Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In november 2018 was dat bij:

 

 

… Sjaak Broekhuizen uit IJsselmuiden, box 620

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds november 2016 staat de familie ingeschreven bij de jachthaven.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De familie Broekhuizen heeft zelfs 2 schepen in de haven liggen: een Van de Stadt 34 uit 1989. Dit schip is gebouwd door de vorige eigenaar, Marcel Schut (voorheen ligplaatshouder). Het betreft een hout-epoxy exemplaar, dat extra zwaar is uitgevoerd; o.a. meer gewicht in de kiel en stevige verstaging. De familie Schut is destijds met dit schip naar de Carribean gezeild, dus het is zeewaardig gebleken. Destijds wilde Sjaak een goede zeiler met meer ruimte en dit bleek een prima familieschip.

Daarnaast heeft Sjaak een wedstrijdschip gekocht, waarmee hij en de beide kinderen lekker snel kunnen varen: een Spaekhugger van de Deense ontwerper, Peter Bruun, gebouwd in 1976. Dit spitsgat-model is gebaseerd op de vorm van een orka (op zijn kop). Spaekhugger is het Deense woord voor orka. Peter Bruun heeft naast de Spaekhugger ook de Kaskelot en de Grinde en de Marsvin ontworpen.

 

 

 

 

 

  • Wat is de naam van het schip?

De Van de Stadt heet ‘Offline’: even niet bereikbaar dus.

De Spaekhugger heet ‘De Leste’: de boot heette al zo toen Sjaak hem kocht. Het is dialect voor de laatste.

  • Is dit jullie eerste schip?

Het eerste bootje van de familie Broekhuizen was een motorboot, een Shetland. Daarna kwam een Doerak 650 en daarna een Tengro Kruiser. Zelf voer hij in die tijd als opstapper al mee op zeilboten en, nadat het jongste kind een zwemdiploma had, vond Sjaak het tijd voor een eigen zeiler. Dat werd een Nienke. Maar helaas beleefde de familie hier weinig plezier aan. Op de dag dat het schip naar de thuishaven in Kampen werd gevaren raakte de motor aan de kook op het Ketelmeer. Een paar weken later liep de motor – vol gas! – vast in de haven van Volendam. Een flinke botsing met de steiger als gevolg. De familie kreeg angst van dit schip en Sjaak zette het gauw op de wal. Hij heeft de schade hersteld, een andere motor geplaatst en weer gauw verkocht.

Daarna kwam een Contest 28 en een Pion, waarvan ze veel plezier hadden. Maar de Pion werd, met 2 grote kinderen en 2 honden toch iets te klein en daarna kwam in 2016 de Van de Stadt. Sjaak vindt het echt recreëren op dit schip, eigenlijk een beetje ‘caravan op het water’. Daarom kocht hij in 2017 de Speakhugger erbij en hoopt dat vooral de kinderen hiervan veel plezier zullen hebben. Maar hij geniet er zelf ook van en stopt veel vrije tijd in het onderhoud en perfectioneren van beide schepen. Dit gebeurt bij Het Koggeschip in Kampen waar hij ook lid is en vaste wintergast. De Spaekhugger is deze winter aan de beurt.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Sjaak (op de dag van het gesprekje 52 geworden) en Janneke hebben 2 kinderen, Troy van 15 en Amy van 12. Troy zeilt vaak wedstrijdjes bij zeilvereniging ZC37 in Kampen met een Europe, oude olympische vrouwen klasse. Amy vaart regelmatig met pa mee en met wedstrijdjes. Janneke werkt in de thuiszorg en Sjaak begint in januari met een nieuwe baan als werkplaats-chef bij een aannemersbedrijf.

 

 

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

Meestal het IJsselmeer, Markermeer, de Wadden en in de afgelopen mooie zomer hebben ze een rondje Noord-Holland gedaan. Verder vaart Sjaak vaak wedstrijden door het hele land; komend weekend bijvoorbeeld in Hellevoetsluis. Ook zeilt hij op de Coppelia, een Jeanneau Rush, in de zomer de woensdagavonden mee bij wedstrijden vanuit de Houtribhaven, Lelystad. Met deze Jeanneau zeilt hij eveneens andere wedstrijden, o.a. de 24-uurs. Hij heeft een paar jaar terug een boot opgehaald van een kennis vanuit Engeland.

Stiekem heeft hij het plan om in 2019 met de Spaekhugger naar Engeland te varen, maar hij weet niet of het ervan komt.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Lekker met de familie blijven varen en hopelijk in de komende jaren met 2 boten  de vakanties vieren; kinderen op de Spaekhugger en pa en ma in de Van de Stadt. Graag zou Sjaak nog eens naar Scandinavie, met eigen boot of als opstapper. Maar hiervoor is een langere tijd vakantie wel noodzakelijk.

Ook lijkt het hem leuk om een keer in Denemarken op te stappen bij de Spaekhuggerclub waar dit nog een eenheidsklasse is.

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Geniet van het mooie in je eigen omgeving. We hebben echt een prachtig zeilgebied voor de deur! Ook wil Sjaak nog even kwijt dat hij blij is in Jachthaven Ketelmeer te liggen; het havengebouw en de steigers zien er goed verzorgd uit, het is een gezellige haven met een leuke team en bestuur dat zorgt dat alles up-to-date is in een goede sfeer!