Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

P1110340

 … Bonnie en Freddy ter Horst uit Haaksbergen, box 326

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

De familie Ter Horst ligt sinds november 2004 in Ketelhaven.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Bonnie en Freddy bevaren een Amerikaanse Hunter 33.5, gebouwd in 1992. Dit oude type Hunter vinden ze veel mooier dan de nieuwe Hunters.

Omdat ze in hun vorige schip af en toe flink kou hebben geleden, was een heteluchtverwarming het eerste dat Freddy ingebouwd heeft. Verder vielen ze voor de ruimte en de degelijkheid; de vorige eigenaar is ermee naar het Caribisch gebied gevaren, dus het schip had zijn mogelijkheden wel bewezen.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet “d’Attache”, wat thuishaven betekent in het Frans. Omdat Freddy zijn voorvaders uit Frankrijk kwamen, voelde het gelijk goed, dus ze hebben de naam maar zo gelaten.

 

  • Is dit jullie eerste schip?

Bonnie en Freddy  zijn begonnen met een Schakel, die ze tijdens hun kampeervakanties meenamen op de trailer naar de Franse meren. Samen met hun 3 kinderen hebben ze hier altijd veel plezier aan beleefd. Daarna kwam een Spanker en daarna kochten ze een stalen Jan Haring, die Blokzijl als thuishaven had. De kleine patrijspoortjes gaven het schip een klassiek uiterlijk, maar zorgden er ook voor dat er weinig licht binnenkwam. Daarom werd gezocht naar een licht en ruim schip.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Bonnie (64) en Freddy (69) zijn, samen met de 2 honden Paco en Dirk de opvarenden van d’Attache. Ook de oudste kleinzoon van 10, Joris, vaart soms mee en dan genieten ze samen van leuke musea onderweg.

Freddy en Bonnie hebben elkaar leren kennen bij werkgever Thales (voorheen Hollands signaal) in Hengelo. Freddy heeft hier 40 jaar gewerkt op de afdeling engineering, waar hij ontwerper van radarapparatuur voor defensie was. Bonnie heeft daar op de salarisadministratie gewerkt en later bij een accountantskantoor. Nu werkt ze vooral veel in de tuin en doet ze vrijwilligerswerk in het theater De Kappen in Haaksbergen.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

We voeren graag naar Blokzijl, onze oude thuishaven, maar dat is door de slechte bediening van de brug bij Vollenhove dit jaar niet meer gebeurd. Nu is de Sixhaven in Amsterdam favoriet en ook naar Vlieland varen we graag. Daar genieten we, samen met de beide honden, van de stranden en bossen. Dit jaar zagen we zelfs een bruinvis bij Vlieland en ook bijzonder is dat de zeehonden op het Wad altijd hun kop boven water steken als ze de honden horen blaffen.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

De Hunter is helemaal toegerust om een keer naar de Oostzee te varen en dat zouden we dan ook graag een keer doen. Via de Duitse Wadden en Denemarken, naar het eiland Møn. Daar zijn we ooit met onze eerste kampeervakantie heen geweest en daar zouden we graag nog eens terugkeren, maar dan met de boot. 

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

We hebben samen afgesproken dat, wát er ook gebeurt aan boord, we nooit tegen elkaar gaan schreeuwen of schelden. We hebben té vaak meegemaakt dat mensen elkaar keihard beschuldigen aan boord en dat willen we echt niet!