aan boord bij … de familie Bosse, maart 2019

Bijna iedere maand gaan we bij iemand aan boord. In maart 2019 was dat bij:

 

 

Jan en Jessica Bosse uit Hattemerbroek

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds december 2017 staat de familie Bosse ingeschreven als vaste ligplaatshouder. Daarvoor hebben ze 1,5 jaar ‘gezworven’ in de haven, in afwachting van een vaste ligplaats.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Juist vandaag nemen Jan en Jessica afscheid van hun Portman 36. De boot is verkocht en ze zijn bezig met leegpakken en opruimen van de spullen.

 

 

 

 

 

Sinds augustus 2015 hebben ze dit schip en het is met een beetje pijn in het hart dat ze afscheid nemen. Deze Portman uit 1979, is gebouwd bij scheepswerf Auroraglas in de VS. De werf is later verkocht aan Watkins, dus de Portman 36 (waarvan er 19 zijn gebouwd) wordt ook wel eens een Watkins 36 genoemd. Jan en Jessica hebben vanaf de aankoop alles, maar dan ook álles, aan de boot verbeterd en aangepakt: alle wanden, plafonds, bedrading en navigatie zijn vernieuwd, er is een heel nieuw zeilplan gekomen, nieuwe bekleding, verstaging en zonnepanelen zijn aangebracht en de boot is helemaal omgebouwd voor singlehanded gebruik. Alles is vanuit de kuip bedienbaar. En eigenlijk hadden ze er nog het liefst een zomer mee doorgevaren, maar ja, als er zich een koper aandient, dan moet je toehappen! 

 

 

Jan, Jessica, Donna en vriendinnetje Kaitlyn in de leeggepakte boot.

 

 

Vanwaar dan de verkoop? Jan wilde heel graag weer catamaran-zeilen en ze vonden in Zweden hun droomschip. Maar daarover later meer.

  • Wat is de naam van het schip?

Het schip heet Cumulus. Het heette al zo, naar de Cumulus (bloemkool-)wolk en ze hebben het maar zo gelaten … tja, een beetje bijgelovig en dan verander je niet de naam van een schip!

  • Is dit jullie eerste schip?

Voor Jan is dit niet zijn eerste schip. Hij is begonnen met een Euromot (open zeilklasse), daarna ging hij surfen, maar dat ging hem nog niet snel genoeg. Via vrienden kwam hij in aanraking met het brandingzeilen met catamarans en dat bleek een schot in de roos. Toen er een gezin kwam was er even geen tijd voor het zeilen, maar het bleef toch kriebelen. En al gauw vonden ze een Dehler Varianta, waarmee ze als jong gezin veel dagtochtjes maakten. Een prima boot om ook Jessica de lol van het zeilen te leren. Alhoewel, ze weet nog goed dat ze door een verkeerde manoeuvre zelfs deze Dehler bijna ondersteboven kreeg. De schrik zat er even goed in, maar dat heeft de familie niet weerhouden om naar een groter schip te zoeken. En dat werd in 2015 dus de Portman 36.

Maar vanaf nu zijn ze de nieuwe eigenaar van “Hakuna Matata”, een Lagoon 380 S2 Cat van 11.50 x 6,50 m. Een heel ander schip, maar Jan glimt helemaal als hij eraan denkt om hiermee te gaan varen. In mei haalt hij met 2 vrienden de boot op vanuit Zweden, Nyköping (even onder Stockholm) naar Denemarken. En dan is het plan om in de zomer van 2019 met 2 andere gezinnen/boten het gebied van de kleine Belt in Denemarken te verkennen. De familie Bosse waagt hiermee een ‘sprong in het duister’, want ze hebben zelfs geen proefvaart gemaakt. Maar ze hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt!

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Jan (49) heeft een uitzendbureau voor bouwtechnisch personeel. En ook Jessica (48) werkt sinds kort in het bedrijf, waar ze de verkoop regelt.

Donna (13) zit in (tweetalig!) Havo 2 en weet nu al dat ze psychologie wil gaan studeren en Steven (11) zit in groep 8.

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

De familie ankert regelmatig in de weekenden in het IJsseloog en bij de IJsselmonding, het is daar zo mooi! Maar ook een rondje IJsselmeer en het Wad zijn bezocht en in de grote vakantie zijn ze naar Zeeland geweest.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Daar hoeven ze niet lang over na te denken: als de kinderen de deur uit gaan om te studeren, dan gaan Jan en Jessica een lange reis maken, voor onbepaalde tijd en met onbepaalde bestemming …. toch wel, zegt Jan: de cocosnoot-route!

  • Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Donna heeft wel een tip: zij vond Marken een leuke plaats om te liggen, met een heel leuk restaurantje in de haven. En ook heeft de familie Bosse goede herinneringen aan een heel leuk eetcafé Oceaan aan de Borneokade in Amsterdam (Borneo eiland). Daar werden ze zo gastvrij en gemoedelijk ontvangen toen ze met 4 gezinnen op een late zondagavond het restaurant binnenkwamen en de kok al op het punt stond naar huis te gaan.