‘aan boord bij …’ juni 2019

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In juni 2019 was dat bij:

 

 

De familie Douma uit Apeldoorn, box 223 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds januari 2005 staat de familie ingeschreven. De vader van Barbera, de heer Spit (met een Dufour 3800 ‘Copain’) ligt al in de haven sinds 1994. De haven was dus al bekend voor de familie. 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De familie Douma vaart op een Beneteau first 36.7 uit 2004. Het is vooral een snel schip, gebouwd om wedstrijden mee te varen, maar dat doen ze niet. Er zijn verder geen bijzondere aanpassingen gedaan, behalve dat ze onlangs een heel nieuw zeilplan op het schip hebben, maar daarover zijn ze nog niet heel enthousiast …. 

  • Wat is de naam van het schip?

De boot heet ‘Wildebras’. Tja, waarom deze naam, vraagt Bas met een veelzeggend lachje. Die is dus genoemd naar de zoon, die als kleine jongen een kleine wildebras was aan boord. Maar ook pa houdt van lekker stevig (wild?) zeilen.

  • Is dit jullie eerste schip?

Zowel Barbera als Marc zijn op en langs het water grootgebracht en toen ze elkaar leerden kennen was het dan ook duidelijk waar alle vakanties werden doorgebracht: aan boord van een boot. Sinds ze elkaar kennen is er geen jaar voorbij gegaan, of ze hebben een zeilvakantie gehad. Voorheen met de randmeer van opa, daarna met een catamaran en tent en daarna kwam een Dufour 2800. Op de Dehler 34 kwamen beide kinderen aan boord, die nog steeds graag mee gaan.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Barbera (49) is kleine zelfstandige opticien in Apeldoorn. Marc (50) werkt als operationeel manager bij een exportbedrijf op het gebied van auto- en motor-gerelateerde zaken. Bas (16) is net geslaagd en gaat bij het Deltion in Zwolle de studie Maritiem officier volgen. Hij is blij door een strenge toelatingsexamen te zijn gekomen. Lisa (12) gaat naar Havo 2. Iedereen in de haven kan Lisa kennen: ‘Dat blonde meisje dat altijd maar salto’s maakt op de trampoline.’ De familie is sowieso sportief – mountainbiken, rugby, turnen- en kan daardoor (te) weinig weekenden naar de boot, helaas. 

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

Eigenlijk gaan ze altijd bij IJmuiden linksaf: richting de Belgische kust. Maar daar varen ze wel waar de wind waait. Als er wind tegen is, dan wachten plakken ze nog een stranddagje aan de vakantie vast, of ze laveren naar de volgende bestemming. Het is de kunst om overal te komen, met zo min mogelijk motoruurtjes. Het doel is om voor het hele gezin de vakantie leuk te houden, met afwisselend zeildagen en uitstapjes op het vaste land. Vorig jaar bijvoorbeeld met de trein naar Brugge geweest. Maar ook genieten ze alle vier van de Belgische keuken; lekker eten is bij de familie Douma heel belangrijk. 

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Gezond blijven en lekker op de boot genieten. Met vrienden in een haven afspreken of lekker rustig met elkaar varen. Geen grote plannen, want ook van een middagje zeilen op het Ketelmeer worden ze al gelukkig! 

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Het moet voor iedereen leuk blijven, dus rekening houden met de wensen van alle opvarenden. En oh ja: restaurant het Craeyenest in Blankenberge. En Lisa vond vooral het eten bij die pizzeria in Scheveningen heerlijk!