“aan boord bij …..” juli 2012

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

 

  

 

familie Jonge Poerink uit Hengelo, box 214

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Dit jaar liggen we 40 jaar in de haven, tijdens de Havendag in mei zijn we hiervoor ‘gehuldigd’. Fred zal het jaartal nooit vergeten, want het was de zomer van de aanslag tijdens de Olympische Spelen van München in 1972.

  •  Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

We varen op een Moody 38, deze is gekocht vanwege de center cockpit wat zeer comfortabel zeilt. Met harde wind gaat de Moody lekker hard en met weinig wind is het schip vrij traag. Fred heeft zichzelf het schip cadeau gedaan voor zijn 65ste verjaardag. 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Kapitein Rob, naar de strip die dagelijks in het Parool stond. 

  • Is dit jullie eerste schip?

Fred zijn 1e schip was een Drayer, gebouwd door professor Drayer, die later rector magnificus werd van de universiteit in Enschede. Daarna kwam een Franse kajuitzeiler en daarna een Sturgeon, die gebouwd was in Kampen. Het 4e schip was een Cumulant 35, die we hebben laten bouwen bij de Harlinger Jachtbouw. Dit schip hebben we 25 jaar gehad. 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Fred (72) en Fera (64) zijn beiden met pensioen. Fera heeft een eigen slagerij en cateringbedrijf gehad en Fred een reparatiebedrijf voor elektronica in Hengelo. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

Het afgelopen jaar en ook dit jaar varen we in Nederland, meest op het IJsselmeer en het Wad. 

  • Nog dromen voor de toekomst?

We houden beiden erg veel van reizen en zoeken graag de zon op. Onze volgende reis wordt een cruise naar Dubai. 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Fera heeft in het blad ‘Zeilen’ gelezen over schepen die er tegenop zagen de oversteek naar Engeland te wagen. Maar haar tip is: gewoon doen, want het kan best! Wel is het goed om dit samen met andere schepen te doen, zodat je steun hebt aan elkaar.

Volgens Fred moet je jezelf als schipper niet overschatten, maar ook zeker niet bang zijn om je grens te verleggen.

En dan nog een tip: sluit je aan bij een club van booteigenaren (van jouw merk schip). Wij hebben dit onlangs te gedaan en al heel erg leuke contacten opgedaan.