Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

P1110098

 … Ben en Henriëtte Huesmann, box 702

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Vanaf november 2006 is de familie Huesmann uit Schijndel vaste ligplaatshouder in Ketelhaven, maar ‘we kennen Ketelhaven al veel langer’.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Ben en Henriëtte bezitten een 8 meter lange Staverse Jol. Deze platbodem is mooi en degelijk gebouwd door De Scheepsbouwers Maritiem in Werkendam in 1996. Het is een Gipon-ontwerp en het schip heeft veel extra’s: een heel goed en uitgebreid zeilplan, een “antieke” rolinstallatie voor de kluiver, waardoor deze makkelijk te bedienen is en waardoor de familie doet waar deze boot voor gebouwd is: zo veel mogelijk zeilen met ieder weertype en op ieder water. In overleg met de firma De Scheepsbouwers is op de romp onderhoudsvrije (en een moderne variant) teer gekomen en wordt het houtwerk behandeld met Coelan, een supersterke lak. Het mooie houtsnijwerk op het luik is bijvoorbeeld 8 jaar geleden voor het laatst gelakt en ziet er nog als nieuw uit. Maar de familie Huesmann is ook zuinig op het schip, want bij het verlaten wordt altijd een kuiptent over de giek getrokken.

Verder heeft het schip een zg. spud-paal naast de mast laten zetten, zodat het op een gemakkelijke wijze stilgelegd kan worden bijv. bij het wachten op een brug. Deze spud-paal kan tot ruim 2.50 m. diepte gebruikt worden.

Verder is het schip uitgerust met een elektrisch strijkbare mast (met afstandsbediening!). En doordat de jol de enige platbodem zonder zijzwaarden is, is het gemakkelijk te bevaren, óók voor de ‘oudere schipper’.

’s Winters wordt de Jol naar Werkendam gevaren en heeft het een winterligplaats bij De Scheepsbouwers.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Het schip heet Sjofisk – het Friese woord voor ansjovis. Deze Staverse jollen, met een gladde huid zonder zijzwaarden was geschikt voor de fijne netten die gebruikt werden bij het vissen op ansjovis.

 

  • Is dit jullie eerste schip?

In Medemblik hebben Ben en Henriëtte leren zeilen in een houten flat, daarna kwam een Pampus, even voeren ze in een zelfgebouwde Mirror Dinkey, maar dat was geen succes en daarna kwam een Wadder. Toen ze trouwden kochten ze eerst een boot en pas daarna een huis! De Wadder was een ideale gezinsboot vanwege de hoge kuiprand. Hiermee heeft het gezin, inmiddels aangevuld met 3 kinderen, o.a. het Duitse wad bevaren.

Daarna kwam de Neeltje Jacoba, een 10 meter lange Vollenhovense Bol, die ze 13 jaar gehad hebben. De liefde voor dit schip is nog in de ogen van Ben en Henriëtte te zien. Thuishavens waren in die tijd Zwartsluis, Lemmer, Nijkerk en Durgerdam. In deze jaren deden ze regelmatig Ketelhaven aan.

In de afgelopen zomer ontmoetten ze de Neeltje Jacoba en haar nieuwe eigenaren, die gelukkig net zo verliefd op het schip zijn als zij altijd waren.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Het gezin Huesmann bestaat uit Ben (67) en Henriëtte (67) en hun 3 kinderen en 8 kleinkinderen. De kinderen zijn ook ‘zeilminded’ en huren regelmatig een schip. De oudste zoon vaart ook wel met de Sjofisk.

Verder is hond Noortje een trouwe opvarende.

Ben is in zijn werkzame leven vanuit de chemische technologie in economische functies terechtgekomen bij bedrijven waarvoor hij veel heeft gereisd. De laatste 20 jaar is hij eigenaar geweest van een machinefabriek die o.a. kabelmachines maakte voor de offshore.

Henriëtte is doktersassistent geweest, heeft de zorg voor de kinderen gehad (in de tijd dat Ben veel op reis was) en heeft meegewerkt in de eigen zaak.

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat was jullie verste bestemming?

Deze zomer hebben ze in Zeeland, op de randmeren, in Friesland, door Noordwest-Overijssel gevaren. O.a. maakten we wegens de gunstige wind een nachtvaart van Kornwerd naar Medemblik, het was práchtig!

Met de Neeltje Jacoba zijn ze naar de Oostzee geweest.

Voor het komend jaar heeft de familie Huesmann geen grootse plannen.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Dat we het zeilen nog maar héél lang zullen volhouden, het liefst varen we tot ons 80ste nog met de Sjofisk, want het is een ideaal schip dat ons precies past. En als het zeilen te zwaar wordt, dan doen we de mast eraf en gebruiken we het als motorboot.

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

De beste tip voor zeilers: probeer te onthaasten zodra je aan boord komt. We zien zo vaak zeilboten op de motor varen, terwijl ze een bezeilde koers varen. Met een zeilboot moet je geen haast hebben en lekker zeilen waar de wind waait!