Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. 

P1130222

In maart 2016 geen echte “aan boord bij …”, maar een gesprek met bestuurslid van de Stichting en oud-ligplaatshouder, Detmer Koppius uit Hardenberg.  Vanwege de verbouwing van het havengebouw was Detmer in de winter 2015-2016 bijna wekelijks te vinden in de jachthaven voor bouwvergaderingen of voor het meedenken met de bouwwerkzaamheden en voor het uitzoeken van allerlei zaken voor de aankleding en inrichting van de nieuwe ruimtes. Daarom dit keer ter afwisseling een gesprek aan de keukentafel in Ketelhaven.

  • Hoe lang waren jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

In november 1982 kwamen Detmer en Magrietha Koppius vanuit Den Bommel naar Ketelhaven. Na een paar seizoenen is de ligplaats opgezegd en vanaf 2002 is de familie Koppius weer teruggekeerd in de jachthaven. Vorig seizoen is hun  schip verkocht en hebben ze afscheid genomen van de zeilsport.

  • Met welk type schip voeren jullie en wat was de naam van het schip?

Het schip was een Hallberg Rassy, Rassy genaamd. Deze hebben ze gekocht in 2002 en Detmer heeft er veel energie en tijd gestopt om de boot naar zijn zin te maken. In de winterstalling van Zwartsluis stond hij naast de boot van oud-bestuurslid Joh Kiestra. Ze maakten kennis en zo kwam Detmer eind 2006 in het bestuur van de Stichting. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Was dit jullie eerste schip?

Detmer zeilt al sinds zijn studententijd in Enschede en heeft in die periode ook boten leren bouwen. Hij had nog maar net zijn eerste baan of hij kocht al een Waarschip van een collega. Ze voeren er aanvankelijk mee op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren. Vanuit Ketelhaven bleek deze kwartonner in wedstrijduitvoering ook ideaal om de Ketelbrug te passeren. Nadat er twee kinderen waren geboren, groeide na verloop van tijd het besef dat varen met de jeugd niet in alle opzichten ideaal is. De boot werd daarom verkocht en de familie ging kamperen in Frankrijk. In 2002 waren de kinderen het huis uit en kwam er weer ruimte om te varen. Eerst een paar keer huren, maar een eigen schip is natuurlijk fijner.

  • Wat was jullie zeilgebied?

Wij voeren meestal dicht bij huis, op het IJsselmeer. Door de verkoop van de boot hebben Detmer en Magrietha nu meer tijd voor andere vakanties.

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven?

Detmer (68) was directeur productie van een groot bedrijf in Hardenberg en Magrietha (66) heeft gewerkt als kleuterleidster en als begeleidster op een kinderdagverblijf.

Detmer heeft zich voor de Stichting de afgelopen jaren verdienstelijk gemaakt met o.a. het organiseren van de ludieke zeilwedstrijd tijdens de jaarlijkse Havendag. Ook het logo en de folder van de Stichting zijn door hem, samen met Desirée, ontworpen. Door zijn vroegere werkzaamheden heeft hij gevoel voor techniek. Daardoor was het logisch dat de technische zaken, zoals het onderhoud van de jachthaven, op zijn bordje kwamen. Samen met Dick overlegt hij wat er in de komende jaren gedaan moet worden en bespreekt dat met het bestuur.

De kroon op het werk is natuurlijk de bouw van het nieuwe havenkantoor, die volledig is uitgevoerd met partijen uit de regio. Met aannemer en diverse bedrijven wordt met man en macht gewerkt om het havengebouw begin april gebruiksklaar te krijgen. Vele uren werk stak Detmer het afgelopen jaar in de voorbereiding, overleg, papierwerk en mailverkeer richting architect, diverse bedrijven, bestuur en havenmeestersechtpaar.

Nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond, maar in de loop van april kunnen ligplaatshouders en passanten gebruik maken van nieuwe faciliteiten als een wasmachine en droger, overdekte afwasplaatsen, een mindervalidentoilet annex gezinsdouche en (weers-)informatie via een beeldscherm. Door deze uitbreiding op de begane grond is ook het havenkantoor boven vergroot met een multifunctionele ruimte.

Aan dit grote bouwproject heeft Detmer veel plezier beleefd.

Volgend jaar zit zijn ambtsperiode in het bestuur erop, dan zal dit actieve en betrokken bestuurslid dus minder in de haven te vinden zijn.