‘aan boord bij …’ familie Oostveen, oktober 2020

 

Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven.  In oktober 2020 was dat bij: 

                 

 familie Oostveen uit Nieuw-Bergen, box 107

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds 5 maart 2018 heeft de familie Oostveen een ligplaats in de jachthaven.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Mark en Marije zijn trotse eigenaars van een Jeanneau Sun Kiss 47, gebouwd in 1988. Deze Jeanneau is een superdegelijk schip, mede door de kevlar romp. Het schip hebben ze gekocht in Zuid-Frankrijk en met een vrachtwagen naar Nederland laten komen. De verzekering gaf geen toestemming om de boot om te varen naar Nederland. Ze kochten het schip van de 2e eigenaar en ze weten dat het dus geen charter-historie heeft. Een bijzonderheid is misschien wel de gele buiskap en bimini … niet veel schepen hebben deze gele kleur gebruikt.

  • Wat is de naam van het schip?

De naam Boomerang hebben ze behouden bij de aankoop. Met het hele gezin hebben ze gebrainstormd over een eventuele nieuwe naam, maar eensgezind besloten de naam over te nemen; als het goed is komen ze steeds weer terug naar de thuishaven.

  • Is dit jullie eerste schip?

Met name Mark is al van jongs af aan bezig met zeilen. Ook toen ze samen op vakantie gingen huurden ze vaak een Valk. Hun eerste zeilervaring op een groter schip deden ze op bij een reis in Griekenland, waar ze gingen flottielje-zeilen. Toen waren ze beiden verkocht. De eerste eigen kajuitzeilboot werd een Jeanneau Attalia, 32 ft. Deze had een midzwaard, met diepgang van 1.10 m. en was een ideaal schip om met kleine kinderen door Friesland te trekken. Met deze Jeanneau lagen ze bij de Roggebot en ze deden regelmatig Ketelhaven aan. De wens om iets meer ruimte en comfort te hebben werd sterker en ze vonden hun droomschip, een Jeanneau Sun Kiss, in Denemarken. Helaas bleek, toen de koop al bijna rond was, dat er geen BTW-bewijs bij het schip was. Gelukkig vonden ze toen de Boomerang in Zuid-Frankrijk. Ze zijn flink bezig het schip ‘een tweede leven’ te geven door steeds vernieuwingen en verbeteringen aan te brengen. Maar ze genieten vooral van het schip dat een fijne, warme sfeer heeft.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Mark (42) is technologisch manager bij een fabriek die gespecialiseerd is in het maken van aluminium extrusie profielen. Er wordt vooral geleverd aan de medische industrie en luchtvaart. Marije (36) heeft 18 jaar in de zorg gewerkt als operatie-assistent, maar heeft sinds 2 jaar werk gevonden in haar tweede studie: docent in het speciaal basisonderwijs. De tijd was rijp om na de zorg iets anders te gaan doen en het werken met deze bijzondere kinderen geeft haar veel voldoening. Mark en Marije hebben 3 kinderen: Rick (12), Julia (10) en Christiaan van 5. En sinds een paar maanden mag ook kat Gizmo mee aan boord; een bijzonder mooie kat van het ras Maine Coon, die vooral voor de kinderen een belangrijk 6e bemanningslid is.

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

Haha, de zomervakantie van 2020 is ‘de meest ontspannen en doelloze’ vakantie ooit geweest! Door corona ging het plan om eventueel naar Engeland te varen overboord. Ze zijn gezeild waar de wind waaide en dat was een beetje kris-kras over het Marker- en IJsselmeer. Maar het was wel heerlijk relaxed! Ze zijn met dit schip vorig jaar naar Zeeland gevaren, buitenom van IJmuiden naar Stellendam, dat was hun verste bestemming met hun eigen schip.

Voor het komend jaar staan de plannen nog niet vast; alles hangt af van corona en het wordt mogelijk de Belgische/Franse kust of ..

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

… wie weet? Hun droom is om nog eens een langere tijd met de kinderen weg te gaan met de boot en ook dit behoort tot de mogelijkheden voor de (nabije) toekomst.

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Hun beide tips hebben met veiligheid aan boord te maken. Tip 1: draag een reddingsvest! Ze zien nog zó vaak volwassenen, maar ook kinderen, zonder zwemvest aan op open water ..

En de 2e tip: neem een schuimblusser mee aan boord. In dit geval kunnen ze spreken uit eigen ervaring, want afgelopen zomer vatte de oven vlam in hun boot. Gelukkig bespraken ze regelmatig ook met de kinderen wat te doen bij mogelijke brand en ze handelden prima: de oudste zoon nam snel de jongste mee door het voorluik naar buiten en Julia nam gauw de kat mee in de kuip. Marije bluste de brand met een poederblusser, waardoor het vuur snel was gedoofd maar de gevolgen waren helaas langer merkbaar.