Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

20140227_131624

 

 

  … Erna en Sjoerd Wartena

 

 

 

 

Deze maand zijn we aan boord gestapt bij deze “winterliggers’ van het eerste uur. Al bijna 40 jaar ligt de familie Wartena elke winter in Ketelhaven. De familie heeft net een weekje voorjaarsvakantie op de boot achter de rug; héérlijk gevaren naar o.a. Medemblik en Amsterdam. Ze genieten zichtbaar van deze wintertochtjes.

Wartena.1980

 

 

  * Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?            

 In ieder geval al in de winter 1980, daar hebben ze een foto van, maar ze denken dat het wel een paar jaar eerder was. 

 

 

  •  Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Erna en Sjoerd Wartena varen met een Cormoran, ontwerp van Dick Koopmans. Sjoerds vader heeft hem casco laten maken bij Visser in de Zande in 1975 en vervolgens zelf ingetimmerd. Sinds die tijd is het karakteristieke schip in de familie gebleven. In 1998 zijn er patrijspoorten in gezet en in 2008 is de boot helemaal gestript en gestraald. Maar vervolgens is het interieur volledig authentiek weer teruggeplaatst, ‘dat was wel een puzzeltje’, aldus Sjoerd, maar aan zijn gezicht te zien heeft hij dat met liefde gedaan. 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Cassiopeia, dit is een sterrenbeeld dat het hele jaar goed te zien is in de vorm van de W van Wartena. 

  • Is dit jullie eerste schip?

Nee, hiervoor had pa Wartena een 9 meter knikspant, waar Sjoerd ook vele uurtjes mee heeft gezeild.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

De Cassiopeia is van Sjoerd en zijn broer Jen. Jen heeft een eigen scheepswerf voor superjachten in Harlingen (Icon yachts) en Sjoerd werkt bij de BAM Wegen als projectleider.

De overige bemanning is zeer divers, uiteraard beider vrouwen, maar ook vaak de kinderen, vrienden en collega`s. Er zijn zelfs huwelijken uit ontstaan! 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

We varen vaak richting het Noorden, afgelopen jaar hebben we echter een autovakantie gedaan naar de Engelse zuidkust. Komende jaar mikken we op Kopenhagen.

Als je bijna 40 jaar actief met dezelfde boot vaart heb je al heel wat mee meegemaakt. In de beginjaren zeilden we de herfst- en voorjaarsvakantie met  onze vrienden uit Kampen. O.a. Piet de Ruiter, Jan Ultee, Jan de Graaf, Jan Wit allemaal Ketelhaven liggers in die tijd. De zomer ging naar de Engelse , Belgische en Franse kusten. Later kozen we voor de Deense, Zweedse, Finse en Noorse kust. Polen en Oost-Duitsland werden ook bezocht. Shetland twee keer en de Schotse kust werd aangedaan. In 1998 wonnen wij de Colin Archer Memorial race met ons bootje. 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Genoeg, wellicht in 2015 naar IJsland! 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Kies voor een bezeilde koers.