‘aan boord bij ..’ Erwin en Anja Markerink, augustus 2022

 

 Aan boord bij …

  Erwin en Anja Markerink uit Eibergen, box 141

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven? 

Als sinds oktober 1989, dus al 33 jaar.

* Waarom hebben jullie destijds voor Ketelhaven gekozen?

Erwin kende dit gebied al van kinds af aan; zijn ouders lagen met de boot op het Ganzendiep, in Kampen en regelmatig zeilden ze op het Ketelmeer. Toen hij zelf boten kreeg heeft hij die in Koudum neergelegd en dat beviel prima. Totdat ze iets meer het grote water op wilden en dan is de sluis bij Stavoren wel een hindernis. Vanuit Eibergen was Ketelhaven een logische keuze, want van hieruit kun je gauw alle kanten op.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Sinds 2016 hebben Erwin en Anja een motorboot, een North Line 37. Een heel fijn, ruim, comfortabel en prachtig onderhouden schip.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

De boot heet Switch. Toen ze in 2015 met zeilen stopten en voor een motorboot kozen, bedacht Erwin dat dit wel een toepasselijke naam was. En ook origineel, dacht hij .. 😊 maar regelmatig vraagt een havenmeester “om welke Switch gaat het?”

  • Is dit jullie eerste schip? 

Erwin is, zoals gezegd, opgegroeid met varen. Totdat hij Anja leerde kennen was hij nog niet in het buitenland geweest; het was altijd op vakantie met de boot van zijn ouders. Ook de eerste vakantie van Anja en Erwin samen (toen 16 en 17 jaar), mochten ze met pa en ma mee op de boot.

Al gauw kocht Erwin, samen met zijn neef, eigen bootjes. De eerste was een 4 meter groot zeilbootje, een West Wight Potter, mét een buiskapje. Erwin en Anja reden samen op een brommertje vanuit Eibergen naar Kampen, om vanuit het Ganzendiep tochtjes te maken. Het bootje had een kielmidzwaard en ze sliepen dus ieder aan één kant van de zwaardkast.

Daarna kwam een Dehler Sprinta, waarmee ze vanuit Koudum het IJsselmeer en Wad bevoeren. Ook een kielmidzwaard en dat wil echt niet zeilen aan de wind was de ervaring.

Met de Pion, 9 meter, begon het echte werk: hiermee maakten ze hun eerste oversteek naar Engeland. Destijds moest Erwin kiezen tussen een Pion en een Optima 9.20, die hij eigenlijk liever wilde. Maar 5000 gulden verschil was toen echt te veel. Achteraf had hij er wel spijt van.

Toen ze een keer met de Pion Ketelhaven aandeden, zag Erwin de boot van zijn dromen: een Norlin (de Jason). Hij ging op zoek en vond er één, de Gaia. Hiervan hebben ze jaren veel plezier gehad en de Engelse en Franse kust aangedaan.

Maar de dochters werden groter en wilden niet altijd meer mee, dus de Norlin werd verkocht. Toen hij de haven uitvoer, had Erwin al spijt …

Na een jaar zonder boot kwam er een Dehler 36 J/V, waarmee ze weer een plekje in Ketelhaven vonden. Deze Dehler was een heel fijn schip, nooit gedoe, een fijne zeiler en zo kon de spijt over de verkoop van de Norlin naar de achtergrond verdwijnen.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Erwin (65) heeft altijd een bedrijf gehad in restyling van grote winkelketens en bouwmarkten, zoals Karwei en Jumbo.

Anja (63) is tot 7 jaar geleden werkzaam geweest als kinderverpleegkundige in het MST (Medisch Spectrum Twente) in Enschede.

Erwin en Anja hebben 2 dochters en 1 kleinzoon.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

In de zomer van 2022 hebben ze langs de Belgische kust gevaren; buitenom heen en binnendoor via Zeeland weer terug.

In 2023 hopen ze naar de Solent te kunnen varen, maar niks staat vast.

Tussen Londen en Kopenhagen hebben ze al veel wateren bevaren en mooie plaatsen gezien. Maar om verder weg te komen heb je vooral meer tijd nodig en sinds ze een motorboot hebben nemen ze vaak meer tijd om wat verder weg te komen.

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Ze hebben geen grote dromen.

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Tja, een tip …. nou ja, deze tip: ze hebben nooit spijt gehad van hun ‘Switch’ om van een zeilboot naar een motorboot te gaan. Je vaargebied wordt aanmerkelijk uitgebreid en je komt vaak op verrassende plekken uit waar je zeilend niet kunt komen (o.a. met de boot in Gent, Brugge en Straatsburg gelegen). Bij het zeilen gaat het meer om de beleving en de reis van A naar B en bij het varen van de motorboot is vooral het doel van de reis belangrijk. Er gaat echt een nieuwe wereld voor je open en zo kun je nog langer genieten van het leven op het water!

 

Bij het verlaten van het schip stuiten we op een andere tip: een eigen ontworpen en gemaakt regenzeiltje voor de klapraampjes van de kajuit. Zo tocht het lekker door, maar regent het nooit naar binnen.