Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze jachthaven. In de maand juni was dit bij: 

P1120151

 Frans en Ans Wulfsen uit Elburg, box 310

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Wij zijn officieel ligplaatshouder sinds oktober 2010.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Onze boot is een S-spant Trewes. Gebouwd naar een ontwerp van Sieb van der Meer, bij Visser aan De Zande in 1973. De vorige eigenaar, Herman Sollie, heeft deze helpen bouwen, samen met o.a. Piet de Ruiter en Jan Wit. Wij hebben hem 9 jaar geleden gekocht. Frans voer in de jaren ’80 al regelmatig mee met Herman Sollie op deze boot en kende hem dus goed. Toen het schip te koop kwam, na het overlijden van Herman**, hebben wij haar gekocht. We hebben in de eerste 2 jaar veel in het schip gerenoveerd, maar de originele warme uitstraling en de oude dieselkachel die zijn behouden gebleven.

** Dit overlijden heeft in veel kranten gestaan en was een tragische gebeurtenis tijdens een reis van de Kamper Kogge en het meevarende reddingsschip de Carlot tijdens de “Ommelandvaart” naar Denemarken. Hieronder een gedeelte uit het logboek door Reijer van ’t Hul, vrijwilliger bij de Kamper Kogge:  “In de nacht van 31 juli gebeurt het onvoorstelbare. Herman Sollie, schipper van de Carlot, overlijdt aan een hartstilstand op 59-jarige leeftijd. De gebeurtenissen (eerder tijdens de reis was een andere schipper eveneens door een hartstilstand om het leven gekomen) dompelen de Ommelandvaart in diepe rouw. Het is triest te bedenken dat juist op het reddingsschip Carlot, waar zoveel mensen hun leven aan te danken hebben, twee van onze mensen het leven hebben moeten laten. Kogge en Carlot zijn hierna rechtstreeks doorgevaren naar Kampen. Op maandagochtend 2 augustus komt in dichte mist en grote verslagenheid een einde aan de Ommelandvaart. De kogge, Carlot en alle betrokken Ommelandvaarders verdienden een beter lot.”

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

De naam was en is Almere, naar een Middeleeuws meer of zee op de plaats waar nu het IJsselmeer ligt.

  • Is dit jullie eerste schip?

Tussen 1979 en 1985 hebben we een Waarschip, kwarttonner, gehad, waarmee we veel op het IJsselmeer en het Wad voeren. Wegens drukte hebben we toen de boot weggedaan en hebben we met de kinderen veel gekampeerd.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Frans (62) werkt in de kwaliteitszorg in de gas- en olie-industrie in staal- en apparatenbouw. Hij reist veel naar platforms van de NAM en Shell. Ans (54) is teamleider bij een verflaboratorium met creatieve verven. Beide kinderen Astrid (28) en Ruben (24) hebben geen affiniteit met de watersport. Wel gaat hondje Tess mee in de weekenden en met dagtochtjes. In de vakanties niet.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

Toen we de boot nét hadden zijn we met Henk en Kunny Broekhuizen (ook ligplaatshouders in Ketelhaven – zie ‘aan boord bij’ juni 2012) gelijk de zee op gegaan; IJmuiden, Zeeland, Texel. Toen hebben we geleerd dat de boot zeewaardig en betrouwbaar is en sindsdien zijn we veel te vinden langs de Zuid-Engelse en Franse kust. Ook het eiland Wight en de kanaaleilanden, Guernsy en Jersey hebben we regelmatig bezocht.

  • Nog dromen voor de toekomst?

Normaal hebben we 3 weken vakantie, maar we zouden graag wat langer weggaan en dan richting Denemarken gaan of naar bijvoorbeeld de Scilly-eilanden, ten westen van Zuid-Engeland.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Tips vinden we lastig te geven, we zijn zelf nog zoveel aan het ontdekken, dat we meer afhankelijk zijn van tips van anderen, dan we zelf iets kunnen tippen…..