aan boord bij …..” april 2013

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

 JanVeenstra (2)

Jan Veenstra, box 146

 

  • Hoe lang lig je al in Ketelhaven? 

Sinds november 2008 is Jan ingeschreven bij de Stichting. 

  • Met welk type schip vaar je en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Met een Topaas 25. Het schip is gebouwd bij De Jong in Joure, tussen 1972 en 1982 naar een ontwerp van ir. Van Eck. Normaal bouwde De Jong alleen houten schepen, maar in navolging van de firma Meijer in Balk (Friendship) wilde De Jong het ook in polyester proberen.

Wat dit schip onderscheidt van de andere in zijn serie is dat er geen patrijspoortjes in de achterkajuit zitten en dat er geen teakdek is aangebracht. Het schip is casco opgeleverd en de eerste eigenaar heeft hiervoor gekozen. 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

Het schip heet Hennigan, naar het Twentse ‘hennegan’, wat rustig-aan betekent. Jan (wedn) zijn 2e vrouw heette Hennie en zo vaart ze nog een beetje met hem mee. 

  • Is dit je eerste schip? 

Vanaf 1976 heeft Jan ongeveer 6 jaar in Warns een Etap 22 gehad. Daarna heeft hij wel regelmatig meegevaren met Harm, zijn broer, die als sinds 1971 in Ketelhaven ligt (inmiddels lag, want Harm heeft onlangs zijn boot verkocht). En in 2006 kocht Jan de Hennigan.

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven? 

Jan is 70 jaar jong en al lange tijd niet meer werkzaam.

In zijn werkzame leven was hij als jonge jongen zaterdaghulp bij de overbuurman die een slagerij had. Al op zijn 20ste was hij gediplomeerd slager. Hij is eerst in particuliere slagers bedrijven  werkzaam geweest en daarna bij SPAR, 8 jaar en de SPERWER (PLUS), 18 jaar, inkoper/adviseur geweest. Hij heeft vele slagerij-afdelingen bij deze winkelketen begeleid en van vaktechnische adviezen voorzien als versspecialist.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? 

Jan “is geen held”, maar wil toch ieder jaar een keer op de eilanden zijn geweest, meestal doet hij Texel en Terschelling aan.

In 2012 heeft hij voor de derde maal in zijn zeil periode de staande mast route gedaan. Heen door Amsterdam en terug via Haarlem. Het is altijd weer gezellig en leuk andere havens te bezoeken. Komend jaar wil hij in ieder geval weer graag naar het Wad. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Zo gezond mogelijk blijven en van iedere dag proberen te genieten. 

  • Heb je nog tips voor andere zeilers? 

Eet een lekker biefstukje aan boord!