‘aan boord bij …’ de familie De Ruiter/De Hart, mei 2019

  Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In mei 2019 was dat bij:

 

 

IJsbrand, Nienke en Marit (Anna en Carlijn zijn niet aan boord deze dag) de Ruiter/De Hart uit Zwolle, box 210

 

 

 

  •   Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

IJsbrand en Nienke zijn sinds 25 oktober 2001 als ligplaatshouder van Ketelhaven geregistreerd.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De boot van deze familie is een oude bekende in de haven. Al sinds 1983 ligt de Jason in box 210! Het is een Norlin 37A, wedstrijdzeiler van de Zweedse scheepsbouwer Peter Norlin. Wat we lezen op internet “Oorspronkelijk ontworpen als   een single-tonner, heeft de Norlin 37 de typische uitpuilende IOR-buik midscheeps, elegante overhangen en een slanklopende achterkant met een slanke spiegel. Vooral op de wind is de Norlin 37 snel en loopt goed in de hoogte, is zeer   goed te besturen en heeft een soeverein, goedmoedig zeegedrag bij hoge golven. Traditionele, liefdevol uitgevoerde Scandinavische afwerking; een snelle en veilige oceaanzeeman met comfort.” kunnen IJsbrand en Nienke beamen. Het   type 37A is de laatste serie Norlins, waarvan er 5 of 6 zijn gebouwd. Uitgevoerd met een verlengde kiel en een verlengde mast.

Foto: dochter Marit bovenin de mast

 

 

 

 

Wat deze boot in de haven bijzonder maakt is dat de familie Morsman (voorheen-liggers) dit schip in 1983 liet bouwen voor 170.000 gulden (!). In 2006 kochten IJsbrand en Nienke het schip van Wim en Ine Morsman en voeren er gelijk mee naar de Belgische kust ‘om uit te proberen’. Waar ze ook komen, mensen kennen het schip doordat Wim er vele wedstrijden mee heeft gezeild en het was in die beginjaren een indrukwekkend schip in de haven. Nu valt de Jason vaak in het niet bij de veel grotere boten.

 

 

  • Wat is de naam van het schip?

Vanaf de bouw heet het al ‘Jason’ en dat hebben ze maar zo gelaten. Al had Nienke wat bedenkingen, vooral als je Jason op z’n Engels uitspreekt .. Jason was in de Griekse mythologie strijder van de Argonauten.

  • Is dit jullie eerste schip?

IJsbrand is opgegroeid met bootjes, Nienke is meer een kampeerder van huis uit.  Hun eerste schip samen was een 16m², waarmee ze in Giesbeek en omgeving voeren. Daarna kochten ze de Albin Vega van pa De Ruiter, die een ligplaats in Huizen had. Met deze Albin Vega kwamen ze naar Ketelhaven en toen de 3e dochter op komst was zochten ze een groter schip en dat werd de Jason.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Nienke (50) is assetmanager bij NS, ze beheert het vastgoed in Noordoost-Nederland. IJsbrand (bijna 50) heeft de zeevaartschool gedaan en werkt nu als operationeel manager bij een bedrijf dat hydraulische cilinders ontwikkelt en produceert. De oudste 2 dochters Anna (19) en Carlijn (16) zijn niet mee aan boord vandaag. Alleen Marit van 13 geniet vandaag lekker van de rust aan boord. Anna is regelmatig bemanningslid bij zeilwedstrijden, Carlijn is vaak zeeziek dus niet zo’n fan van het zeilen en Marit gaat vaak mee met zeilkampjes en heeft ook wel feeling voor het zeilen. Het is leuk om te zien dat de meiden op een leeftijd van 12/13/14 regelmatig riepen dat ze ook wel eens ‘gewoon’ op vakantie wilden, net als anderen… Maar nu ze ouder worden genieten ze veel meer van de rust en het bijzondere leven aan boord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

De familie is in de vakanties altijd op zee te vinden; het ene jaar naar het noorden – Oostzee – en het andere jaar naar het zuiden – Belgische/Franse kust of Zuid-Engeland. IJsbrand zeilt regelmatig wedstrijden . Voorheen deed hij vaak   mee aan de 24-uurs race, rondje Noord-Holland of wedstrijden in Frankrijk. En inmiddels is hij ‘veteraan’ bij de Colin Archer Memorial race (van Lauwersoog naar Larvik in Zuid-Noorwegen). Deze wedstrijd vindt 1x in de 2 jaar plaats en   hij heeft nu 5x meegedaan. De tocht wordt gezeild in 50 tot 60 uur. In de editie van 2019 was o.a. oudste dochter Anna bemanningslid. Hun zeilvakantie begint dan, inmiddels traditiegetrouw vanuit Larvik. In de afgelopen zomer zijn ze   naar Oslo gevaren, een erg leuke stad om te liggen met tienerdochters; winkels, terrasjes, strandjes en musea binnen loopafstand. Maar ook Londen is leuk om te bezoeken met de boot. 

 

 

 

 

 

 

Ook pech hoort bij een zeezeiler als de Jason, zoals afgelopen jaar een gebroken giek bij een sterke wind op de Oostzee, een gebroken demperplaat bij het binnenvaren in de haven van Oslo waardoor de steiger flink beschadigd werd. Of die keer dat IJsbrand – zonder familie gelukkig – langs de Franse kust 6 meter hoge golven van achter had en wenste een duikbril op te hebben vanwege het zoute water dat zijn zicht belemmerde ..!

Hun verste bestemming is Fallmouth, Zuid-Engeland, of is het toch Oslo geweest? 

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

We hebben geen grote dromen over verdere zeereizen en -door ons – nog niet ontdekte plekken. We hopen dat we nog vele jaren met plezier zeilen en dat onze kinderen ook later nog af en toe met ons willen genieten van een dagje “boot”.

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Verleg je grenzen: als je naar de Oostzee gaat, probeer dan ook eens de Zweedse kust of als je richting Zeeland gaat is de Belgische kust een aanrader.

Maar ook Ketelhaven is een tip om als thuishaven te kiezen; fijn om te liggen en vanuit de haven kun je veel kanten op!