Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

 

P1110558

 … Bert en Gerrie Gijsbers uit Ketelhaven, box 121

 

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Wij liggen vanaf oktober 1997 met de boot in Ketelhaven.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Onze boot is een Jeanneau Sun Fast 37, een performance jacht, dus met meer trimmogelijkheden en meer zeil. Het schip heeft in 2011 nieuwe tapedrive zeilen gekregen en de aparte douchecabine maakt het schip anders dan andere Jeanneau’s. De diepgang van 2.07 m. leek ons in het begin een nadeel, maar ook op het IJsselmeer en Markermeer is het prima te varen met deze diepe kiel en we ervaren het nu zelfs als een voordeel. In 2002 hebben we dit schip nieuw gekocht.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

De naam Weergaloos hebben we vooral gekozen, omdat het echt weergaloos is om ermee te varen en je kunt het ook letterlijk bekijken; weer-ga-loos! want de boot houdt zich prima onder allerlei weersomstandigheden. Maar bovenal zochten we naar een gewone Nederlandse naam.

 

  • Is dit jullie eerste schip?

Hiervoor hebben we ruim 4 jaar een Jeanneau Sunlight 30 gehad. Omdat Bert 2 meter lang is zochten we naar een schip met meer stahoogte. Aan deze Sunlight hadden we in de loop der jaren zóveel aangepast en vernieuwd, dat we daarna maar gelijk naar een nieuw schip hebben gekeken.

Vroeger heeft Bert met een Flits gezeild en later heeft hij nog een poos gesurft.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Bert (52) is exportmanager bij een bedrijf dat opereert in mestopslag en Gerrie (51) is groepsleerkracht in het basisonderwijs. Beiden hebben vaak volle werkweken en leven echt toe naar de vrije weekenden, die in de zomer bijna altijd op de boot worden doorgebracht.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

Het afgelopen jaar en ook de jaren hiervoor, was Zuid-Engeland favoriet. In de zomer van 2013 zijn we naar Poole Harbour, een mooie binnenzee ten westen van de Isle of Wight gevaren. We hadden eigenlijk het plan om van daaruit naar Frankrijk, Cherbourg, over te steken. Maar net in die tijd kwam de orkaan Bertha richting Europa en de wind was onvoorspelbaar en vaak heftig. Vanuit Eastbourne zijn we later overgestoken naar Nieuwpoort en daar hebben we nog een staartje van Bertha afgewacht.

In 2002 zijn we voor het eerst naar Zuid-Engeland gevaren, toen tot aan Brighton. Daarna volgden nog veel vakanties, meestal maar 3 weken, naar Engeland, maar ook voeren we langs de Franse kust. Deze kant trekt ons meer dan bijvoorbeeld de Oostzee. Vooral de leuke steden aan de Engelse en Franse boeien ons en daar zijn we niet gauw op uitgekeken. De Weergaloos heeft zich altijd goed gehouden en heeft inmiddels 22500 mijl op het log staan.

Voor het komend zeilseizoen hebben we nog geen echte plannen: we varen waar de wind ons brengt. En misschien zijn we wel ‘schip-loos’, want de Weergaloos is te koop: we willen graag overstappen op een iets groter schip.

Onze verste bestemmingen zijn Guernsey (Kanaaleilanden) en Darthmouth geweest. Dit ligt 2 dagtochten varen vanaf Landsend (het uiterste puntje van Zuidwest-Engeland).

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Onze droom is om lekker de tijd te hebben om héél lang aan boord te blijven, van maart tot november of zo …. en dan óf de Franse kust verder af te zakken, óf naar Ierland, óf toch een keer naar de Oostzee te gaan.

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Bij een lezing van de NVvK hebben we ooit de uitspraak van een psycholoog gehoord, die de oversteek naar de Carribean had gemaakt: “Een passie is de beste remedie tegen een burnout.” Die uitspraak is wel blijven hangen en wij kunnen ons daar helemaal in vinden!