Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In april 2017 was dat bij de voorzitter van de jachthaven:
… Eric en Ria Burmeister uit Apeldoorn

 

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?
Sinds april 1991, nog in de tijd van havenmeester Henk Visscher.
  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?
Eric en Ria varen met een Contest 43/44.
Vanwaar die afmeting? Het is van origine een Contest 43 met een rechte spiegel, maar de vorige eigenaar heeft door de werf een schuine achtersteven met een zwemplateau laten maken, waardoor de waterlijn een ft langer is geworden. Deze Contest is in 1991 gebouwd en in 2006 door de familie Burmeister gekocht. Het is een 15 ton zwaar schip met een vleugelkiel, waardoor de diepgang slechts 1.85 m is. De dwarsvleugel dempt de zeegang, wat maakt dat het een zeer comfortabel schip is om mee te varen, ook als je alleen bent. Eric vindt het leuk om het schip up-to-date te houden en heeft er in de loop van de jaren al heel wat aan verbeterd. Zo weten de buren al wanneer Eric en Ria in aantocht zijn, want vanuit huis kan hij de kachel aanzetten zodat het aan boord lekker warm is als ze aankomen. Zeker in deze weken geen overbodige luxe, de temperatuur buiten is nog regelmatig onder de 10 graden .. Dit jaar hebben ze een nieuw grootzeil aangeschaft.
  • Wat is de naam van het schip?                                                                                                                     ‘Joint Effort’ is de naam van hun schip (en van de 2 voorgaande schepen); samen hebben ze er hard voor gewerkt.                                                                                                                                                                                                                                                                     
  • Is dit jullie eerste schip?
Eric komt uit een echt zeilersgezin; zijn ouders hadden vroeger een zeiltjalk aan de Mooie Nel, een meer ten noordoosten van Haarlem. Eric verdiende met een krantenwijkje een eigen Piraatje bij elkaar en heeft daarna regelmatig boten gehuurd in Friesland. Hij scoorde punten bij Ria doordat hij het eerste afspraakje met haar regelde op een zeiltripje vanuit Grou. De boot was een extra lijmmiddel, haha en het heeft gewerkt!
Hun eerste boot samen was een kleine Zeeschouw, een ‘spekbak’ zoals ze het in Elburg noemden. Destijds waren ze daar lid van de zeilvereniging  Admiraal van Kinsbergen, waar ze samen met de familie Van der Maat de redaktie voerden van de ‘Buiswater’, het clubblad van de vereniging.
Hun tweede schip was een grotere Zeeschouw met teakdek én een eigen toilet, luxe! Daarna kwam de eerste Joint Effort, een Dehler 34 in race-uitvoering. Dit schip kochten ze nadat ze was gebruikt bij een zeilrace bij de Kieler Woche. Eén week mee gevaren en de kajuit zat nog in het plastic. Hiermee hebben ze 6 seizoenen gevaren en maakten ze – samen met vrienden – tochten naar Engeland en de Kanaaleilanden.
Hierna kwam een Halberg Rassy 36, die ze 10 jaar hebben gehad.  
  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?
Ria (62) is computertrainer op een revalidatiecentrum voor blinde en slechtziende volwassenen, Visio. Eric (65) heeft als luchtverkeersleider gewerkt bij de Koninklijke Luchtmacht. En verder op diverse ministeries en als laatste functie commandant van het landelijk luchtverkeers- en luchtgevechtsleidingcentrum van de Koninklijke Luchtmacht. Daarna bekleedde hij diverse functies. Eén daarvan was ceremoniemeester van  de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam. 7 jaar lang heeft hij gewerkt met stopwatches en veiligheidsvoorschriften en dit jaar zullen ze als gast de nationale dodenherdenking meemaken, een stuk rustiger .. Daarnaast werkt hij al zo’n 10 jaar voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid voor luchtvaartonderzoeken.
Ook draagt Eric de haven een warm hart toe: sinds januari 2010 is hij voorzitter van het bestuur. Eric maakt zich sterk voor comfort en plezier voor de gasten in de jachthaven. Op zijn initiatief heeft het havengebouw in de winter van 2015/2016 een gedaantewisseling ondergaan en zijn de voorzieningen uitgebreid.
  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.
In 2016 hadden Eric en Ria door ziekte van Ria Medemblik als  verste bestemming. Maar de jaren ervoor zeilden ze graag naar Engeland en langs de Franse kust.
De verste bestemming was in 2009, toen Eric met twee bemanningsleden naar de Azoren is gezeild. Een prachtige ervaring en een mooie gelegenheid om het schip optimaal te leren kennen. De oversteek van Engeland naar Ponta Delgada duurde 12 etmalen, maar de mannen vermaakten zich prima. Elke dag bakten ze hun eigen broodje in een broodbakmachine. En alles waarover mensen lyrisch zijn bij grote zeiltochten klopt, zegt Eric, zoals de prachtige sterrenhemel en walvissen en dolfijnen die mee zwemmen .. Regelmatig deelt hij deze herinneringen nog. En zoals het hoort is de ‘Joint Effort’ vereeuwigd op het plein bij café ‘Sport’ in Horta, waar je als zeiler geweest moet zijn. Een foto daarvan hangt nog in de kajuit, evenals de duifjes die vanuit Ketelhaven zijn meegevaren op de reis.
Ria moet nog lachen als ze denkt aan de terugkomst. Ze heeft het schip helemaal schoongeboend, want ze vond dat de boot stonk naar ‘vreemde mannen’. Maar de bemanning verzekerde haar dat dat beter was dan dat de boot naar ‘vreemde vrouwen’ had geroken!
Komend jaar willen ze graag weer naar Engeland zeilen, maar dan moet het te bezeilen zijn, want ‘we hebben geen motorboot’. En 3 weken vakantie betekent wel dat je beperkt bent.
  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?
Graag varen ze nog eens een rondje Engeland, of misschien richting Finland. Onlangs waren ze op Lanzarote met het vliegtuig en wat zou het leuk zijn om ook daar eens met je eigen schip te liggen .. Tegelijkertijd zijn Eric en Ria zich ook bewust van de mooie plekjes dichtbij. Hoe leuk is het niet om in Enkhuizen, Medemblik, Hindeloopen te liggen of op het Wad te varen?!
  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?
Koop een Contest! Is de eerste tip die Eric spontaan geeft. En verder: heb je een droom om bijvoorbeeld een verre reis te maken? Doen en niet uitstellen, want je leven kan zó veranderen.