Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In december 2015 was dat bij:

P1120949

Dick van Dijk uit Ketelhaven

In de wintermaanden is het relatief rustig met zeilers in de haven. Daarom dit keer een ‘aan boord bij’ voor de maanden november én december. Havenmeester Dick van Dijk heeft in de wintermaanden iets meer tijd om erop uit te gaan met de boot, dus het leek ons leuk om hem dit keer dezelfde vragen te stellen als we maandelijks doen aan andere liggers.

Het had wat overredingskracht nodig hem hiervoor te strikken, want door je eigen vrouw ‘ondervraagd’ worden is natuurlijk best vreemd. Maar ach, waarom ook niet?

  • Hoe lang lig je al in Ketelhaven met de boot?

Sinds september 2013.

  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Met een Marieholm IF, een mooie s-spant die heerlijk zeilt. Hij is nog origineel. De vorige eigenaar, de heer Davelaar, heeft er een windvaan opgezet. De boot ligt zeker sinds 1984 in de haven en ik heb hem voorjaar 2015 gekocht. Bij de koop zat een vaste buiskap die nog in de tuin bij de heer Davelaar lag .. Deze heb ik er de afgelopen zomer op gezet. Wil Klaasing, eigenaar van de Sylphide aan de 400-steiger, heeft de buiskap en nóg 6 andere exemplaren gemaakt voor de Marieholm. En het bevalt prima zo.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet Ketelbink. Ik vind het een toepasselijke naam voor een stoere boot die meestal op het Ketelmeer zeilt.

Is dit je eerste schip?

Toen we begonnen met zeilen kochten we in 1988 een stalen Biesboschkruiser van een bijzonder iemand, haha. Op zijn voicemail had hij de boodschap ingesproken dat hij alles te koop had: zijn vrouw, zijn huis, zijn boot, alles! Dus dat was een eerste aparte (ver)koop-ervaring. Na een paar jaar, toen we 2 opgroeiende kinderen hadden, werd het een, eveneens stalen, Wibo 820. Deze heeft jaren naast de woonark gelegen waarop we in Roggebotsluis woonden. Toen we in 1997 op vakantie naar Zeeland voeren kwam er ineens een rubberbootje langszij. De mensen daarop vroegen of de boot niet te koop was, want ze zochten al jaren iets dergelijks en ze vonden deze er mooi uit zien. De koop was gauw beslist, we mochten gelukkig nog wel op vakantie!

Toen hebben we een paar jaar geen eigen boot gehad, maar gelukkig hebben we wel altijd kunnen varen op andere schepen.

Tot ik van een bekende een Dehler Varianta kon kopen, die in Ketelhaven de eerste Ketelbink werd. Het was een mooi bootje, dat we op de trailer mee hebben genomen naar de Biesbosch. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed de Marieholm te kopen, was ik gauw verkocht. De verkoop van de Dehler, via Marktplaats, ging razendsnel. Een ‘verzamelaar’ die de Dehler niet kocht om mee te zeilen maar om hem naast nog twee exemplaren in de tuin te zetten, bleek óók nog eens de zoon te zijn van de eerste eigenaar! Dus dat was weer een bijzondere verkoopervaring.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Dick (54), de belangrijkste opvarende, is nu 12 jaar met veel plezier havenmeester in Ketelhaven en daarvóór werkzaam bij jachthaven Roggebotsluis in Kampen. Desirée (54) vaart af en toe mee, werkt op de leerlingadministratie van een VMBO-school in Kampen en doet de (financiële) administratie van de jachthaven. Zoon Marc (27) en dochter Janieke (25) varen zelden meer mee. Marc is verwoed surfer en is bezig een oud slepertje op te knappen, dus die is wel een watersporter gebleven. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is je verste bestemming ooit geweest?

Het afgelopen jaar heb ik meerdere rondjes IJsseloog gedaan, haha, of een tochtje via het Kattendiep naar Kampen en af en toe een visje halen naar Urk, genieten!

In het komend jaar zullen deze tochtjes zeker herhaald worden, maar misschien gaan we ook wel een weekje weg. Nog niets gepland.

Ik ben een paar jaar geleden naar Engeland gezeild met een Furia 37 en we hebben met de Comfortina 32 van mijn zwager (die in Noorwegen woont) langs de Zweedse en Noorse kust gevaren. Ook hebben we in de Griekse wateren gezeild, maar niet met een eigen boot en ook niet vanuit Ketelhaven! 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Als we stoppen met werken willen op een woonschip door de Europese binnenwateren varen, naar Zuid-Frankrijk of naar Berlijn of zo. Maar dat duurt nog even ..

  • Heb je nog tips voor andere zeilers?

Maak lekker veel gebruik van je boot!