aan boord bij …..” september 2013

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord.

Schultze

 Familie Schultze, box 219

 

 

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven? 

Sinds januari 1998 zijn Bob en Hilde Schultze ingeschreven bij de Stichting. 

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen? 

Met een Breehorn 37, gebouwd in 1987, dus al meer dan 25 jaar oud, maar dat zou je zo niet zeggen. Het schip is een Koopmans sr. ontwerp, een ‘droomschip’, aldus Bob: het heeft alles wat een betrouwbaar en degelijk zeilschip moet hebben. In de loop van de jaren zijn er wel vernieuwingen doorgevoerd, zoals een nieuwe motor en nieuwe elektra, maar in de basis is het schip nog origineel. 

  • Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo? 

Het schip heet ‘~Haai~’. De vorige eigenaar had het schip ‘Ebenhaezer’ genoemd, maar dacht er al een tijd over het om te dopen naar ‘Haai’, wat eenvoudiger in o.a. het marifoonverkeer en het aanmelden in de haven is. Dat is er nooit van gekomen, maar toen de familie Schultze het schip kocht in 2003 heeft ze het gelijk deze nieuwe naam gegeven; de vorm, kleur en kracht hebben wel iets van een witte haai. 

  • Is dit jullie eerste schip? 

De eerste boot was een houten Vrijheid, waarmee veel op het Braassemermeer en omgeving is gevaren, maar ook in de zomervakanties via het IJsselmeer naar Friesland. Daarna volgde een Kustvaarder I, een stalen S-spant van Koopmans sr. Hiermee kwam de familie in 1998 naar Ketelhaven. In die tijd woonden Bob en Hilde nog in Heerlen en voeren ze ieder najaar de IJssel en Maas af naar Roermond, waar ’s winters de boot onder handen genomen werd. 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven? 

Bob (43), Hilde (42), Hidde (13), Wibe (11) en Rinze (5). Een stoer jongensgezin dat vele weekenden aan boord te vinden is.

Bob werkt al jaren bij de Gasunie, waar hij verantwoordelijk is voor het constructiemanagement van nieuwbouwprojecten van het hogedruk gasnet in Nederland. Vanuit Groningen is hij veel onderweg in het hele land.

Hilde doet veel vrijwilligerswerk op de school van Wibe (groep 8) en Rinze (groep 3). Hidde volgt Havo 3.

Vooral Wibe is thuis ook vaak in zijn eigen zeilbootje te vinden. En Hidde houdt aan boord van de ‘Haai’ vooral van harde wind en schuin varen, anders wordt het hem gauw te saai. 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? 

De familie heeft het afgelopen jaar in de Oostzee gevaren, vooral aan de Deense kust en ook langs Noord-Duitsland.

Voor het komend jaar hebben ze nog geen vastomlijnde plannen, maar waarschijnlijk gaan ze ook weer naar de Oostzee en misschien blijft er dan nog tijd over om een weekje te gaan kamperen. 

  • Nog dromen voor de toekomst? 

Graag zouden Hilde en Bob Noorwegen en Zweden willen ontdekken, maar voorlopig nog niet. Met een druk gezin ben je vooral bezig met het ‘hier en nu’ en zijn toekomstdromen nog iets verder weg … 

  • Heb je nog tips voor andere zeilers? 

Voor zeilers die nog niet in jachthaven Ketelmeer een ligplaats hebben, zorg dat je een ligplaats in jachthaven Ketelmeer krijgt, het is de perfecte ligplaats nabij het IJsselmeer!