Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In oktober 2017 was dat bij:

 

 

…  Mieke en Jules van Wesemael uit Zetten, box 139 

 

 

 

 

 (net bezig de zeilen te laten drogen voor de winterberging en ‘let niet op de vieze romp, want die krijgt een beurt zodra we deze week op de kant gaan’)  

 • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds november 2009.

 • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Jules en Mieke varen nu 12 jaar met een Comfortina 32. Ze zijn de 2e eigenaar van het schip dat nummer 806 is van in totaal 815 gebouwde Comfortina’s van dit type; een goed doorontwikkeld schip dus. Tenminste, zo ervaren ze het wel; het is een goede zeiler met een helmstok, wat Jules heel prettig vindt, want zo voel je precies wat de boot doet en heb je beter contact met het water (ook door het lage vrijboord). In tegenstelling tot de diepgang van de standaard Comfortina’s,  1.70 m., heeft deze een diepgang van 1.50 m. De vorige eigenaar voer namelijk veelal in Noord- en Zuid-Holland.

 • Wat is de naam van het schip?

‘Goelyo’ was de bijnaam van Jules op de Calo (sportacademie). In die tijd was het nummer van Simon en Garfunkel ‘Julio down by the schoolyard’ een hit en daaruit kwam de naam die Jules fonetisch heeft overgenomen. De naam zijn ze overigens nog nooit eerder tegengekomen, wat hem ook weer uniek maakt.

 • Is dit jullie eerste schip?

Jules en Mieke begonnen met een echte racer, een 420. Van Jules’ eerste zuurverdiende geld kocht hij dit zeilbootje waarop ze veel op de Middellandse Zee hebben gevaren. Jules’ ouders hadden daar een huisje en vele zomers namen ze de boot mee op de trailer naar het zuiden. Tot dit voorjaar heeft de boot op de trailer naast het huis gestaan, Jules kon er moeilijk afstand van doen ..

Toen er kinderen kwamen kozen ze vaak voor vakanties in de bergen en pas toen Jules 50 werd kwam hun eerste kajuitzeilboot, een Seamaster 925 uit 1976. Jules nam een aantal weken ‘opfrisverlof’ van school en heeft in die tijd de boot helemaal opgeknapt en vaarklaar gemaakt. Hiermee maakten ze al gauw tochten  naar o.a. Denemarken. De financiën lieten het nog niet toe, maar Jules droomde toen al van een Comfortina. Na 5 jaar kwam er dan toch een mogelijkheid en toen kochten ze hun huidige schip.

 • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Jules (68) is een aantal jaar geleden gestopt met werken . Hij gaf les op een grote scholengemeenschap en was tot het laatst gymleraar en gaf wat uren wiskunde. Mieke (64) werkt nog steeds in het speciaal onderwijs. Ze coacht collega’s en ze regelt op school de intervisie en verricht nog wat RT (remedial teaching). Aan het enthousiasme waarmee ze over haar werk vertelt is wel te merken dat ze het nog met veel plezier doet. Mieke en Jules hebben een zoon en een dochter en 4 kleinkinderen in de leeftijd van 1,5 tot 6: 2 kleindochters van hun dochter en 2 kleinzonen van hun zoon.

 • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In de afgelopen zomer is de familie Van Wesemael naar Finland geweest. Jules is met een aantal opstappers naar Turku (even ten westen van Helsinki) gevaren. Mieke vloog daarheen en is mee terug gezeild.

Enige jaren geleden zijn ze al eens naar St. Petersburg gevaren, dat was de verste reis. En ook hebben ze al eens een rondje Engeland gedaan, door het Caledonisch kanaal.

In de zomer van 2018 willen ze graag naar de Botnische Golf (tussen Zweden en Finland), dus nog iets noordelijker dan ze dit jaar geweest zijn. Mieke gaat proberen om vrij te krijgen vanaf mei, zodat ze dit keer mee heen en terug kan zeilen.

 • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Eigenlijk zijn ze nu al bezig hun dromen te verwezenlijken. Zolang de gezondheid het toelaat, genieten ze van de mooie zeilreizen. Ze benadrukken dat ze de meeste grote reizen in dagtochten gedaan hebben. Vaak ziet men er tegenop ver weg te gaan vanwege de nachten op zee. Maar Mieke en Jules varen de laatste jaren vooral overdag en dan zijn verre reizen ook heel goed mogelijk.

Behalve het zeilen, staat ook nog een camperreis door Nieuw Zeeland op het programma, of een reis naar Zuid-Amerika, Canada, Australië …. wensen genoeg, maar gezond blijven is het belangrijkst!

 • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Er komen gelijk een aantal tips:

 • Ga naar de Oostzee, dat gebied heeft veel te bieden en de zomers zijn vaak beter dan in Nederland.
 • Gebruik bij het aanleggen in sluizen de middenbolder.
 • Oefen op het gooien van een lassoworp, zó makkelijk als je moet aanleggen aan een meerpaal die iets verderop staat.
 • Geniet vooral van zeilen op zich!