Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In februari 2018 was dat bij: 
 
 
Klaas Beens van de firma KLB WaterBouwWerken uit Genemuiden
(op de foto Klaas Beens en Bart Riezebos)
 
 Deze maand geen ligplaatshouder, maar wel een ‘bewoner’ van de haven in februari.
De firma KLB vervangt deze winter de passantensteiger (Landsend-steiger). Begin februari is de steiger deels gesloopt en momenteel worden de nieuwe buizen gezet, waarop een geheel nieuw dek gelegd wordt. Dit zal – voor het eerst in onze jachthaven – uitgevoerd worden in kunststof. De verwachting is dat de nieuwe steiger begin april gereed zal zijn. 
We hebben eigenaar Klaas Beens ongeveer dezelfde vragen voorgelegd die wij ook aan onze vaste ligplaatshouders stellen:
  • Hoe lang kom je al in Ketelhaven?
De familie Beens komt al meer dan 30 jaar in de jachthaven. De firma ‘Klaas Beens en zonen’ heeft destijds de hoofdsteiger en een aantal dwarssteigers gemaakt en Klaas herinnert zich nog dat hij als jonge jongen al meehielp. Hij moet lachen als hij vertelt dat hij nu voor de tweede keer de passantensteiger sloopt … 25 jaar geleden heeft hij dat ook gedaan, toen hij bij zijn vader in dienst was. Destijds zijn er wel nieuwe palen gezet, maar de oude planken moesten opnieuw gebruikt worden. Hij herinnert zich nog dat er bij de firma Wijma in Kampen groeven in de oude planken zijn gezaagd.
Klaas is de 3e generatie Beens; destijds werkte de opa van Klaas voornamelijk in de bruggen- en betonbouw. 2 neven van Klaas hebben de firma ‘Klaas Beens en zonen’ overgenomen en daarna weer verkocht aan de firma Tebezo. Klaas heeft nog een aantal jaren bij Tebezo gewerkt, maar is bijna 10 jaar geleden met zijn eigen bedrijf, KLB WaterBouwWerken, gestart.
In de jachthaven heeft KLB steiger 1 gebouwd in de vorige winter en ook het Ketelbankie is in het voorjaar van 2015 vakkundig vervaardigd door KLB. Dat was een bijzonder project!

  

  • Met welk type schip varen jullie?
De firma KLB heeft o.a. een gemotoriseerde dekschuit, de “IJsselmeer”, waarmee momenteel het werk in de haven wordt gedaan. Daarnaast beschikt de firma over een gemotoriseerd ponton, dat nu in Huizen ligt; daar moeten 800 achterpalen vervangen worden. Regelmatig worden voor bepaalde werkzaamheden kraanschepen ingehuurd.
Privé varen Klaas en zijn vrouw met een sloep met kajuit. Ook toen de kinderen nog klein waren gingen ze vaak een aantal weken hiermee op pad.
  • Wie is de ‘bemanning’?
Klaas (48) is eigenaar van KLB, zijn vrouw Theresia doet de boekhouding. Zonen Henk en Jan zijn werknemers in het bedrijf en ook dochter Christine werkt voor 16 uur op kantoor. De jongste dochter Gerrieke wil het kappersvak in. Verder heeft Klaas twee zonen van een neef in dienst, Wilmer en Bart Riezebos die 1 dag naar school gaat en 4 dagen bij KLB werkt en nog een machinist.
In totaal zijn er 5 buitenmedewerkers in vaste dienst en bij drukte huurt Klaas ook ZZP’ers in.
  • Wat is jullie werkgebied?
Het werkgebied van KLB is van boven in Groningen tot en aan Brabant, Den Bosch. Momenteel is er een project van steigerbouw in Roermond.
80% van het werk beslaat steigerbouw en timmerwerk. Maar o.a. ook het zetten en vervangen van beschoeiing behoort tot de werkzaamheden.
  • Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?
We zijn heel druk met het doorvoeren van allerlei kwaliteitseisen, zoals ISO en VCA en we willen graag een bedrijf zijn dat aan alle eisen voldoet en goed gecertifieerd is. Een ‘must’ voor de toekomst.