“aan boord bij …” Jos en José Peute, september 2019

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In september 2019 was dat bij:

 

Jos en José Peute uit Elburg, box 806

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds november 2012 zijn Jos en José vaste ligplaatshouders. Maar daarvóór kenden ze de haven ook al, want met een eerdere boot lagen ze al in Ketelhaven.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De familie Peute vaart met een Breehorn 41. Deze hebben ze in 2012 laten bouwen in Woudsend bij de Breehorn-werf van de familie Van den Berg. Deze werf bouwt al 50 jaar Breehorns van 31 tot 48 ft. Breehorn is vernoemd naar een zandplaat in de Waddenzee, gelegen vlakbij Den Oever.

  • Wat is de naam van het schip?

“Schoonheyt” is de naam van het schip. Destijds las Jos een rubriek in de ‘Zeilen’ met als titel .. de groeten uit .. Daarin werd een mooi schip beschreven met de naam Schoonheyt. En eigenlijk vonden (én vinden) Jos en José hun nieuwe schip een echte schoonheid, vandaar!

  • Is dit jullie eerste schip?

De familie komt oorspronkelijk uit noord-Limburg. Toen ze vanwege het werk van Jos verhuisden naar deze regio zochten ze een geschikte sport voor hun beide zonen. Al gauw werden ze lid van de Admiraal van Kinsbergen-vereniging in Elburg en raakten ze geïnteresseerd in de watersport. In 1984 begonnen ze met een stalen Sneekermeer. Daarna kochten ze een polyester Carter, een Amerikaanse zeiler van 30 ft. Hiermee hebben ze een aantal jaren in Ketelhaven gelegen en voeren ze ook al met de kinderen naar Engeland voor de eerste keer. Vervolgens kwam de eerste Breehorn 37 – tweedehands – waarmee ze behalve naar Engeland ook naar de Franse kust en de kanaaleilanden zeilden. Het schip beviel zo goed dat ze vervolgens een nieuwe Breehorn 37 lieten bouwen. Toen is een aantal jaren Makkum hun uitvalsbasis geweest. Al gauw besloten ze een iets groter schip te laten bouwen en in 2012 kwam de Breehorn 41, waarmee ze dichter bij huis wilden liggen, Ketelhaven dus.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Jos (70) was werkzaam bij het Ministerie van financiën, bij de douane. O.a. als docent bij het douane-opleidingsinstituut en in Apeldoorn als informatie-manager bij de Belastingdienst.

José (69) was docent Engels en later plaatsvervangend rector op een school voor voortgezet onderwijs in Lelystad.

Ze hebben 2 zonen, waarvan er één nog regelmatig zeilt en 5 kleinkinderen, waarvan één kleindochter in een Optimist zeilt.

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In de afgelopen zomer hebben ze hun verste bestemming ooit bereikt; ze zijn via Esbjerg en Thyboron naar Mandal in Zuid-Noorwegen gevaren. In een prachtige tocht van een aantal weken hebben ze langs de Noorse kust gevaren en zijn ze vervolgens via de oostkust van Denemarken weer terug naar huis gekomen. Vooral in Noorwegen vonden ze de mensen heel vriendelijk en waren ze iedere keer blij verrast dat de havenmeester ’s morgens (gratis!) verse broodjes kwam brengen aan boord. Haha, nog een tip voor Dick??

Maar ondanks deze vriendelijkheid gaat hun voorkeur wel uit naar de zuidkust van Engeland; leuke plaatsjes, gezellige kroegjes en altijd wat te lachen met die Engelse humor!

Voor de zomer van 2020 hebben ze een heel andere bestemming: met een camper door Amerika trekken, eens even heel wat anders dan zeilen. En misschien is er daarna nog wel tijd om ook van de boot te genieten.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Eigenlijk niet, geen grootse plannen voor een wereldreis of naar de Middellandse Zee. Ze verwezenlijken nu al zoveel mogelijk de dingen die ze graag doen.

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Een van de kinderen zeilt met z’n gezin ook geregeld met de “Schoonheyt” en door bestemmingen, bijvoorbeeld tijdens vakanties, op elkaar af te stemmen kun je verdere bestemmingen kiezen. De één vaart heen en de ander weer terug. Ze doen dit al jaren en het bevalt heel goed.