“aan boord bij …..” oktober 2012

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

 

 

  Jan Kolthof en Anneke Vos uit Zwolle, box 724

 

 

 

 

  •  Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven? 

Vanaf 2005 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Met een Hallberg Rassy 34. De zelfgebouwde windvaan, makkelijk bij het solovaren, is het enige bijzondere aan deze HR.

  •  Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

“Sielesâlt”. Op Oerol hebben Jan en Anneke een voorstelling van Nynke Laverman, zangeres van Friestalig Fado, bijgewoond in het kerkje van Hoorn. Deze voorstelling had de naam ‘Sielesâlt’, wat Fries is voor zielenzout. Dit is weer een vertaling van het Portugese Soudade. Gedichten van Slauwerhoff, Friese dichter die in Lissabon ging wonen, zijn vanuit het Nederlands naar het Portugees vertaald voor Fadozangeres Christina Branco. Nynke Laverman heeft de gedichten van Slauerhoff vertaald naar het Fries. De voorstelling op Terschelling en de muziek met een gevoel van weemoed, spraken Jan en Anneke aan; varen op zout water heeft ook wel iets van afzien, weemoed en afscheid nemen. 

  • Is dit jullie eerste schip? 

Nee, hiervoor hadden ze een Waarschip kwarttonner en Jan heeft meerdere schepen gehad. Hij is begonnen met een Barnegat, gebouwd in Oostknollendam. 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven? 

Jan Kolthof (65) was werkzaam als manager onderwijsadministratie bij het Deltion College in Zwolle. Nu geniet hij van zijn pensioen en is o.a. webmaster van de site van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers. Anneke Vos (59) is remedial teacher en ambulant begeleider op een cluster 4-school in Nunspeet. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? 

We hebben de afgelopen zomer, behalve gezeild in Zeeland, ook de vakantie doorgebracht met de tent in Italië. Waarschijnlijk varen we komende zomer richting Frankrijk, misschien Engeland. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Jan heeft nog Schotland en Noorwegen op zijn verlanglijstje staan. Beide landen zijn nog onbekend gebied. 

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers? 

Word lid van de Ned. Vereniging van Kustzeilers, daar ontmoet je medezeilers waaronder een groot aantal uit onze haven. Veel winteractiviteiten zoals lezingen, cursussen, excursies en trainingen. Iedere twee maanden een prachtige glossy, De Drietand. Ieder jaar het Jaarboek met een schat aan informatie. En toegang tot het voor leden gereserveerde gedeelte van de site van de NVvK waar u kunt grasduinen in de kennisbank of inspiratie opdoen voor komend seizoen door het lezen van de reisverhalen.