“aan boord bij …..” augustus 2012

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

  de familie Salomons    

     uit Ketelhaven,

       box 540

 
  •  Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Van 1970 tot 1980 hebben we in de haven gelegen. De toenmalige boot is verkocht en daarna heeft Mia Salomons 20 jaar lang, ieder jaar weer, aan mevrouw Van der Zee (de toenmalige administratrice) een brief gestuurd om ingeschreven te blijven staan. Met het idee, dat Wim na zijn werkzame leven wel weer een schip zou kopen. Dat is gebeurd en sinds 2009 zijn ze weer vaste gasten.

  •  Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

 Met een Friendship 22, omdat deze goed alleen te bezeilen is, het schip een mooie lijn heeft en goede zeileigenschappen heeft. Verder geen bijzonderheden aan het schip.

  •  Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

“Botte ney”.    Op een verjaardag kreeg Wim van een bekende een naamplaatje, die afkomstig was van een halfgezonken BM’er. Wim vond het wel een leuke naam en heeft lang gedacht dat het ‘nieuwe boot’ betekende in het Fries of misschien een Skandinavische taal. Totdat hij een paar jaar geleden in het Kattediep lag en aangesproken werd door een Fries. Van hem begreep hij dat het in het oud-Fries ‘veel nieuwe dingen’ betekende.

  •  Is dit jullie eerste schip?

 Wim is begonnen met een Flits, die hij op 17-jarige leeftijd zelf bouwde. Daarna volgde een FJ en in 2008 kwam de Friendship.

  •  Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Wim (63) vaart vaak alleen of met familie of bekenden. Mia (62) vaart meestal maar één keer per jaar mee.

Wim en Mia hadden een biologisch akkerbouwbedrijf in Ketelhaven. Na verkoop van het bedrijf zijn ze zeker niet stil gaan zitten.. Wim heeft een massagepraktijk aan huis en werkt op een zorgboerderij, waar hij bejaarden en gehandicapte jongeren stoelmassage geeft. Ook werkt hij als masseur in Almere, in een inloophuis voor kankerpatiënten en als vrijwilliger bij o.a. de terminale thuiszorg. Mia heeft zich na de boerderij toegelegd op o.a. het biologisch kokkerellen; ze heeft een ‘biomobiel’, waarmee ze op markten en regelmatig ook bij de jachthaven zelfgemaakte, hartige happen voor een klein prijsje verkoopt. Ook heeft ze in hun huis in Ketelhaven een Bed en Breakfast.

  •  Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

Ketelmeer en IJsselmeer. Als opstapper vaart Wim regelmatig naar Engeland en de Oostzee. Voor volgend jaar heeft hij nog geen plannen, want ..

  •  Nog dromen voor de toekomst?

 .. Wim en Mia zijn bezig een nieuw huis te bouwen en verwachten niet veel te varen. Wel zou Wim graag eens naar de Carribean varen.

  •  Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

 2 tips:

– Laat je niet weerhouden door slecht weer-voorspellingen, want ieder weertype heeft wel wát en meestal valt het mee als je eenmaal op het water bent.

– Vaak varen mensen naar Lowestoft, aan de oostkust van Engeland, maar vlak daaronder ligt Southwold, een heel leuk oud-Engels plaatsje. Bij de invaart lijkt het wel of je het strand op vaart, door de smalle geul waardoor je Southwold binnen komt. Een heel leuk alternatief dus voor Lowestoft.