Aan boord bij … René Jonkman, november 2019

 

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In november 2019 was dat bij:

 

 

René Jonkman uit Zwolle, box 809

 

De boot staat al in de winterberging in Elburg, dus we maakten een foto bij een lege box op een mooie november-ochtend.

 

 René is vanaf mei 2019 secretaris in het bestuur geworden. Daarom een nadere kennismaking: 

  • Hoe lang ben je ligplaatshouder in Ketelhaven?

René is vanaf november 2015 vaste ligger.

  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Sinds 2006 is René eigenaar van een Hanse 320. Deze heeft hij nieuw gekocht en hierbij heeft hij gekozen voor de uitvoering met een helmhout i.p.v. een stuurwiel. Verder zijn er geen bijzondere aanpassingen gedaan. De boot bevalt verder heel goed!

 

 

  • Wat is de naam van het schip?

“Alioth” heet het schip, naar één van de grote sterren van de Grote Beer (steelpannetje). Bij een cursus kustnavigatie leerde René ooit dat je het noorden kunt bepalen als je de 2 ‘laatste’ sterren van de pan van de Grote Beer met 5x verlengt. Dan kom je uit bij de poolster en zo is het noorden te bepalen. Dit gegeven inspireerde hem om zijn Hanse te vernoemen.

 

 

  • Is dit je eerste schip?

René komt niet uit een zeilers-familie, maar de watersport is hem niet helemaal vreemd; vroeger heeft hij wel gesurft. Ruim 20 jaar geleden raakte hij toch geïnteresseerd in het zeilen en oriënteerde zich op een boot. Bij zijn zoektocht kwam hij in Lemmer, waar hij op slag verliefd werd op een Alo 28. Een Noorse kajuitzeiler van 9 meter uit 1976, met een diepstekende torpedokiel. Dit schip behoefde wel een grondige schoonmaakbeurt, maar verder was het in goede conditie. Voorzien van een goed teakdek, een oude buck motor en nog origineel ingetimmerd. Hiervan heeft hij ruim 8 jaar plezier gehad, waarna hij de smaak te pakken had en wel naar een iets groter schip wilde. Voor hem was het belangrijk dat het geen ‘klusboot’ zou worden, een redelijke prijs-kwaliteit verhouding had en dat het ook alleen te handelen was. Zo kwam hij uit op een Hanse, die hij in 2006 vanaf de werf kocht.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

René (48) is concern-manager bij een gemeente. Hij woont samen met Jeanet, die af en toe meezeilt. Maar het varen is toch vooral René zijn liefhebberij.

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In de afgelopen zomer hebben ze regelmatig het Wad bezeild; Terschelling en Vlieland zijn de favoriete eilanden van René. Hij vaart graag op zout water, al was het alleen maar omdat daar geen muggen zijn, haha. Helaas moet je wel via het IJsselmeer naar het Wad …  Voor het komende jaar hebben ze nog geen concrete plannen.

De verste bestemming is Brunsbuttel geweest, maar niet op eigen kiel. Ook is hij met een ander schip naar Engeland gevaren.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Graag zou René met de Alioth een rondje Engeland varen, door het Caledonisch kanaal. Maar daarvoor heb je toch iets meer tijd nodig dan een paar weekjes zomervakantie.

  • Heb je nog een tip voor andere zeilers?

Tja … maar dat zegt misschien meer iets over mezelf: je hoeft niet de haven uit te gaan om van je bootje te genieten. Ook het hier en nu – al is het maar in je eigen box in de haven overnachten – is vaak fijn genoeg om van te genieten!