Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

P1100859

 … Henk en Annemieke Wildenberg, box 209

 

  

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Vanaf april 1985 is de familie Wildenberg vaste ligplaatshouder.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Henk en Annemieke bezeilen een Stuart 37, ontworpen door Alex Stuart en gebouwd bij Stuart Yacht Building Ltd., Newhaven, Zuid-Engeland. In totaal zijn er 6 van dit type gebouwd.

Wat deze Stuart bijzonder maakt is het extra ‘kontje’, dat de eerste eigenaar aan het schip heeft gemaakt, waardoor het schip een extra lange waterlijn heeft. In de beginjaren heeft het schip regelmatig deelgenomen aan wedstrijden.

Verder heeft het een vast buiskap, wat heel prettig is.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

‘Isjtar’ is een van de godinnen uit het antieke Mesopotamië; de godin van liefde en van oorlog. Henk en Annemieke hebben haar al vanaf 1994. Ook hun eerdere boten droegen dezelfde naam.

 

  • Is dit jullie eerste schip?

In 1975 is de familie Wildenberg begonnen met een 6 meter Carina, daarna kwam een Daimio, toen een Neptune 27, een Defender, een Westerley 36 en de laatste boot vóór de Stuart 37 was een Dehler 34S

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Op bijna alle boten heeft de familie met z’n vieren gevaren, maar de tweeling Mark en Paul leeft nu al langere tijd hun eigen leven. Al zit bij beiden nog wel het zeilen in het bloed.

Henk (72) werkte tot z’n 55ste bij Defensie, bij de technische dienst. Annemieke (68), ook wel Annemie genoemd (door haar Limburgse roots), werkt sinds haar VUT nog iedere winter bij revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden, het Loo Erf. Ze leert daar mensen om te gaan met de computer.

Annemieke heeft het zeilen van Henk geleerd, maar is vaak – als één van de weinige vrouwen, zegt Henk met een lach  – de meest enthousiaste van hun twee.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

Ze varen nu nog vooral op het IJsselmeer en de Wadden. In vroeger jaren, toen de kinderen nog klein waren, was het ieder weekend erop uit. Weer of geen weer, ze gingen gewoon.

Hun verste trip is naar Wight en de Franse kust geweest.

Nu is het ‘heilige moeten’ er wel een beetje af en varen ze rustig waar de wind waait. Dat is het voordeel en het nadeel van de boot hebben en met pensioen zijn; je kunt lekker weg wanneer je wilt en als het slecht weer is ga je gewoon niet.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Onze belangrijkste droom is: gezond blijven!

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Ieder moet lekker doen en varen hoe men zelf wilt en daar vooral van genieten. Ook met een overlevingspak in heftig weer kun je genieten op een boot!