Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

  

P1100909

 

 … Ralf en Andrea Bolder, box 811

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Vanaf april 2013 is de familie Bolder uit Emmerich vaste ligplaatshouder in Ketelhaven.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Ralf en Andrea bevaren een Gibsea 312, gebouwd in 1992. Zij hebben deze boot nu 3 jaar en hebben haar van top tot teen opgeknapt; het houtwerk binnen is helemaal onderhanden genomen, er is een nieuwe (klap-)schroef opgekomen, de motor helemaal nagekeken en zelf hebben ze de buiskap, de zeilhuik, spatzeilen en een nieuw winterkleed genaaid. De boot ziet er tiptop uit en ze hebben besloten de Gibsea nu te koop te zetten. Graag zouden ze zelf naar een slagje groter overstappen, een 34-footer.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Toen de familie Bolder de boot kocht heette die al ‘Confetti’ en dat hebben ze zo gelaten; het woord heeft wel iets vrolijks, nét als beide opvarenden!

 

  • Is dit jullie eerste schip?

9 jaar geleden zijn Ralf en Andrea begonnen met varen. Voorheen waren ze verwoed motorrijders, maar via de zus van Andrea (die een zeilbootje heeft in Bremerberg) zijn ze in de watersport terecht gekomen.

Hun eerste boot was een Hunter 25, die ze ’s winters meenamen naar Emmerich en daar opknapten. Hetzelfde deden ze met hun tweede boot, een Dufour 2800. Deze beide boten heetten ‘Mira’, met de eerste letters van de voornamen van het gezin Bolder.

Ralf heeft er langzamerhand zijn hobby van gemaakt om schepen op te knappen en weer te verkopen en ze hopen dat het met de ‘Confetti’ ook gaat lukken.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?
    Het gezin Bolder bestaat uit Ralf (52), Andrea (49), hun dochters Maren (27) en Inga (23) en sinds 4 maanden is daar kleindochter Jana bijgekomen.

Ralf is werkzaam als engineer in de chemie; zijn bedrijf bouwt procesapparatuur voor de verwerking van palmolie. Andrea werkt part-time in de adminstratie bij een apotheek. Zo houdt ze in de toekomst tijd over om ook op te passen bij haar kleindochter.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat was jullie verste bestemming?

Het afgelopen jaar hebben ze gevaren op het IJsselmeer, Markermeer en dit jaar zijn ze ook naar Texel geweest. Volgend jaar willen ze een stapje verder de Noordzee op. Ze kennen nu de boot goed en hebben hun eigen zeil-grenzen verkend.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

We hopen vooral gezond te blijven, daar begint het mee. En dan zouden we het leuk vinden meer Waddeneilanden te ontdekken en ook naar het Duitse wad te gaan.

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Een tip voor alle kapiteins en crews:  een keer met het schip de IJssel (stromkilometer 1004) op varen, door het Pannerdens Kanaal en de Rijn opvaren tot Emmerich (stromkilometer 852). Daar kun je een heerlijke pizza eten bij restaurant Rocco’s aan de leukste promenade.