‘aan boord bij …’ Monique Duran en Dick Koning, april 2020

 

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven.

In april 2020 vond het gesprek – vanwege corona op afstand – plaats in het havenkantoor met:   

 

             

 Monique Duran en Dick Koning uit ’t Harde, box 310

 

 

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Vanaf november 2017 zijn Monique en Dick vaste ligplaatshouder. 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Ze varen met een Trewes IIA, een stalen S-spant uit 1962. Ze kochten het schip in 2014 in Andijk, haha, op dezelfde wijze als ze hun huis kochten, wat ook het bouwjaar 1962 heeft! Ze hadden een afspraak gemaakt om het schip te gaan bezichtigen. Echter, Monique werd voor haar werk (als vroedvrouw) weggeroepen en kon niet mee om het te bezichtigen. Maar Dick was bij het zien van de Trewes helemaal verkocht en heeft gelijk, zonder dat Monique het gezien had, de knoop doorgehakt. Een boot van staal, evenals hun huis dat ook van staal en glas is. Ook dat heeft Dick, in het vertrouwen dat Monique het goed vond, alleen gekocht. Zijn gevoel klopte in beide gevallen, want ze zijn heel wijs met beide onderkomens! De boot, het is geen “jacht”, is nooit perfect, want er is altijd wel ergens een roestplekje, nooit superstrak en -glad, maar wel heel zeewaardig en stabiel. ‘De boot is meer zeewaardig dan wij!’

Ze kochten haar van een oud echtpaar uit Amsterdam, dat er veelal mee naar Noorwegen en de Oostzee voer. Je kunt zien dat ze met liefde is onderhouden. 

  • Wat is de naam van het schip?

De naam She hebben ze behouden bij de aankoop. Ze noemen haar zelf wel eens The iron lady.

  • Is dit jullie eerste schip?

Ja, dit is hun eerste schip dat ze samen kochten. Door het werk van beiden kwam het er nooit van. Wel hebben ze allebei vanaf hun jeugd veel in open bootjes gevaren en ook planden ze met de kinderen vaak vakanties aan het water, zodat er gezeild kon worden. De afgelopen jaren huurden ze wel regelmatig een boot in Kroatië.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Monique (65) werkt de laatste jaren niet meer als vroedvrouw door de zorg voor ouders en kleinkinderen. Tegenwoordig is ze haptotherapeut en geeft trainingen aan vroedvrouwen. Dick (65), orthopedagoog van huis uit, is manager in de zorg. Veelal in tehuizen met jongeren. Momenteel beleeft hij pittige tijden in deze coronatijd ..

Hun 3 kinderen hebben niet veel met zeilen, al lag de oudste wel als baby’tje in het vooronder van hun open zeilboot. Verder hebben ze 3 kleindochters. 

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

Het afgelopen jaar hebben ze veel tijd aan de onderhoud van de boot besteed en in hun vakantietijd was het helaas niet echt mooi zeilweer. Maar normaal ze genieten wel van tochten naar het Duitse Wad en zeilen buitenom ook graag naar Zeeland. Door de diepgang is hun zeilwater soms wat beperkt. 2 jaar geleden was het plan om met de toerzeilers naar Engeland te varen, maar kort voordat ze vertrokken zegde een bemanningslid af en ging het plan niet door.

De verste zeilbestemming was dus Kroatië en Griekenland, maar niet met eigen boot. 

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Als Dick met pensioen gaat, dan hebben ze meer tijd en dromen ze wel van zeilen naar Engeland, de Noorse fjorden en Finse meren! 

  • Heb je nog een tip voor andere zeilers?

Als je kunt, huur dan eens en boot in Kroatië; zeilen op zee, maar beschut door de vele eilanden en Split en Dubrovnik bezoeken is echt fantastisch!