“Aan boord bij …” Helma en Ron Gravendeel, augustus 2023

 

 

Aan boord bij … Helma en Ron Gravendeel uit Olst, box 624

  

Vandaag maken we nader kennis met één van onze inval-havenmeesters, Helma Gravendeel en haar man Ron.

Helma is sinds 2 jaar regelmatig de enthousiaste invaller van havenmeester Dick.

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven? 

Vanaf 24 november 2014 zijn Helma en Ron ligplaatshouders.

  • Waarom hebben jullie destijds voor Ketelhaven gekozen?

De vorige boot lag bij Roggebotsluis, maar de afstand naar open water viel tegen. Toen Ron een keer met slecht weer ‘strandde’ aan de passantensteiger werd hij enthousiast over de haven en heeft hij zich gelijk ingeschreven op de wachtlijst. Nog steeds genieten ze van de rust en de fijne, relaxte, sfeer in de haven.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Ron en Helma varen met een Elan 31, die vrij standaard is. Twee jaar geleden is de romp gespoten in een heldere blauwe kleur en sindsdien worden ze hier regelmatig over aangesproken. Dit schip hebben ze in 2012 gekocht van iemand die, naar hun ervaring, hals over kop de boot achter heeft gelaten; alles was nog aan boord, tot aan het bedlinnen en de zwembroek van de eigenaar aan toe, haha!

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

De boot heet BlueZ,  naar een muziekstuk van Toets Tielemans, Bluesette. Ook hun vorige schip had de naam van een muziekstuk van Dave Brubeck, Take 5. (https://youtu.be/vmDDOFXSgAs)

  • Is dit jullie eerste schip? 

De familie Gravendeel is begonnen met een polyester Spanker. Deze ging als aanhangwagen mee op vakanties naar o.a. Denemarken en Italië; de tent en andere kampeerspullen werden zo, in de boot op de trailer vervoerd. Toen de kinderen ouder werden en niet meer meegingen is de Spanker verkocht. In 2010 kwam een FF65. Maar hierin had Ron geen stahoogte, moest zich liggend op bed aankleden .. Ook wilden ze wat langere tijd weg en zochten ze naar een schip met stahoogte en meer ruimte. Toen ze de Elan31 zagen voelde het gelijk goed en vertrouwd, als een grotere broer van de FF65.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Ron (nét 67 geworden) is ‘gelukkig gepensioneerd’. Hij was in zijn werkzame leven werkzaam bij de politie, daarnaast studeerde hij rechten. De laatste 20 jaar was hij officier van justitie bij het openbaar ministerie. Nu heeft hij meerdere vrijwilligersfuncties; geeft o.a. voorlichting bij het Rode Kruis over humanitair oorlogsrecht, is coördinator van een roofvogelwerkgroep én wordt samen met Helma eilandwachter op de Markerwadden. In januari verblijven ze hiervoor samen een week in een woning van Natuurmonumenten.

Helma (bijna 65) is haar loopbaan begonnen als politieagent. Heeft zich gespecialiseerd in jeugd- en zedenzaken en is werkzaam geweest bij de rijkspolitie te Didam en gemeentepolitie in Deventer. Daarna werkte ze in een peuterspeelzaal en bij een uitgeverij en de laatste 22 jaren was ze in het Deventer ziekenhuis managementassistent van een bedrijfskundig manager.

Nu is ze sinds 2 jaar ‘havenjuf’ in onze jachthaven, zoals wat kinderen uit de haven haar noemen en dat vindt ze een leuke titel! Verder is ze buurtbuschauffeur en doet ze vrijwilligerswerk bij de woonleefgemeenschap Overkempe in Olst. Een gemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Helma en Ron zijn heel enthousiast over deze mooie instelling die veel doet voor en met haar bewoners.

Ze hebben twee dochters en 8 kleinkinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 12 jaar.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

Deze zomer zijn Helma en Ron voor het eerst op de Markerwadden geweest, een aanrader! Verder hebben ze over het IJsselmeer en het Wad gezworven. Ze zijn geen grote zeezeilers, maar genieten van de korte of langere trips in de buurt; het moet voor beiden leuk zijn en dit is waar ze allebei plezier aan beleven. Ook voor volgend jaar hebben ze geen grootse plannen.

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Geen echte dromen, wel willen ze allebei genieten van de vrije tijd die ze hebben nu ze met pensioen zijn én ze willen nog iets betekenen voor de maatschappij. Die combinatie vinden ze prettig en belangrijk.

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Een heel simpele tip: hang wat douchegordijnringen aan de zeerailing waar je het elektriciteitssnoer in ophangt. Zo voorkom je gevaarlijke uitglij-situaties in het gangboord. Haha, vult Helma aan: voor 2 euro bij de Hema heb je al een setje!

Verder eten ze op Urk graag bij de Boet, maar ook een gebakken visje op Urk is heerlijk.

En oh ja: ga op Texel (bij eb) zelf zeekraal plukken en bak dat even aan met een uitje en wat peper. Smaakt heerlijk bij vis!