Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

 

P1110133

 … Daan en Ita Gunnink uit Kampen, box 411

 

  

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Wij liggen sinds 1968 in Ketelhaven.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Ons huidige schip is een open Saffier 6.5. Gebouwd door de Saffier werf in IJmuiden. Het ontwerp is van Richard Hennevanger, de stichter van de werf. Voor zijn lengte van 6,50 m, en het feit dat dit een open schip is, is zij vrij zeewaardig. Het moet goed mogelijk zijn erin te overnachten, alleen hebben wij dat nog niet gedaan.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet „de Brunte”. Die naam klinkt wat merkwaardig, de reden is dat ons vorige schip, een Vancouver 32, die wij dit voorjaar hebben verkocht naar Zweden, „Volcmar van Campen” heette. De echte Volcmar voer in begin 16e eeuw op een Kogge uit Kampen met de naam „de Brunte”.

De eerste boot voor Daan was een zeilkano en daarna een korjaal gevolgd door een kleine kajuitboot van mijn vader. De eerste twee genoemde boten waren van mijn oudste broer. Deze niet meegeteld hebben wij 11 boten gehad, inclusief de Saffier. Hiervan heeft Ita op 9 boten gevaren.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Daan is 81 en Ita 78 jaar. Toen de kinderen nog klein waren voeren wij altijd met ons allen, dus vier. Later bracht Daan met een opstapper de boot ergens heen en kwam Ita met openbaar vervoer na. Vaak was dit een haven in Schotland. Verdere activiteiten bestaan uit vrijwilligerswerk. Wij zijn beiden met pensioen.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

Ons zeilgebied dit jaar was Ketelmeer en IJsselmeer. Het was het eerste jaar wennen aan de boot. Voor volgend jaar hebben wij nog geen plannen, ik zie ons ergens wat rondvaren door het land.

Onze verste bestemming is tweemaal Archangelsk geweest, aan de Witte zee.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Onze droom is dat wij nog een aantal jaren in gezondheid met de Saffier kunnen varen.

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Een vast uitgangspunt is altijd geweest: Wat je niet aan boord hebt, kan niet kapot gaan. Daarom houdt het zeilen simpel. Dat geeft het meeste plezier, al zal het soms wat meer werk betekenen, maar ook meer voldoening.