Aan boord bij … Hanneke en Erik Timmer, juni 2021

 

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven.  In juni 2021 was dat bij:

… Hanneke en Erik Timmer uit Almelo, box 101

 

Vandaag maken we nader kennis met de penningmeester van onze jachthaven en zijn vrouw, terwijl ze de halfwinder in orde maken.

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven? 

Sinds begin 1999. 

  • Waarom hebben jullie destijds voor Ketelhaven gekozen?

Hanneke en Erik kozen in die tijd voor Ketelhaven vanwege de rust; zó fijn dat er niks is! En ook omdat deze haven van de Vereeniging van Kustzeilers is, want ze waren van plan meer op zee te gaan varen en zo te leren van andere kustzeilers. Ze kochten een grotere boot en vanuit de Bremerbergsehoek was het steeds wel een eind varen om op open water te komen. 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Het huidige schip van de familie Timmer is een Etap 46 DS (decksaloon), bouwjaar 2007. Hiervan zijn er maar 20 gebouwd. Er zijn eigenlijk geen bijzondere aanpassingen gedaan aan dit schip. Wel is het voorzien van veel luxe; interieur ontworpen door de Italiaan Bertone, voorzien van o.a. een eigen aggregaat, airco, een wasmachine, elektrische lieren. Zelf hebben ze er nieuwe zeilen op gedaan en blijven er altijd nog zaken te wensen over, waaronder een nieuwe sprayhood en kuiptent, maar dat heeft geen haast. Ze kochten het schip van een familie, die ermee op Gran Canaria lag. Vorig jaar augustus is het schip naar Nederland gekomen.

 

Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

Stoere Johanna heette het schip al, naar de naam van de eigenaar, de heer Stoer en zijn vrouw Johanna. Eigenlijk vinden Erik en Hanneke het meer een naam voor een platbodem, maar ze hebben uit waardering voor de vorige eigenaren het toch maar zo gelaten; ‘ik vind mijn (Jo)Hanna ook best stoer’, zegt Erik.

 

 

  • Is dit jullie eerste schip? 

Nee, zeker niet. Erik en Hanneke zijn in de loop van de jaren steeds groter gaan varen. Ze begonnen met een Varuna 400, waarmee Erik thuis in Friesland al zeilde. In die tijd hadden ze een caravan en de boot ging dan mee op de trailer. Vervolgens kwam er een kimkieler 520 en later een Friendship 25, waarmee ze vanuit de Bremerbergsehoek zeilden. Omdat ze daarna een grotere boot kochten verhuisden ze met deze Etap 34 naar een ander zeilgebied, naar Ketelhaven dus. De Etap beviel hen wel; nét als de Titanic, onzinkbaar, haha! Door de dubbelwandige schaal, die volgespoten is met schuim, kan de boot in tweeën breken zonder te zinken. Enige nadeel is wel dat je iets minder bergruimte hebt. Na de Etap 34 kwam een Etap 37. Beide vorige Etaps hebben ze een naam met de E van Erik gegeven; Eclatant en Eleutheria: gaan waarheen de vrijheid is. In die tijd hadden ze beiden hele drukke banen en paste de naam precies bij hetgeen ze op de boot voelden. 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Hanneke (64) is al 20 jaar directeur van basisschool De Meander in Nijverdal, ze is orthopedagoog van huis uit. Deze zomer gaat ze stoppen met werken en kunnen ze iets meer gaan genieten van de boot. Erik (62) was voorheen werkzaam bij de Rabobank. Tegenwoordig is hij veel bezig met mooi vrijwilligerswerk, waaronder al sinds 2015 het penningmeesterschap van onze jachthaven en heel veel klussen, aan de boot of (rondom) (t)huis. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

Het afgelopen jaar hebben ze nauwelijks gezeild; het vorige schip was verkocht en de nieuwe Etap kwam pas in augustus in Nederland aan. Maar de jaren hiervoor maakten ze tochten naar Duitsland, België, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Engeland en de Franse kust.

Voorlopig gaan ze eerst rustig dit nieuwe schip leren kennen en misschien dat ze buitenom naar Zeeland gaan, maar verder zal het in de komende zomer niet gaan. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Hanneke en Erik willen heel graag weer naar Noorwegen en dan aan de westkust naar boven zeilen. Vanuit de Stavangerfjord met de Preikestolen naar het noorden. Ook de Zweedse oostkust staat op het verlanglijstje. Heel misschien ooit nog (een stukje) van de zendingsreizen van de Apostel Paules , in de Middellandse Zee. Maar dan zónder schipbreuk op Malta! 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

De eerste tip die Erik te binnen schiet is, om op een onbewoond eilandje je zelfgevangen makreel te roken en daar met een goed glas wijn heerlijk van te genieten. Een fijner gevoel is er niet!