Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Begin december 2017 was dat op een koude avond bij:

 

Arjen en Ilse Weber uit Dronten, box 726 

 

 

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds juni 2007.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Arjen en Ilse varen sinds het najaar van 2009 met een Beneteau Oceanis 331. Een comfortabele ‘vakantieboot’ met stahoogte voor deze twee lange mensen. Ook de achterkooi is lekker ruim en de banken hebben fijne diepe zittingen. Het schip was goed zoals het was, ze hebben geen grote wijzigingen aangebracht. Maar Arjen blijft wel steeds bezig met kleine aanpassingen, want hij wil het goed voor elkaar hebben.

  • Wat is de naam van het schip?

De naam ‘Vela’ is gevonden door dochter Sanne. Vela betekent ‘Zeilen’ en het is een sterrenbeeld in de Melkweg. Samen met de sterrenbeelden Kiel (Carina), Achtersteven (Puppis) en Kompas (Pyxis) maakt Vela deel uit van het klassieke sterrenbeeld Schip Argo, wat tegenwoordig geen officieel sterrenbeeld meer is.

 

 

 

 

 

 

 

De ‘Vela’ in Ketelhaven op zaterdagavond 9 december 2017

  • Is dit jullie eerste schip?

Arjen z’n zeilcarrière is begonnen bij de zeeverkenners, daar ontstond de liefde voor de zeilsport. Zijn eerste bootje was een open jolletje. Daarna kwam een houten Felicity, een echte opknapper, die ze samen konden kopen van het spaargeld van Ilse die zelf nog nooit gezeild had. Daarna kwam een stalen Zeeschouw en nog weer later kochten ze een Bavaria 30. Maar toen deze, na een paar jaar, toe was aan nieuwe zeilen en een andere motor hebben ze maar besloten naar iets groters te zoeken.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Arjen (56) is beroepsmilitair in de technische dienst en Ilse (57) is baliemedewerkster bij een tandartsenpraktijk in Dronten. Beide kinderen, Sanne van 23 en Joris van 24, zeilen niet meer actief. Wel zeilt Joris elke vakantie de boot samen met pa een eindje mee op weg richting de vakantiebestemming.

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In de zomer van 2017 zijn Arjen en Ilse terug geweest naar heel bekend vaarwater: de Duitse bocht. Van 1993 tot 2005 was Arjen namelijk geplaatst in Seedorf in Noord-Duitsland en woonde de familie Weber in Zeven. De boot lag toen in Neuhaus aan de Oste (een rivier ten westen van de Elbe). Tijdens de afgelopen zomervakantie bezochten ze alle oude bekende plekken, zoals de Duitse waddeneilanden, Helgoland, Cuxhaven en Hamburg en natuurlijk hun oude haven in Neuhaus.

In de komende zomer willen ze weer eens naar het zuiden; de Franse kust of een keer naar Brighton in Zuid-Engeland. Maar dan moet de wind gunstig zijn, gezien de beperkte tijd die ze hebben. Ach, eigenlijk maakt het ze ook niet veel uit waarheen de reis gaat, want het gaat ze om het zeilen zelf.

Vanuit Ketelhaven is de verste bestemming waarschijnlijk Dieppe geweest. En vanuit Neuhaus zijn ze veel naar de Deense kust geweest en ook naar Bornholm en Christiansø, een klein eiland ten noorden van Bornholm. Ook voeren ze met de Zeeschouw naar de Zweedse zuidkust en Kopenhagen, waar ze veel bekijks hadden met hun ‘primitieve’ Zeeschouw.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Graag zouden ze nog eens dwars door Zweden van Stockholm naar Göteborg varen. Of naar St. Petersburg of naar de Kanaaleilanden, verder de Franse kust af naar het zuiden …. Plannen genoeg als ze wat langer weg kunnen.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Vaar eens de staande mast route van Amsterdam naar Den Helder. Of vaar de Elbe op naar Hamburg; dat is vanuit Cuxhaven in één tij te doen, het is een mooie tocht en je komt terecht in de City Sporthafen met oude pakhuizen en o.a. de visafslag. Zeer de moeite waard!