Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

P1100868 

 … Hans en Corrie de Groot, box 139

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Vanaf december 1993 staat de familie de Groot ingeschreven als ligplaatshouder.

 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

Hans en Corrie varen met een Winner 950. Het teakdek, wat deze Winner wel bijzonder maakt, was mede een reden om het schip destijds te kopen. Verder is het een échte en prettige zeiler en makkelijk te bedienen.

 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

De naam “Vrijheid” was al toegekend aan het schip voordat Hans en Corrie haar kochten en ze vonden het een prima naam.

Wat nog wel leuk is om te vertellen: de naam van de thuishaven is in een rebus gezet op de spiegel van de boot, naar een ontwerp van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels. Hij was het ook die de ketel op het slibeiland IJsseloog in 1999 heeft ontworpen; het grootste kunstwerk dat Gubbels ooit maakte.

P1100874

ketel IJsseloog

  • Is dit jullie eerste schip?

Hans en Corrie zijn begonnen met een open schouw, daarna een Volksboot, toen kwam er een groene Randmeer, die de naam Bergeend kreeg. In 1993 kwam er een Waarschip 725, genaamd  Waaijer, ligplaats 502 te Ketelhaven.

Maar nog voordat deze eigen schepen er kwamen, is Hans in jonge jaren ‘watergek’ geworden door het zeilen in een jolletje en een piraatje op de camping bij Bad Hoophuizen in Hulshorst.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

In de tijd van de Volksboot, Randmeer en het Waarschip gingen beide kinderen, Corien en Bas, nog mee. Maar “Vrijheid” heeft meestal Hans (65) en Corrie (63) als opvarenden. Hans vult, als gepensioneerde ambtenaar van het Ministerie van Landbouw en Visserij, nog zijn dagen veelal nuttig: met plezier is hij instructeur vaarbewijs en marifonie, onder de naam Vaarbewijsopleidingen De Ketel te Holten. Én, zegt hij met een lach: ik ben invalhavenmeester bij deze mooie jachthaven! Het plezier wat hij in dit werk heeft is duidelijk zichtbaar. Iedereen kan een gezellig praatje verwachten van Hans, die Dick tijdens zijn vrije dagen en in de vakantie vervangt.

Corrie is coördinator van een gastouderbureau, dat onderdeel is van een welzijnsorganisatie.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat was jullie verste bestemming?

Vorig jaar zomer hebben ze getracht naar de Oostzee te komen; ze hadden 6 weken de tijd en hoopten dit gebied weer eens te bezoeken. Helaas troffen ze in noord-Nederland veel Noordoosten wind en mist, waardoor Hans en Corrie na 10 dagen besloten een andere koers te varen. Doordat ze Ketelhaven-liggers, Janna en Herman Hulst, troffen in Zoutkamp waren het wel heel gezellige ‘wachtdagen’!

Daarna ging de reis naar de Franse kust, waar ze tot Boulogne sur Mer zijn gekomen. Maar ook daar troffen ze mist en storm … Pas na 5 weken kou en wind kon eindelijk in de laatste week van deze vakantie de korte broek aan.

De verste reizen waren naar Zuid-Engeland, Brighton en naar de Oostzee, een rondje Fünen.

Vanwege familieomstandigheden blijft “Vrijheid” dit jaar in de Nederlandse wateren varen.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Voor langere tijd weg, bijvoorbeeld naar de Oostzee of – verder dromend – een seizoen varen in de Middellandse Zee.

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

De agenda blokken en gaan varen als je dat wilt, niet afwachten of het weer goed is en of er geen andere afspraken aankomen, gewoon gaan! Onze instelling tussen 1 april en 1 november is: “We gaan varen, tenzij …” In deze maanden zijn we meestal tussen de 100 en 120 dagen aan boord en is “Vrijheid” en Ketelhaven echt onze tweede thuis! 

Daarnaast genieten we ook in het winterseizoen weer van gezellige contacten en winterse bezigheden.