Bijna iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In januari 2019 was dat bij:

… Albert Oldenhof uit Ketelhaven

Deze maand maken we nader kennis met onze nieuwe ‘invalhavenmeester’. Vanaf de zomer 2019 zult u hem af en toe in de haven treffen als havenmeester als Dick een vrije dag heeft. Naast Albert blijven Hans, Piet en Bob ook regelmatig invallen. 

Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds maart 2017 staan Albert en Ellen ingeschreven bij de jachthaven. Maar de haven was al bekend bij Oldenhof sr. die tussen 1975 en 1985 een ligplaats had met een Waarschip kwarttonner.

Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Nu zeilt de familie Oldenhof met een Start 7, gebouwd in 1978 bij de werf Mallard in La Rochelle (Frankrijk). De werf is een afsplitsing van Dufour, eveneens in La Rochelle gevestigd. De Start 7 is een 25 ft polyester kajuitzeiler, die in de jaren 70 en 80 zeer populair was aan de Franse westkust. In Nederland is het schip nauwelijks bekend. 6 jaar geleden heeft Albert het schip in Friesland gekocht van Rick Jakobs, eveneens ligplaatshouder in onze jachthaven … de zeilerswereld is klein!

Wat is de naam van het schip?   

Het schip heet Winde; het woord Winde vonden Ellen en Albert heel sympathiek klinken en ook de klank de naam geeft de sierlijke beweging van de vis met de naam Winde heel goed weer.

Is dit jullie eerste schip?

Zeker niet! Albert is dus bij zijn ouders opgegroeid met het zeilen en is begonnen met een piraatje, daarna kwam een Flying junior en daarna mocht hij met de Kwarttonner van pa op stap. Daarna is er even niet gezeild toen er kinderen kwamen. In 1993 kocht Albert in Cowes een klassiek Engels houten schip, een X one design; een open 3-mans kielboot van 1928. Met deze klasse, die in 1909 is ontworpen door Alfred Westmacott, wordt veel gevaren in the Solent (zuid-Engeland). Hiermee voeren ze regelmatig in de omgeving van Huizen. Overigens alles zonder buitenboordmotor. In die tijd ging ook vaak het oude piraatje – gebouwd in 1960 bij Van Wijk, met nog altijd het katoenen tuigje – mee.

In 2012 is deze klassieker verkocht, want Ellen vond het schip – niet onterecht trouwens! – te spartaans, te oncomfortabel en te nat. Haha, ja dat is het lot van een fokkenist … De Winde was daarna een hele vooruitgang qua comfort.

Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Albert (67) is zijn loopbaan begonnen bij uitgeverijen in Amsterdam. Daarna heeft hij als salesmanager bij projecten voor de farmaceutische industrie veel door Europa gereisd. De laatste 10 jaar van zijn werkzame leven gaf hij les in zakelijk Engels op een HBO-school in Amsterdam.

Ellen (65) heeft hoofdzakelijk gewerkt als onderwijzeres in het basisonderwijs.

Albert heeft 2 dochters, Ellen 1 dochter en 2 kleinkinderen. Geen van de dochters is overigens besmet met het zeilersvirus.

Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

De afgelopen zomer hebben Ellen en Albert vooral veel tijd besteed aan het ontwerp en inplanten van de tuin bij hun huis in Ketelhaven. Als passant bezochten ze in de zomer van 2016 met de Winde de jachthaven. Doordat slecht weer hen belette door te varen wandelden ze een rondje door het dorp Ketelhaven en raakten ze geïnteresseerd in de te koop staande woningen. Sinds december 2016 zijn ze blije bewoners van Ketelhaven, met de boot op loopafstand: ideaal!

In 2019 maken ze hopelijk meer tochtjes op het IJsselmeer en naar de Wadden. Maar ook dichtbij huis, in de IJsseldelta en op het Ketelmeer genieten ze volop als het mooi weer is.

Al is Albert wel met de Kwarttonner ooit naar Denemarken gevaren, ze hebben geen ambitie om nu nog zulke tochten te maken.

Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Tja ….. na even nadenken: een zorgeloos leven aan het Ketelmeer. Als dat betekent dat we elke dag even op het bankje op de dijk kunnen zitten, dan ben ik happy! Ons geluk zit er niet in om met de boot naar bijvoorbeeld Noorwegen te varen.

Hebben jullie nog een tip voor andere zeilers?

Voor de kleinere zeilboten is het heel leuk om te overnachten in het pittoreske haventje van Schardam, even onder Hoorn. Vanwege de groei van fonteinkruid kun je dit het beste vroeg in het seizoen doen!