Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

P1100505 

 

 … Remko en Marjan Roorda, box 113

 

 

 

  •  Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

 Sinds augustus 2001. 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De familie Roorda is eigenaar van een Jeanneau 42i.

Dit schip is vorig jaar gekocht in Port Zélande, waar het dienst deed als ‘caravan op het water’. Hierdoor is het uitgevoerd met veel comfort en luxe. Na de aankoop hebben Remko en Marjan geïnvesteerd in een pakket nieuwe zeilen en een klapschroef om er een beetje zeilboot van te maken.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet ‘Bellefleur’. De vorige naam ‘Bella Vita’ vonden ze meer passen bij een Italiaans buitenhuis en daarom is de Jeanneau toch maar omgedoopt. Dochter Sophie heeft om Neptunus onderweg goed gezind te houden, als jongste vrouwelijk bemanningslid, de omdoop ceremonie volgens een officieel ritueel uitgevoerd, met o.a. een fles goeie champagne. En we dachten dat we op deze manier de god van de zee ook wel een beetje om de tuin konden leiden ….Bella Vita …. Bellefleur, het heeft dezelfde 3 beginletters.

  • Is dit jullie eerste schip?

Marjan is op haar achtste begonnen met een Schakel. Remko’s eerste zeilervaring was als 13-jarige tijdens een zeilkamp, waarna hij een aantal jaren zeilinstructeur was.

Hun eerste boot samen was een Etap 28, de oude boot van de ouders van Marjan. Hiermee zeilden ze ook regelmatig op de Middellandse Zee in de baai van Rosas, aan de Spaanse kust, waar Marjan haar ouders toen woonden.

Hierna kwam een First 375, de ‘Flex’, waarmee de familie Roorda naar Ketelhaven kwam.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Marjan (53) werkt in het onderwijs; geeft o.a. wiskunde op het Meander College in Zwolle. Remko (53) is werkzaam als IT manager bij een detacheringsbedrijf.

Nog heel regelmatig varen hun drie kinderen Pieter (25), Marien (24) en Sophie (22) en aanhang mee op vakanties en in weekenden.  Pieter en zijn vriendin nemen ook zelf de boot wel eens mee. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

In 2013 hebben Remko en Marjan langs de Zuidwestkust van Engeland gevaren, tot aan Dartmouth. Een prachtig kustgebied waar ze mooie wandelingen hebben kunnen maken. Dankzij een geweldig openbaar-vervoersysteem in Engeland was het nooit een probleem om weer terug te komen naar de haven.

Door het bezit van een hond was de Engelse kust lange tijd geen optie. De jaren hiervoor ging de reis meestal naar de Franse kust, met een keer een uitstapje naar Denemarken.

Maar de familie Roorda voelt zich echter wel echte ‘zuidgangers’; buiten mooie natuur genieten ze ook van gezellige plaatsjes, zeehavens, lekker eten en een wijntje erbij en daarvoor leent de Franse kust zich bij uitstek. Ze genieten van gezellige drukte en doen ‘langszij’ veel leuke contacten op.

Langs de kust van noord-Bretagne en Normandië hebben ze waarschijnlijk alle havens wel bezocht.

Voor het komend jaar staan de Kanaaleilanden op het programma. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Heel graag zouden we nog verder die Franse kust afzakken naar Spanje en Portugal. 

  • Heb je nog tips voor andere zeilers? 

Graag zouden we zeilers met kleine kinderen aanraden om vooral lekker in Friesland te beginnen; zoek de leuke haventjes, eilandjes op, vaar elke dag kleine stukjes en laat de kids met kleine bootjes klooien en visjes vangen. Bouw het op die manier rustig op en je hebt grote kans dat kinderen het zeilen leuk gaan vinden en ook blijven vinden. 

Het beste bewijs hiervoor is deze échte zeilfamilie!