Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In januari 2016 was dat bij:

… Marti Rijken, in 2016 geen vaste ligplaat

 

  • Hoe lang lig je al in Ketelhaven?

Sinds november 2009.

  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Marti vaart met een Winner 11.20 uit 1999, tamelijk standaard uitgerust en er zijn verder geen bijzonderheden over te vertellen. Wel is hij bezig om het schip klaar te maken voor een grote tocht het komend jaar (hierover later meer). Hiervoor wil Marti o.a. een bimini, zonnepanelen en nieuwe zeilen aanschaffen.

Het schip, gekocht in 2007 van de eerste eigenaar, heeft veel bergruimte en is een uitstekende zeiler.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet Arcadia, overgenomen van de eerste eigenaar. Arcadië is een Griekse landstreek, de enige provincie die niet aan water grenst. In de tijd van de Renaissance stond Arcadia ook symbool voor idyllisch landschap.

En zo ervaart Marti de boot ook: een idyllische plek om te verblijven.

Is dit je eerste schip?

Hiervoor heeft Marti respectievelijk een Flying Junior, een Victoire 22 en een Bries (vd Stadt werf, met stahoogte) gehad. Deze schepen hadden een ligplaats bij Arnhem, maar in de vakanties werd regelmatig ’t Wad aangedaan.

Met de Bries heeft Marti ook tochten naar Engeland en Denemarken gemaakt, en daardoor kwam de behoefte aan een groter en iets sneller schip.

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven?

Marti (63) bioloog en beleidsmedewerker van de provincie Gelderland. Meestal vaart zijn vriendin Heleen mee. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is je verste bestemming ooit geweest?

In 2015 is Marti 3 keer naar Engeland op en neer geweest, vooral naar de Zuidoost kust, tussen Harwich en Lowestoft. Daar vaar je op mooie getijdenriviertjes door een prachtig landschap. De plaatsjes Woodbridge en Southwold zijn aanraders.

Een deel van de tochten maakt hij als lid van de Club Zeezeilers Twellega (www.czt.nl), o.a. naar het Wad, Engeland en  een weektocht op de Noordzee, dit jaar naar Helgoland.

In de zomervakantie zijn Marti en Heleen naar de Oostzee geweest, o.a. op Rügen en in de scheren bij Karlskrona.

Zijn verste bestemming is tot 2 keer toe Stockholm geweest; een mooie tocht en een hele mooie bestemming! Een tocht van twee weken via Noorwegen en de Orkney’s was een test voor toekomstige lange reizen.

Komend jaar, vanaf half juli, gaat Marti met de Arcadia een nieuwe uitdaging aan: een rondje Atlantische oceaan. Hiervoor heeft hij een jaar uitgetrokken en het plan is om via de Canarische eilanden, Gambia, de Kaapverdische eilanden naar het Caribisch gebied te varen en dan via de Azoren weer terug.

Heleen vaart mee tot de Canarische eilanden en komt daarna weer in de schoolvakanties over (ze werkt nl. in het onderwijs) naar de diverse bestemmingen. 

  • Nog dromen voor de toekomst?

De droom voor de nabije toekomst komt al in vervulling. Daarná kan hij pas bekijken of het leven aan boord goed is bevallen en of er misschien een nieuwe droom bij komt …

  • Heb je nog tips voor andere zeilers?

Als je een boot hebt, geniet er dan vooral van! Al is het voor anker bij het IJsseloog.

Nog een tip: lid zijn van een zeilclub geeft een extra dimensie aan het zeilen, je verlegt grenzen, maakt nieuwe vrienden en kunt zelfs een nieuwe liefde ontmoeten (zoals Marti heeft ervaren)!