‘aan boord bij …’ natuurfotograaf Martijn de Jonge, mei 2020

Bijna iedere maand gaan we bij iemand aan boord. Deze maand, mei 2020, gingen we niet ‘aan boord bij’, maar besteden we graag aandacht aan een oud-ligplaatshouder:

Martijn de Jonge, natuurfotograaf uit Schokkerhaven, die een prachtig boek uitbracht over de zeearend.

Gasten van onze jachthaven kunnen het werk van Martijn kennen door de foto van een zeearend in het havenkantoor. Deze liet Martijn achter toen hij de ligplaats in onze haven verliet voor een ligplaats bij zijn huidige woning in Schokkerhaven. 

Natuurfotograaf Martijn de Jonge bracht dit voorjaar ‘De Zeearend in Nederland, in 15 jaar naar 15 paar’ uit bij de KNNV-uitgeverij. Dit eerste Nederlandse zeearendenboek belicht de vestiging van Europa’s grootste roofvogel  in Nederland (2006 Oostvaardersplassen) en hoe de soort zich langzamerhand over ons land verspreidde. In 2019 telde ons land 15 nestparen waarvan er drie in- en rond de IJsseldelta leven. Er wordt in dit boek uitvoerig ingegaan op jachttechnieken, broedseizoen en verspreiding van de soort over Europa.  Tevens worden vooruitzichten, bedreigingen en de relatie met andere vogels uitvoerig beschreven. De Jonge bezocht roofvogelcongressen, vergezelde onderzoekers in het buitenland  en ging vorig jaar mee om in het Zwarte Meer de jonge zeearend te ringen. Door het aanbrengen van gecodeerde kleurringen krijgen  onderzoekers veel informatie over ouderdom, verspreiding en de samenstelling van de broedparen. Zo leeft in de IJsseldelta een Duitse zeearend man uit 2006 samen met een Nederlandse zeearendvrouw die in de Oostvaardersplassen uit het ei kroop 2007. Dit stel heeft de afgelopen acht jaar minstens negen jongen groot gebracht en daarmee een mooie bijdrage aan de groei van de Nederlandse populatie geleverd.

 

In de IJsseldelta heeft het vaste zeearendpaar hun basis op een eiland aan het Kattendiep. Ter bescherming is hun domein met bordjes afgezet die wijzen op de aanwezigheid van de zeearenden. Een goede zaak want nu kunnen watersporters en zeearenden rustig naast elkaar leven in het zelfde gebied. De zeearenden van de IJsseldelta jagen in het gehele gebied waarbij ze een voorkeur hebben voor vis en gevogelte. In de broedtijd kun je ze naar hun nest zien vliegen met een brasem of meerkoet voor de jongen,elke keer weer een sensatie om zulke grote vogels in ons kleine land te zien. Behalve de zeearend leeft in voorjaar en zomer ook de veel kleinere visarend in het gebied, je kunt ze vaak biddend boven het water naar vis zien speuren. Deze in Afrika overwinterende soort broedt (nog) niet in de IJsseldelta maar wordt vaak gezien. Met een spanwijdte van ruim twee meter is de zeearend  bijna twee keer zo groot als een buizerd of kiekendief, lengte in zit  80-90cm.

 

 

Natuurfotograaf Martijn de Jonge was ligplaatshouder in Ketelhaven van 2012 tot en met 2017. Aanvankelijk werden met een kleine open boot speurtochten naar de rijke vogelpopulatie van de IJsseldelta gehouden. Later kwam er een motorsailor van dertig voet voor in de plaats. In 2017 verhuisde hij vanuit Amsterdam naar Schokkerhaven waar hij een eigen ligplaats heeft. De ideale uitvalsbasis  voor natuurverkenningen in IJsseldelta en Zwarte Meer. En een prachtige plek om zijn passies voor zeearenden, varen en fotografie te combineren.  Hoewel  Martijn geen ligplaatshouder meer is in Ketelhaven gaat hij nog regelmatig langs om te kijken of er nog meervallen, bevers en interessante vogels in de haven te zien zijn. Vanuit Schokkerhaven organiseert hij vaartochten met vogelliefhebbers waarbij er goede kansen zijn op het waarnemen van jagende- of rustende zeearenden. Ook worden er visarenden in voorjaar en zomer  gezien en natuurlijk honderden watervogels.

 

Dit boek is een must voor de echte natuurliefhebber, de Zeearend in Nederland telt 160 pagina’s,  meer dan 200 foto’s en is voorzien van vele tabellen en illustraties. Bij Jachthaven Ketelmeer is het gesigneerd voor een speciale prijs van € 22,50 aan te schaffen.

Een recensie: www.boekenbijlage.nl/opzienbarend-boek-over-de-zeearend

 

www.martijndejonge.nl    vogelvaartochten: www.facebook.com/groups/2525778540788192