Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

P1110611

 … Rick en Anja Jakobs uit Kampen, box 605

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Sinds mei 2011 is Ketelhaven onze thuishaven.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De boot is een Dehler 31, uitgerust met stuurwiel. Deze is afgeleverd op 1993 aan de eerste eigenaar, waarvan wij de boot hebben gekocht in 2011. Deze Duitse eigenaar was een ‘pietje precies’ waardoor het schip er heel netjes en goed afgewerkt uit zag; ieder weekend werden zelfs alle lijnen mee naar huis genomen om ze in de wasmachine te wassen … en ook werd al het houtwerk regelmatig met olie ingewreven, dus het schip blonk en glom aan alle kanten. Wij zijn wel zuinig op de boot, maar dát gaat ons iets te ver!

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Vento_Vivere_20114-09-19_ketelmeer_06A     

De naam ‘Vento Vivere’ is mede bedacht door onze dochter die op school latijn had en dit wel een toepasselijke naam vond voor  een boot. Het betekent ‘leven van de wind’. We dachten dat het een vrij unieke naam was, maar op één van de eerste vaartochtjes kwamen we notabene op Urk al een tweede ‘Vento Vivere’ tegen! Daarna nog maar één keer trouwens.

  • Is dit jullie eerste schip?

Hiervoor hebben we eerst een aantal jaren een BM/16 m² gehad toen we in Zwolle woonden. Daar lag hij, heel luxe, in een botenhuis bij de ZeilVereniging Zwolle.

Daarna hebben we 20 jaar een Mallard Start 7 gehad, een Frans ontwerp uit 1978. Dit bootje had alles wat maar mogelijk is voor 7 meter lengte. Hiermee lagen we in diverse havens in Friesland, wat vooral voor de kinderen een leuk vaargebied was. ’s Winters lagen we in Roggebotsluis, waar we Dick dan weer van kennen.

Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Anja (51) werkt part-time in de thuiszorg en ook part-time bij zorgcentrum Myosotis in Kampen als huishoudelijk medewerkster. Rick is 52 en, nét als havenmeester Dick, fervent korte-broeken-drager zodra het maar even kan. Hij is werkzaam als ICT-telecommedewerker bij een groot telecombedrijf. Zoon Roy en dochter Ilona komen soms een weekendje aan boord als we in Amsterdam of op Vlieland liggen. Ook is Ilona tijdens zeilwedstrijden in de buurt regelmatig het zeilmaatje van Rick.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

De laatste jaren hebben we vooral op het IJsselmeer gevaren en zijn we naar het Wad geweest; Texel, Vlieland, Terschelling. Rick houdt van zeegaten en zeilen met stroming. We houden trouwens niet altijd rekening met stroming … Rick lacht: we varen met een scherp jacht en meestal wil je zo snel en sportief mogelijk varen, maar aan de andere kant willen we ook zo lang mogelijk van het water genieten, dat is eigenlijk wel in strijd met elkaar!

We hoeven niet zo nodig ver weg, want op het moment dat we buiten de haven het zeil optrekken begint voor ons het weekend of de vakantie. Ons doel is vooral om zo min mogelijk de motor te gebruiken, dus we varen vooral waar de wind ons brengt. Bovendien hebben we maar maximaal 3 weken de tijd en we willen vooral relaxed varen; tijd moet nooit je vijand zijn!

Waar we komend seizoen heen gaan? Zo de wind waait!

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Heel graag zouden we wel een keer op de Oostzee varen, maar dat kan dus pas als we iets langere vakanties hebben en als Anja iets zeewaardiger wordt, haha.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Anja heeft wel een leuk restaurant als tip: ‘Lotje aan de haven’ in de Marina van Volendam. Ook een leuke haven trouwens.

En de tip van Rick: als je de Vento Vivere ergens ziet liggen dan ben je welkom aan boord, de borrel staat altijd klaar!