Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In juni 2018 was dat bij:

 

 

…. Paul en Ria van Ommen uit Zwolle  

 

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds november 2012.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Voor het 4e seizoen zeilen Paul en Ria met een Catalina 320; een solide Amerikaans schip met veel comfort en luxe. Het is een mooie mix van degelijkheid en comfort, eigenlijk is het dus een (goed) compromis, lacht Paul. Het schip heeft een vleugelkiel en een diepgang van 1.35 m. waardoor ze ook makkelijk nog in Friesland kunnen varen.

  • Wat is de naam van het schip?

Toen ze het schip hadden heette de boot al ‘Lamantijn’, volgens de makelaar was dit een “zeediertje”. Verandering van naam betekent vaak niet veel goeds, dus ze besloten de naam te handhaven. Toen ze het echter gingen opzoeken bleek het zg. zeediertje een Zeekoe te zijn. Niet echt een charmante naam voor een schip, maar tegelijk zal een Zeekoe vast een betrouwbaar, sterk dier zijn en ze hebben er dan ook vrede mee.

  • Is dit jullie eerste schip?

Paul en Ria zijn 20 jaar geleden begonnen met zeilen. Daarvóór crosten ze met de auto en caravan veel landen door: voormalig Joegoslavië, Frankrijk, Zweden, Oost-Duitsland, van oost naar west en van noord naar zuid. Regelmatig gingen ze met de beide dochters ook met Pasen en de herfstvakantie op pad. Ze zijn graag op reis en onderweg naar weer een nieuw gebied. Toen de dochters uit huis gingen besloten ze een boot te kopen. Paul was van huis uit gewend te varen, want thuis hadden ze een motorboot. Het werd een Compromis 720, ligplaats Hasselt, lekker dichtbij huis. Daarna kwam een Jeanneau Sunway, een iets groter schip met een hefkiel, maar een stuk minder stabiel. Daarna vielen ze voor de Catalina, eerst een van 28 foot en nu dus een 32 footer. Naar verwachting is dit ook hun laatste schip ..

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Ria (66) is 35 jaar in dienst van Isala klinieken geweest. Eerst als verpleegkundige, daarna als avond- en nachthoofd in het toenmalige Verpleeghuis de Weezenlanden en de laatste 10 jaar werkte ze bij de apotheek in het nieuwe ziekenhuis. 3 jaar geleden kon ze stoppen met werken.

Paul (bijna 66) is een half jaar ná Ria gestopt met werken. Vrij onverwacht, maar ‘aangestoken’ door Ria haar beslissing en beseffend dat het leven eindig is en dat vrijheid ook heel erg fijn is! Ria dacht dat hij spijt zou krijgen van zijn beslissing want hij werkte graag, maar tot op de dag van vandaag geniet Paul van de heerlijke vrijheid die ze hebben om op reis te gaan wanneer ze maar willen. Ze kunnen beiden niet zo lang thuis zitten en genieten veel van hun boot. Paul is werkzaam geweest bij de Belastingdienst. Na een aantal jaren werken kwam de mogelijkheid een cursus taxatie te volgen en dat bepaalde de rest van zijn loopbaan bij de Belastingdienst; eerst als taxateur van o.a. bedrijfsonroerend goed, woningen voor de WOZ, schepen en tenslotte taxeerde hij in Noord-Nederland rijksmonumenten.

 

 

Paul en Ria hebben 2 dochters en schoonzonen en 4 kleinkinderen. Dochters Juliette en Elin van de jongste dochter logeerden de afgelopen dagen bij opa en oma (zie foto).

 

 

 

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

Paul en Ria varen eigenlijk altijd over het IJsselmeer en de Waddenzee. De laatste jaren ook langs de Noordzee-kust. Ze zijn er eigenlijk nog niet uitgekeken, maar willen ook eens naar Zeeland of misschien de Oostzee. Maar het gaat ze vaak niet om lange reizen te maken, want ook de sociale contacten en de (klein-)kinderen vinden ze belangrijk en ze willen niet graag een feestje missen!

Verre reizen maakten ze naar Canada, waar Ria haar zus woont, Amerika en Zuid-Afrika waar ze een prachtige rondreizen maakten.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Hopelijk nog lang gezond blijven en samen kunnen reizen. Als ze niet meer zeilen, dan willen ze een camper kopen en bijvoorbeeld langs de kust naar Zuid-Europa trekken.

En waarom we voor Ketelhaven kozen? (Paul heeft nog een extra vraag bedacht .. J)

Omdat Ketelhaven t.o.v. Zwolle heel gunstig ligt; het een mooie uitvalsbasis is, ook voor een kort tripje; het een leuke zeilershaven is waar we al veel nieuwe en aardige mensen ontmoetten, die we ook onderweg regelmatig treffen en omdat de boot in goede handen is bij havenmeester Dick.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

 Het brengen van een bezoek aan de haven Blocq van Kuffeler in het Markermeer. Vanuit deze kleine verenigingshaven kun je met een leenfiets het prachtige achtergelegen gebied de Lepelaarsplassen ontdekken. Tevens is er een bezoekerscentrum de Trekvogel. Passanten liggen er in een havenkom.