Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In september 2015 was dat bij:

  P1120792

 Klaas en Marjan de Dood uit Doorn, box 306

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Klaas en Marjan zijn vanaf oktober 1999 ingeschreven bij de Stichting, maar pas het seizoen erop is hun schip te water gegaan en kwamen ze in de jachthaven.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De Midget 31 van de familie De Dood is een degelijke langkieler, die in opdracht is gebouwd. Tijdens de bouw is er veel contact geweest met de werf Gebr. De Kloet in Kortenhoef, waardoor aan veel specifieke wensen gehoor kon worden gegeven, zoals: een bliksembeveiliging, een open interieur en de toevoeging van een schroefasgenerator waardoor tijdens het zeilen ook de dynamo wordt opgeladen. Bij een snelheid van tenminste 5 knopen laadt de accu makkelijk bij.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet Freya.

De vorm van de Midget 31’ is terug te voeren tot de klassieke vorm van de vissersjollen uit Lynaes, gelegen aan de noordkust van het Deense eiland Seeland. Deze rompvorm werd in de Scandinavische landen eeuwenlang beschouwd als ideaal voor vissersschepen en goed bestand tegen het dikwijls ruwe water van het Kattegat. De familie De Dood heeft veel met Skandinavië en zocht dus naar een Noorse naam. Klaas en Marjan wonen in de plaats Doorn, wat afgeleid is van Thor, de Noorse dondergod. En zo kwamen ze op ‘Freya’, de naam van de Noorse godin van de vruchtbaarheid en de liefde.

  • Is dit jullie eerste schip?

De Freya is hun eerste zeilschip. Hiervoor hadden Klaas en Marjan een motorboot, die een ligplaats in Dronten had. Hiermee bevoeren ze met hun kinderen de Nederlandse wateren. Maar omdat dit toch beperkt bleek en vooral Klaas heel graag zijn horizon wilde verbreden kwam een zeilschip in beeld. Het  begon met de bouw van een Mirror voor zijn dochters en bestudering van een boekje over de beginselen van het zeilen, ‘Hoe leer ik zeilen’.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Klaas (61) werkt als projectleider bij een netbeheerder voor elektriciteit en gas. Marjan (59) is leerkracht in het basisonderwijs. Hun beide dochters hebben geen affiniteit meer met de watersport. Ze zijn trotse grootouders van één kleinkind. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

In 2015 hebben ze geen lange of verre reizen kunnen maken. Ameland was de verste bestemming, maar daarom was het niet minder leuk. Integendeel; het was lekker relaxed varen doordat er geen overtochten tegen de wind in nodig waren om weer thuis te komen. Ook had Klaas een andere reis dit jaar: met één van zijn dochters heeft hij een tocht op motoren door het Himalaya-gebergte gemaakt. Hiervan is hij net terug en vertelt er nog enthousiast over.

In het verleden voeren Klaas en Marjan regelmatig naar de Oostzee, hun favoriete zeilgebied. In 2009 hebben ze bijna 4 maand lang een rondje Oostzee gedaan en zijn tot aan Helsinki gekomen. 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Een rondje Engeland en naar Schotland staat nog op de verlanglijst. Maar ze willen ook nog eens de Franse kust verkennen in een rustige tijd.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Trek je eigen plan en stel ze niet te veel uit. En wat ook belangrijk is: stel je plannen bij als blijkt dat een vooropgesteld doel niet haalbaar is.