aan boord bij …..” december 2012

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

P1080948

 Wijnand en Marlies Peters uit Dronten, box 916

 
 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Vanaf april 1998.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Een one-off. Dit schip is ontworpen door Laurent Giles en gebouwd bij de bekende scheepswerf Rossiter Yachts uit Christchurch, Engeland. De 44 footer is op zich al bijzonder; Marlies en Wijnand houden van een klassiek, degelijk ontwerp met veel hout en alles wat ze zochten vonden ze in dit schip. Bovendien heeft het zijn degelijkheid al bewezen, want het is naar de Cariben en Newfoundland gevaren. Doordat het een 2-master is, kunnen ze het zeilplan aanpassen aan alle weersomstandigheden. Al met al klopte het hele plaatje en zijn ze echt gevallen voor deze mooie klassieker, die ze in 2010 hebben opgehaald uit Schotland, Isle of Bute.

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

“Ocean Goose” was de naam toen ze het kochten en ze hebben het zo gelaten. Alle schepen van Rossiter hebben een vogelnaam en ze zagen geen reden dit te wijzigen.

  • Is dit jullie eerste schip? 

Marlies en Wijnand hebben wel iets met Engelse schepen, want hun eerste schip was een Westerly 25, één van de eerste Westerly’s, uit 1964. Deze hebben ze in 1991 gekocht in Sint Maarten, waar ze destijds woonden. Deze Westerly was voordat ze haar kochten al naar Tasmanië gezeild, dus ze wisten dat het een zeewaardig schip was. In 2003 kwam een Curlew 32, eveneens een schip gebouwd bij Rossiter.  NB. Deze Curlew is te koop!

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven? 

Wijnand (59) en Marlies (54) werken beiden in het onderwijs: Wijnand als gymleraar op een praktijkschool in Almere en Marlies als docente Handel en Administratie in het voorgezet onderwijs in Dronten. Hun beide kinderen, zoon en dochter, varen al even niet meer mee.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

In de afgelopen zomer hebben ze de Ocean Goose goed kunnen leren kennen door hun zeilvakantie in zuid/west-Noorwegen. Ze zijn in 3 etappes naar Bergen toe gevaren en de terugreis hebben ze in één keer, tot aan Vlieland, afgelegd. Volgend jaar is het de bedoeling om weer in zuid-Noorwegen te starten en dan via de Zweedse kust naar Denemarken te varen.

  • Nog dromen voor de toekomst?

Dit schooljaar maakt Wijnand nog af en gaat dan een jaar de boot zeilklaar maken voor een lange reis. Als Marlies (waarschijnlijk) in mei 2014 ook stopt met werken, willen ze via Schotland naar de Middellandse Zee zeilen en daarna richting de Cariben. Of dat de eindbestemming wordt ….. niks is zeker. Eventueel doorreizen naar de andere kant van de wereld behoort ook tot de mogelijkheden, maar ze plannen nog niet zo ver vooruit.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Tja, als toekomstige ‘wereldreizigers’ zitten ze meer te wachten op tips van andere zeilers, maar ze hebben wel wat ervaringen die ze willen delen:  Vooral: houd het simpel! Leer je boot goed kennen en durf je grenzen te verleggen. In feite is er weinig verschil tussen het varen van het ene naar het andere Waddeneiland en het zeilen van Vlieland naar Noorwegen. Bij dit soort lange afstanden is een goede windvaan wel van groot belang!