aan boord bij …..” maart 2013

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

 PietenMarrie (2)

  Piet en Marry Ridderikhof, box 334

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?                                                                                                                         Sinds november 2005 zijn ze vaste ‘liggers’. Vanaf het eind van de 70’er jaren deden ze als passant vanuit Hasselt al regelmatig Ketelhaven aan.                                                                                                                         
  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Met een Friendship 35; degelijk schip, mooie lijn en goede zeiler. Het bijzondere eraan is het kielmidzwaard, waardoor ze ook makkelijk op ondiep water kunnen varen. 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

Het schip heet Aquilo. Bij overname van het schip hebben ze dit gevonden toen ze een toepasselijke naam zochten voor hun nieuwe schip. Aquilo is in de Romeinse mythologie de God van de Noordenwind. 

  • Is dit jullie eerste schip? 

In 1976 zijn Piet en Marry begonnen met een Wing 720, die ze als casco kochten en zelf hebben afgebouwd. Deze Wing was het derde casco dat Rinus Prins (eveneens ligger in de jachthaven) bouwde. Hiermee hebben ze gevaren tot 1988, waarna ze wegens verhuizing 12 jaar geen schip hadden. Toen Piet de Wing had droomde hij altijd al van een Friendship en in 2002  kwam het ervan: het werd een Friendship 28, waarmee ze op het Grevelingenmeer voeren toen ze in het midden van het land woonden. In 2006 stapten ze over naar een Friendship 35. 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven? 

Piet (64) was technisch commercieel medewerker, gespecialiseerd in machines en (robot)installaties voor automatisering van productieprocessen in diverse bedrijfstakken. Sinds 3 jaar is hij gepensioneerd en werkt hij met veel plezier in de zomermaanden als één van de invalhavenmeesters in de jachthaven. Ook thuis verveelt hij zich niet gauw.

Ook Marry (63) is nog steeds een bezige bij. Ze is begonnen met administratief werk, maar veel liever nog doet ze werk ‘met haar handen’. Zo heeft ze bij een zeilmaker gewerkt en is ze bij de Koggewerf in Kampen vrijwilligster geweest. Ook boetseert ze veel en geeft ze daarin cursussen. Een paar jaar geleden hebben Piet en Marry een industrie-naaimachine gekocht, hebben eerst de buiskap, huik en kuiptent voor hun eigen schip vernieuwd en repareren zo nu en dan hun eigen en andermans zeilen en maakt Marrie o.a. tassen in verschillende maten en soorten van resten zeil. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? 

In de zomer van 2012 zijn we voor het eerst met ons eigen schip naar de Oostzee gevaren en het was heerlijk. “Een zeiler met tijd heeft altijd goede wind”, aldus Piet, want we zijn gewoon gevaren waar de wind ons bracht. Langs de kusten van de Deense eilanden was het knus zeilen, korte afstanden en veel leuke havens. Maar ook de kust van voormalig Oost Duitsland was de moeite waard, met mooie Hanzesteden.

Wat ook een groot voordeel was dat je op getijdeloos water zeilt, waardoor je niet steeds hoeft te plannen, je niet voor dag en dauw hoeft te vertrekken. Kortom: een relaxt zeilgebied.

Komende zomer willen we graag weer richting de Oostzee, maar als de wind niet gunstig is wijzigen we de plannen en blijven we dichter bij huis. In ieder geval wel noordwaarts. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

We hopen gezond oud te worden, dan kun je alles en natuurlijk hopen we nog heel lang te kunnen blijven zeilen. 

  • Heb je nog tips voor andere zeilers? 

Lekker genieten, met of zonder boot, en als je de tijd hebt: ga naar de Oostzee!