Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze jachthaven. In de maand mei waren we aan boord bij:

P1120026

 … Johan en Ria Beute uit Kampen, box 319

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Wij hebben een ligplaats sinds april 2004.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Onze boot is een Dehler 28. Hieraan is eigenlijk niets veranderd, behalve dat we nieuwe apparatuur en nieuwe zeilen hebben aangeschaft en wat dingen geüpdatet. Het is een fijne boot, waarmee je ook makkelijk alleen kunt zeilen. De vorige eigenaar was de eerste koper en die heeft er nooit in overnacht. De boot lag in Stavoren en hij maakte vaak alleen dagtochtjes, dus van binnen was alles zo goed als nieuw toen wij haar kochten.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

De naam is Spirit. Hier zit geen speciale betekenis achter. Het klinkt wel pittig en lekker snel en zo vaart de boot ook.

  • Is dit jullie eerste schip?

Van jongs af aan heeft Johan met zijn ouders op een motorboot door Friesland gevaren. Maar mijn eerste eigen boot was een Top, een 16m2. Daarna kwam een Seahorse, open zeilboot en daarna kochten we een Etap. Deze zagen we varen bij Harderwijk, met een bordje ‘Te koop’ erop. Wij reden op de dijk en bij de brug bij Harderwijk hebben we de man gevraagd of we even mochten kijken. En dezelfde dag was de Etap al van ons. Na 2 jaar hebben we deze weer verkocht en een Contest 25 OC gekocht. En sinds 2007 zeilen we met de Dehler 28.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Johan (62) heeft in Kampen een bedrijf voor herstel van autoschade gehad. Deze is een paar jaar geleden verkocht. Nu doet hij 1 dag per week vrijwilligerswerk bij Mappo Mondo, een gezinsvervangend tehuis van het Rode Kruis voor ernstig zieke kinderen. Hij doet daar allerlei technische klussen. Dit werk doet Johan doordat Ria (64) hier al langer op oproepbasis werkzaam is, ook als vrijwilligster. Voorheen was zij werkzaam in de kinderverpleging/neonatologie en heeft ze ook gewerkt als docente kinderverpleging. Ook doet Ria nu vrijwilligerswerk bij de stichting Lemka in Kampen.

Zoon Erik (27) en dochter Mirjam (26) wonen al even niet meer thuis maar gaan nog graag een dag of weekend mee zeilen!

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

We varen vooral op het Ketelmeer en IJsselmeer. Eigenlijk slapen we niet zo vaak op de boot, we gebruiken haar vooral voor dagtochtjes of een weekendje zeilen. Ook gaat Johan er vaak alleen op uit. Ik geniet ervan even naar de boot te gaan voor een klusje of een wasbeurt.

  • Nog dromen voor de toekomst?

We hebben eigenlijk geen dromen wat de boot betreft. Maar graag zouden we nog veel reizen in de wereld maken. We hebben al rondgetrokken door Amerika en Canada en aan het eind van dit jaar gaan we naar Zuid-Afrika voor een rondreis.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Doe waar je plezier aan beleeft.

Onderschat de kracht van water en wind niet!