‘aan boord bij …’ Rob en Marjolijn Jaspers, maart 2020

 

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven.

In de winter van 2019 – 2020 was het dermate rustig in de haven dat er geen gelegenheid was om deze rubriek te vullen.

In maart 2020 konden wij gelukkig weer ‘aan boord bij …’ een ligplaatshouder:   

 

 

Rob en Marjolijn Jaspers uit Diepenveen, box 214. Marjolijn was op de dag van het interview niet mee naar de haven.

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Vanaf april 2016 is de familie Jaspers vaste ligplaatshouder.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Dat is er zéker! Deze one off betreft een Impact 37, naar ontwerp van Kees van de Stadt en gebouwd door Siebe Schootstra van Impact Sailing. Deze bouwer wilde met de Impact 37 een nieuw project starten door middel van modulaire bouw (door verschillende expertises samen te laten werken). In 1998 is de bouw van het casco gestart door Holland Composits met behulp van vacuüm techniek. Bij Van der Meijden is het interieur gebouwd en bij Kooi Makkum is het schip afgebouwd. Het mooie van dit 20 jaar oude schip is dat het nog steeds een moderne uitstraling heeft en voorzien is van extra’s die in deze tijd heel gewoon zijn; dubbel roer, semi-vaste buiskap, een gennaker met intrekbare carbon boegspriet, 7/8 getuigd en ook de lijn is heel modern.

Het is niet gelukt meerdere  Impact’s te verkopen, wat het einde van Impact Sailing betekende.

  • Wat is de naam van het schip?

 

 

 

De naam Connector is niet zomaar gekozen; Rob verzamelde vroeger scheepsantiek en hij kreeg van Marjolijn voor zijn 24ste verjaardag een oude connector; een verbindingsstuk tussen een sleeplog en het afleesinstrument. In die tijd zeilden ze samen wedstrijden in een Schakel … een letterlijke verbinding/schakel tussen hen tweeën.

 

 

  • Is dit je eerste schip?

Rob heeft al heel wat (vooral wedstrijd-)boten gehad: gestart met een Pluis 182, waarmee hij wedstrijden zeilde in Rotterdam en omgeving. Daarna kwam een FJ en daarna 2 Schakels, waarmee Rob en Marjolijn samen in die tijd bijna ieder weekend op pad gingen naar wedstrijden op het Haringvliet, Amstelmeer, Sneekweek etc. Toen ze trouwden en kinderen kregen voer Rob wedstrijden met een vriend in een Flying Dutchman. Daarna kwam een mooie Pampus en daarna de eerste kajuitbot, een Noorse Volksboot, in polyester uitvoering. Na al deze wedstrijdboten gaven Rob en Marjolijn opdracht voor de bouw van de Impact 37. Maar ook toen kroop het wedstrijd-bloed waar het niet gaan kon en kocht Rob nog een Pampus om toch wedstrijden te kunnen varen.

Tussen 2008 en 2015 heeft de familie Jaspers met de Connector een ligplaats aan de kust van Kroatië gehad en zeilden ze dus regelmatig op de Adriatische Zee.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Rob (66) en Marjolijn (65) leerden elkaar kennen op een zeilkamp. Van 1981 tot 1986 hebben ze op het terrein van de zeilschool aan de Wijde Aa gewoond, in het molenaarshuisje naast de molen.

Rob was interventie radioloog in het Deventer ziekenhuis en Marjolijn was gymnastiek-docente.

 

 

Hun beide dochters zijn letterlijk in een overnaadse sloep met houten teakdekje (wieg) opgegroeid. Ook de 2 (bijna 3) kleinkinderen hebben in deze wieg gelegen.

 

 

 

 

 

 

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In de zomer van 2019 was Rob net met pensioen en konden ze voor het eerst een langere tijd weg. Twee maanden genoten ze van een mooie reis rondom Engeland, Schotland – door het Caladonisch kanaal – en Ierland. Deze reis maakten ze met de Ocean People, in een groep van 20 boten.

Voor de komende zomer hadden ze het plan naar Belle Ile (Z-Bretagne) te gaan, maar alles is nu onzeker .

Vroeger zeilde Rob regelmatig lange reizen met wedstrijdzeiler Siem van Hagen; o.a. de Two Handed Transatlantic Race (TWOSTAR) van Zuid Engeland naar Newport, Rhode Island (New York), de AZAB Yacht Race van Falmouth naar de Azoren en de Round Britain and Ireland Race.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Geen concrete dromen, maar wel de hoop om de kleinkinderen te kunnen leren zeilen …. veel mooie reizen, per boot, vliegtuig of fiets, hebben Rob en Marjolijn al gemaakt tot nu toe, dus een groot aantal dromen is al verwezenlijkt.

  • Heb je nog een tip voor andere zeilers?

Ga vaker voor anker!