Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

P1110757

  … Norbert Sebastian uit Remagen (Duitsland), box 134

 

 

  • Hoe lang lig je al in Ketelhaven?

Sinds november 2006.

  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De boot is H-boot: een ontwerp van de Fin Hans Groop uit 1979. Een ideale boot voor het varen van wedstrijden, wat ik niet doe trouwens. Het is een sportief en handzaam schip. Ik vaar altijd alleen en heb daarom wat aanpassingen gedaan: op deze H-boot is een rolfok en een buiskap gemaakt en ook is het grootzeil makkelijk strijkbaar gemaakt. Het schip heeft een vaste kiel en steekt relatief gezien vrij diep, nl. 1.30 m.

En voor mij is het ideaal, want met deze masthoogte kan ik onder de Ketelbrug, Stichtse brug en Hollandse brug door.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

De boot heet ‘Espresso’. Door haar kleur werden allerlei namen geopperd, ‘crèmeschnitte’ (Tompouce in het Duits) of ‘cappuccino’. Maar ik drink na het eten altijd een espresso en daarom heb ik voor deze naam gekozen; espresso staat voor klein en snel en dat past goed bij mijn boot, toch?!

Mijn vrouw heeft dit espresso-keteltje voor mij gevonden en het vaart altijd mee op de punt.

P1110756 

 

  • Is dit je eerste schip?

Vóór de H-boot, die ik in 1995 kreeg, had ik een rode Dehler Varianta 65. De naam van deze Varianta was ‘KEMLS’, könnte ein Meter länger sein. Hierna had ik eerst het idee om mijn nieuwe schip ‘ILG’ te noemen, ist lang genug, haha.

Ik heb altijd gezeild op de Rijn, bij Oberwinter en dan leer je wel met handicaps te zeilen; op smal water, veel laveren en rekening houden met stroming en grote schepen. Daarvan heb ik veel geleerd, o.a. hoe snel een vrachtschip dichtbij komt. We leerden daar ook om eerst stroomopwaarts te zeilen, terugkomen lukt altijd wel weer.

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven?

Norbert (60) vaart altijd alleen; mijn vrouw Hildegard kan niet zwemmen en niet zeilen, dus heeft op een boot niks te zoeken. Gelukkig vindt ze het goed dat ik wel van de boot geniet.

In mijn werkzame leven was ik PR-functionaris bij een bedrijf zoals dat in Nederland de Postcodeloterij is, bij ‘Aktion Mensch’. Het probeert veel geld in te zamelen voor organisaties die mensen met een handicap ondersteunen.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is je verste bestemming ooit geweest?

Ik vaar veel op het Ketelmeer, IJsselmeer, naar Texel, Vlieland en tenminste één keer per jaar vaar ik naar een vriend die zijn boot in Zeeland, aan het Veerse Meer, heeft. Dan ga ik bij IJmuiden de zee op en bij Stellendam weer naar binnen.

De komende zomer is het plan om, samen met die vriend die ook een H-boot heeft, naar Denemarken te gaan. We zetten de boten op de trailer en laten ze bij Flensburg te water. We hebben 4 weken de tijd om langs de Deense en Zweedse kust te varen. Daar zeilen veel H-boten, dus dat lijkt ons erg leuk!

  • Nog dromen voor de toekomst?

Ach ja, dromen ….. een grotere boot?? Nee ……. op zuidelijke zeeën varen?? Misschien wel, maar ik geniet ook enorm van de Nederlandse meren.

Gezond blijven en zo lang mogelijk kunnen varen, dat is eigenlijk het belangrijkste. Want zonder boot is het leven een stuk minder leuk, dat weet ik zeker!

  • Heb je nog tips voor andere zeilers?

Koop een zeilboot waarmee je ook met minder wind kunt zeilen. Het is toch jammer als je een zeilboot op de motor ziet varen, terwijl ik dan lekker geniet met het zeiltje op.