Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In februari 2017 was dat bij: 

… Rob van der Weert uit Kampen, box 316

  • Hoe lang ben je ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds februari 2004.

  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Rob vaart met een Victoire 933, een stabiel Koopmans ontwerp. In 2015 is er een nieuwe mast opgekomen en verder is het schip goed onderhouden. Er zijn geen eigen aanpassingen gedaan behalve het aanbrengen van een windvaan stuurinrichting die heel prettig werkt. Het schip dateert van 1982 en Rob is sinds 2004 de eigenaar.

  • Wat is de naam van het schip?

De Victoire van Rob heet Klazina. Toen hij het schip kocht ‘vochten’ twee dochters erom dat de boot naar één van hen moest worden genoemd. Hij wilde niet kiezen en besloot het schip naar zijn moeder te vernoemen: Klazina.

  • Is dit je eerste schip?

Zijn liefde voor het water bestaat al sinds zijn jeugd; Rob is met zeilen begonnen op het Nieuwe Meer bij Amsterdam in een BM’er van Koos (Jac.) de Ridder, die later bekend werd als jachtontwerper.

Door zijn werk heeft Rob veel jaren in het buitenland gewoond. In zijn tijd in Indonesië kocht hij een 2e hands boot vergelijkbaar met een laser, waarmee hij eerst op een nabij gelegen stuwmeer zeilde en later op zee. Hij kon hem op het dak van de auto meenemen. Het heeft hem even wat tijd gekost om erachter te komen hoe hij het beste door de branding op zee kon komen …. Hij begon met het bestuderen van de zee om een patroon in de golven te ontdekken. Daarvan moest hij gebruik maken om op het juiste moment door de branding te gaan. De eerste keer weer terugzeilen naar het strand ging minder voorspoedig. Met ruime wind surfte hij met grote snelheid op een hoge golf richting strand waar hij met een dikke smak  terecht kwam. Mast krom en roerophanging stuk. Na dit leermoment ging het volgende keren stukken beter: net voor de branding overboord springen om je lichaam als drijfanker te laten fungeren en vervolgens met een lijn de boeg van de boot in de golven te houden. Zo kom je zonder problemen weer op het strand. Hij moet er nog om lachen ..

Zijn werk bracht hem meer dan 20 jaar voor langere tijd in het buitenland (Indonesië, Suriname, Egypte, Jamaica, Colombia en Canada). Eenmaal terug in Nederland kocht hij dus in 2004 de Victoire 933.

  • Wat was je zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In 2016 is hij solo naar Engeland gevaren en heeft dezelfde overtocht nog een keer gedaan met de CZT (Club Zeezeilers Twellegea).

Op de website lezen we: “De CZT is een kleine vereniging van schippers en opstappers. De schippers hebben hun boten voornamelijk rond IJssel- en Markermeer; de opstappers komen uit het hele land. De vereniging organiseert tochten waarbij schippers plaats beschikbaar stellen op hun boot aan opstappers. Het doel is tweeledig: gezelligheid en van elkaar leren. Ervaren opstappers zorgen er voor dat kennis doorstroomt van boot naar boot.”

En Rob vaart zeer regelmatig tochten mee die de vereniging organiseert. Ook stapt hij wel op bij andere zeilers.

Drie jaar geleden wilde hij al een solotocht naar Engeland maken, maar toen maakte verkeerde wind het hem lastig en besloot hij na 24 uur beuken terug te keren naar Den Helder. Hij is blij dat het in 2016 toch een keer gelukt is.

De afgelopen jaren is hij, met opstappers, naar Helgoland en naar de Belgische, Franse , Oost-Engelse en Schotse kust gezeild.

Onlangs heeft hij nog enkele weken meegezeild met Marti Rijken, die met de Arcadia momenteel in de Caribbean zeilt (zie ‘Aan boord bij …’ van januari 2016).

In 2017 wil hij zeker weer naar Engeland en mogelijk doorzeilen naar Schotland. Rob haalt veel inspiratie uit het lezen van zeilboeken en vindt het ook interessant om te praten met solozeilers zoals Jan Wit, Ben Hoekendijk en Henk de Velde.

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven?

Rob is gepensioneerd hydroloog. Heeft gewerkt bij Haskoning en daarna bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, nu onderdeel van Deltares. Regelmatig doet hij nog klussen in het buitenland, tegenwoordig vaak in Afrika. Zijn vrouw en kinderen zeilen niet vaak meer mee, maar zijn wel vaak trouwe bezoekers van de jaarlijkse Havendag in onze jachthaven.

  • Heb je nog dromen voor de toekomst?

Ach ja, het zou mooi zijn als ik nog een keer naar de Azoren of het Caribisch gebied zou kunnen zeilen met de Klazina ….  

  • Heb je nog tips voor andere zeilers?

Als je graag een oversteek wil maken naar bijvoorbeeld Engeland maar daar te weinig ervaring voor hebt kan ik de bovengenoemde CZT aanraden. Bij mijn eerste overtocht in 2004 kreeg ik een ervaren CZT schipper aan boord. Daarna had ik voldoende vertrouwen om zelf te schipperen.