Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In het Pinksterweekend, mei 2018, was dat bij:
 

 

de familie Van Ruiven uit Enschede.
   

 

 

 

 

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven
  • Sinds november 2014.
  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?
Sinds 2 dagen is de familie Van Ruiven eigenaar van een Beneteau Oceanis 37 uit 2010. Het is een redelijk standaard uitgeruste Oceanis. De vorige eigenaar heeft er solo mee gevaren en heeft wel heel goed voor het schip gezorgd, want het ziet er allemaal piekfijn uit. In dit Pinksterweekend heeft de familie het schip vanuit Workum overgevaren naar Ketelhaven.

 

  •      Wat is de naam van het schip?
De naam Full House had het schip al toen ze het kochten. Maar het past    eigenlijk heel goed bij de familie Van Ruiven, die met 2 volwassenen en 3 kinderen zorgen voor een behoorlijk ‘vol’ schip.

 

 

 

  • Is dit jullie eerste schip?
Dit is zeker niet hun eerste schip: Baukje en Joost leerden elkaar kennen in Friesland bij een zeilschool waar ze beiden lesgaven. Dit gebeurde op Tjotters, houten platbodems met 20 cm diepgang, dus de kleine slootjes in Friesland zijn bekend vaarwater. In beide familie zit het zeilen in het bloed, want ze groeiden ieder op met vakanties aan boord. Joost denkt nog, zonder weemoed haha, terug aan al het roest bikken, schuren en verven van de (stalen) boot. Al vroeg heeft hij zich dus voorgenomen een arbeidsvriendelijker schip aan te schaffen. Zijn moeder gaf hem ook al vroeg de tip mee om te zoeken naar een meisje wat van zeilen houdt, anders kun je er beter niet aan beginnen!
In het begin leenden ze de boot van pa en ma (in ruil voor wat onderhoud) en na de verkoop van deze schepen hebben ze 1 jaar gekampeerd in Zeeland. Maar ze zaten alleen maar vanaf het strand naar voorbij varende bootjes te kijken. Al twee weken na deze kampeervakantie kochten ze hun eerste schip, een Victoire 26. Vijf jaar en drie kinderen later werd het tijd voor iets groters: een Contest 31 HT AC. Ieder jaar voeren ze met Pinksteren vanuit strand Horst een rondje Flevoland en was Ketelhaven de vaste laatste haven aan het eind van de vakantie. Het beviel hier zo goed, dat ze zich op de wachtlijst lieten zetten en in 2015 kwam het gezin met de Contest in de haven liggen.
  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?
Baukje (39) start op 1 juli met een nieuwe baan als informatiemanager bij Ambulance Oost in Hengelo. Joost (41) werkt als advocaat in Enschede. Oudste zoon Sybren is 12 en gaat naar de middelbare school, dochter Mare is 10 en jongste zoon is Pepijn van 5. Gelukkig werken ze beiden in de buurt, zijn flexibel in de werktijden en zo kunnen ze de zorg voor het gezin en werk prima combineren.
  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.
In de zomer van 2017 zijn ze naar diverse Waddeneilanden geweest. Favoriet eiland is Terschelling, roept Mare vanuit de kajuit, omdat je daar leuk kunt paardrijden op het strand. Dit doet ze samen met vader Joost. Verder zijn ze regelmatig naar Zeeland geweest. Maar hopelijk kunnen ze nu met een groter schip ook de grenzen gaan verleggen naar zee, de Belgische kust, of verder. Maar het moet voor de kinderen leuk blijven en in 2018 staan de Wadden dan ook nog op het programma en misschien een rondje Noord-Holland.
Maar ze kunnen ook genieten van ankeren in het IJsseloog (net of je in het buitenland bent!) en lekker klooien met het Optimistje.
  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?
Als ze iets langer dan 3 weken vakantie kunnen nemen, dan willen ze graag naar bijvoorbeeld de Oostzee. Maar gezond blijven en nog heel lang lekker varen is de belangrijkste droom!
  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?
Trek bij het varen met een jong gezin je eigen plan en wees niet terughoudend in het bijstellen van dat plan als de omstandigheden anders zijn dan verwacht.