 1986. Een boot met veel comfort, grote tanks en voldoende ruimte voor een lang verblijf aan boord. Met dit schip heeft Sipco vooral op de Middellandse Zee gevaren, waarbij Monastir (Tunesië) en later Preveza in Griekenland de thuishavens werden. Van daaruit werden tochten gemaakt langs de Italiaanse kust, Sicilië, Sardinië en later de Griekse en Turkse eilanden en kusten.
Na 5 jaar heeft hij de boot naar Nederland teruggehaald voor een stevige opknapbeurt. Vooral het teakhouten dek heeft het in die streken zwaar te verduren, daar moest dus stevig aan gewerkt worden.
Daarna vond de boot een ligplaats in Zuid-Bretagne en van daaruit is dit mooie schip verkocht aan een jong Noors gezin, dat ermee de wereld heeft rondgevaren. Nog steeds hebben Sipko en zijn vrouw een warm contact met dit gezin.
Nog steeds is Bretagne, i.c. Arzal Camoel, de thuishaven van de Bavaria 36, die de familie Drijber ook in haar bezit heeft.

 

Van een groot aantal schepen heeft Sipco foto’s uit zijn plakboeken meegenomen

 

 

 

 

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven?
Sipco (77) is gepensioneerd tandarts. Op de Marieholm vaart hij meestal alleen, maar zijn vrouw Antoinette vaart met heel veel plezier op de Bavaria in Frankrijk. Daar zijn ze minstens 8 weken per jaar te vinden. De kinderen en kleinkinderen zijn niet vaak aan boord te vinden.
  • Wat was je zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.
Met de Fortuna maakt Sipco meestal korte tochtjes in de prachtige omgeving van de jachthaven. Want dat wil hij graag benadrukken: hoe mooi het dichtbij huis is, het Ketelmeer en de IJsseldelta. Maar ook zeilt hij op het IJsselmeer en naar het Wad.
  • Heb je nog dromen voor de toekomst?
Al tijdens zijn veelbewogen leven heeft hij zijn droom waargemaakt, door de aankoop van de Ydylle waarmee hij prachtige zeiltochten heeft gemaakt. En verder geniet hij nu vooral van ‘eenvoudig watersporten’ op de Fortuna, die fijn stabiel en betrouwbaar is. Lekker langs rietkragen en de zwanen .. genieten van de stilte en de natuur. De tijd van ‘het grote avontuur’ is voorbij, geen gevoel van ‘had ik maar’. Het is heerlijk om zo maar in je bootje te kunnen stappen, alles overzichtelijk, back to basic, samen met de natuur.
  • Heb je nog tips voor andere zeilers?
Eigenlijk niet… houd het varen dichtbij jezelf. Je moet genieten van jouw eigen manier van varen. Voor de één is dat grote verre reizen maken en voor de ander is dat dichterbij huis varen. Maar dat ervaar je pas als je het doet en het is bovendien afhankelijk van tijd, interesses en bemanning.