Jachthaven Ketelmeer

Laatste nieuws 2017

 

Sneeuw in de jachthaven, 11 december 2017

 
   

 

Nieuwjaarsreceptie voor ligplaatshouders

Voor uw nieuwe agenda: op vrijdagavond 19 januari 2018 zal de nieuwjaarsreceptie plaatsvinden – meer informatie volgt later per post.

 

Tijd voor mooie najaarsluchten, 6 november 

 

 

Staartje zomer, 14 en 15 oktober 

Prachtig weer om de boot winterklaar te maken, kussens naar de zolder te brengen, of te genieten van een laatste zeiltochtje

   

 

Kilorace vanuit Ketelhaven

In het weekend van 16 en 17 september vond dit jaar de Kilorace plaats vanuit Ketelhaven. Dit jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door Marco Beenen uit Zwartsluis, werd voorheen vanuit Schokkerhaven gehouden. Dit jaar voor het eerst vanuit de Jachthaven Ketelmeer. Verdeeld over 2 dagen streden bijna 40 schepen een mooie strijd. Meer informatie, de uitslagen en foto’s zijn binnenkort te zien op de website: www.kilorace.nl

palaver op zaterdagmorgen: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezellige steigerborrel in de avondzon, 15 september 2017

een grote groep ligplaatshouders heeft vrijdagavond 15 september de zomerperiode afgesloten met drankjes, hapjes, goede gesprekken en zelfs met muziek​

     
     

 

 

Storm in beeld, 13 september 


met windsnelheden tot ruim 42 knopen raast de storm over Ketelhaven

   
   
   
   

 

 

 

Zeearend op jacht in de Stroomgeul, 10 september

 

 

 

 

 

 

 

Van natuurfotograaf Martijn de Jonge ontvingen we bijgaande mooie foto en weer een interessante tekstbijdrage: 

‘Een mannetjes zeearend van het vaste IJsseldelta paar gaat op jacht naar vis en vogels. Hij is geringd in Duitsland en vormt een paar met een wijfjeszeearend die in 2007 in de Oostvaardersplassen geboren werd.

Dankzij het ringen van zeearenden is er veel informatie vrij gekomen over trek, aantallen en leeftijd van Europa’s grootste arend. Hoewel de meeste zeearenden in Polen, Scandinavië en Duitsland broeden nemen ze in Nederland langzaam in aantal toe. Het begon in 2006 met één paar in de Oostvaardersplassen, anno 2017 hebben er 11 paar in Nederland genesteld waarvan er 8 succesvol jongen groot brachten. 5 Nesten hadden elk 2 jongen terwijl 3 nesten elk 1 jong voort brachten. In de IJsseldelta werd één jong groot, hij wordt regelmatig jagend gezien. Hij is herkenbaar aan zijn donkerbruine verenkleed en nog wat stuntelig vlieg- en landingsgedrag. Eerder, in 2012,2013 en 2015 bracht het paar in totaal 5 jongen groot. Zeearenden zijn redelijk sociaal: af en toe komen er andere vogels langs van bijvoorbeeld het het Zwartemeer. Soms ook gaat het om onvolwassen vogels die de IJssel af komen zakken.’

 

 

KiloRace, zaterdag 16 en zondag 17 september vanuit Ketelhaven

Zeilwedstrijd de KiloRace vindt dit jaar plaats vanuit onze jachthaven; ‘een sportieve strijd zonder scherpe kantjes’. Voorheen werd er gezeild vanuit Schokkerhaven, maar nu dus dichtbij huis. Geef je op voor dit leuke evenement op: www.kilorace.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de herfst is langzaam begonnen, 3 september 2017

ook ’s morgens heel vroeg kan het prachtig zijn in de haven, dit beeld hadden we op zondag 3 september jl.

 

 

Steigerborrel voor ligplaatshouders op vrijdag 15 september

Ligplaatshouders zijn welkom op vrijdag 15 september a.s. voor een steigerborrel. Vanaf 17.00 uur kunt u met een eigen drankje en hapje terecht in het Ketelbankie voor een gezellige afsluiting van het zomerseizoen.

 

Biomobiel voor de allerlaatste keer in Ketelhaven, 7 augustus 2017

Op maandag 7 augustus veegde Mia Salomons voor de laatste keer haar aankondigingsbord schoon. Helaas gaat ze afscheid nemen van de Biomobiel, waarmee ze de gasten van de haven voorzag van heerlijke zelfgemaakte maaltijdsoepen, tortilla’s, quiche, broodjes hamburger en kroket. Vanaf augustus 2011 stond ze in de zomermaanden naast het havenkantoor en het waren altijd gezellige avonden, met een praatje, een hapje en een drankje. Haar man Wim stond haar bij met hand- en spandiensten. Nu heeft ze meer tijd voor het ontvangen van gasten in hun Bed en Breakfast in Ketelhaven. 

   

 

Vakantietijd, 5 augustus 

De Zeilclub Thorn is met een aantal 16 kwadraat zeilboten onderweg – via Ketelhaven – van Heeg naar Amsterdam. In het ‘Ketelbankie’ wordt de maaltijd voor vanavond bereid. 

     

 

Biomobiel komt weer naar de jachthaven in juli en augustus

Op zondag- en maandagavond 23 en 24 juli, 30 en 31 juli en op 6 en 7 augustus staat Mia Salomons met lekkere snacks op het parkeerterrein naast het havenkantoor, steeds tussen 17.00 en ongeveer 19.00 uur.

Ze verkoopt zelfgemaakte maaltijdsoepen, tortilla en broodjes hamburger en kroket, alles lekker biologisch!

 

 

Update fauna in en rond de jachthaven, 16 juli 2017

Hieronder weer wat mooie foto’s en een tekst-bijdrage van Martijn de Jonge, fotograaf en schipper van de ‘Wave’, waarvoor hartelijk dank!

     

 

“Toptijd voor vogels in de IJsselmonding

Nu de eerste trekvogels binnenkomen en er veel uitgevlogen jongen zijn wordt het topdrukte in de IJsselmonding. Duizenden knobbelzwanen komen om te ruien, ze verliezen daarbij tijdelijk alle belangrijke veren. De IJsselmonding biedt ze bescherming en voedsel zodat ze ook zonder ver te vliegen de ruitijd doorkomen. Wie goed kijkt en geluk heeft ziet ook de casarca’s, bruine gansachtige eenden die vanuit Oost Europa na de broedtijd naar de Nederlandse wetlands komen. Nauwelijks te missen zijn de hagelwitte grote zilverreigers, ze broeden o.a. in de Oostvaardersplassen en verspreiden zich nu de broedtijd voorbij is. Je kunt ze vaak zien vissen langs de rietkragen in het gebied.

Maar de zeearend is natuurlijk de meest imponerende broedvogel van het gebied, zover we weten heeft het vaste paar één jong dit jaar groot gebracht. Het maakte de afgelopen week z’n eerste succesvolle vlucht boven het broedeiland. Je kunt hem aan z’n donkerbruine verenkleed en wat klunzige vliegwijze herkennen. Zijn moeder heeft een licht bruine kop en gele snavel en kent na 6 broedseizoenen het gebied door- en door.

Ze draagt een pootring met de de code AF19 wat er op duidt dat ze in 2007 in de Oostvaardersplassen als nestjong is geringd. Haar partner is een zeearendman die in Duitsland in 2006 werd geringd, zijn code is Z663. Hij is wat kleiner dan de vrouw, iets wat bij veel roofvogelsoorten voorkomt. Door deze ringen zijn vogels te volgen en kunnen leeftijd, herkomst en verspreiding worden bij gehouden. Leuk voor een soort als de zeearend die nog maar 12 jaar in Nederland broedt.

Zo langzamerhand komen er ook visarenden het gebied binnen. Ze vissen graag in de ondiepe zones waar de vis zich makkelijk laat vangen.

Broeden doen ze tot nu toe alleen in de Biesbosch waar 2 paar dit jaar voor nageslacht zorgden. Maar het is lang niet uit gesloten dat ze hier ter zijner tijd ook gaan nestelen en jongen groot brengen. We kwamen afgelopen donderdag tijdens een vogeltocht met ons schip niet minder dan 3 verschillende visarenden tegen. De hoogste aantallen visarenden worden in de loop van augustus bereikt als er doortrekkers uit Duitsland en Zweden langs komen, er kunnen dan wel 6 verschillende vogels pleisteren.

Dat je in de haven ook goed je ogen open moet houden bleek uit verschillende leuke recente waarnemingen. Zo laat de ijsvogel zich regelmatig zien terwijl er soms ’s avonds een bever aan de wilgen komt knagen. Niet te verwarren met de veel kleinere muskusrat die zich soms ook zwemmend laat zien. In het water kunnen we op één plek, met dank aan Dick, met geluk de meerval zien rusten. Hij geeft de voorkeur aan een schaduwrijke plek in het water onder een boom en laat zich moeilijk fotograferen. Afgelopen donderdag moesten we het doen met een langzaam wuivende staart, dicht bij de kant. Dan maakte de schildpad het een stuk

makkelijker: die lag gewoon tegen de zwemtrap aan te zonnen! Hoewel het een exoot is die hier eigenlijk niet hoort is het wel erg leuk om hem zo te zien.”

 

Vakantietijd begonnen met mooi weer, 8 juli 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamper Kogge onderweg naar huis, 1 juli 

Steeds weer een bijzonder gezicht om de Kamper Kogge onder zeil voorbij te zien glijden

 

Bevers, zeearenden en grote karekieten in de IJsselmonding, 7 juni 

Van ligplaatshouder van de jachthaven / natuurfotograaf Martijn de Jonge ontvingen wij onderstaande foto’s van de veelzijdige fauna in onze omgeving. Tegen deze kwaliteit kunnen wij niet op! 🙂

Hieronder 4 foto’s (en tekst) van zijn hand. Hartelijk dank daarvoor!

     
     

 

‘In deze tijd met lange dagen is het genieten van de natuur in de IJsseldelta. Zeker ’s avonds als de wind weg valt kun je vele vogelsoorten horen zingen. En met geluk zie je een vos, ree of bever aan de oever staan. Inmiddels heeft het vaste zeearendpaar jongen en vliegen ze regelmatig over het gebied op zoek naar prooi. Ze worden talrijker in Nederland en broeden in de buurt bij Swifterbant en het Zwarte Meer. In het riet langs het Vossemeer zingt de grote karekiet, een echte rietvogel met een typerende krassende zang. Voor deze kwetsbare soort zijn vorig jaar speciale rietoevers aangelegd in de IJsseldelta om goede broedgelegenheid te bieden. En met heel veel geluk kom je, diep in het gebied,een knagende bever tegen die op een wilgentak kauwt. Vaak komen ze pas te voorschijn aan het eind van de dag tussen negen- en tien uur ’s avonds. Met een beetje heldere hemel zijn ze dan met behulp van een goede kijker te volgen. De IJsseldelta telt zeker 3 beverburchten, ze hebben zich langzaam langs de IJssel verspreid en nu de monding bereikt.

Wie in het gebied ankert heeft de beste kans op leuke natuurmomenten maar ook in de haven kan het met futen, meerkoeten en ijsvogels heel leuk zijn.’

© tekst & foto’s: Martijn de Jonge

 

Bever gespot in de haven

Al vaker hoorden we van ligplaatshouders dat men een bever in de haven zag zwemmen. Vanavond, 30 mei, waren we zelf ook getuige van een aan wilgentakken knabbelde bever: een prachtig schouwspel!

     
     

 

Hemelvaart 2017: een prachtig weekend

Zo ziet de havenmeester het graag: een volle parkeerplaats en veel lege plekken aan de steiger. Dat betekent dat er veel mensen lekker genieten van hun boot en er een weekend op uit zijn.

     
     

 

Drukte in de jachthaven, 21 mei 2017

Kleine meerkoetjes en fuutjes in de haven en jonge zwaantjes in aantocht.

     
     

 

Havendag 2017: gezellig, gemoedelijk en voor elk wat wils

Een flinke hoosbui op vrijdagavond maakte de tent geen overbodige luxe. Maar veel bezoekers bezochten die avond verschillende workshops, die gegeven werden door Hans Houkema (over punterzeilen en de IJsseldelta), Skipsails (zeiltrim en – onderhoud) en Guido Heeroma (brandveiligheid aan boord). Op zaterdagmorgen was de tent ook goed bezet tijdens de maritieme markt – met accordeonmuziek – en gingen diverse artikelen, goede gesprekken en lekkere hapjes over te ‘toonbank’.  De weergoden deden op zaterdagmiddag beter hun best, want de zeilwedstrijd kon zonder regen of harde wind doorgang vinden en iedereen genoot van het rondje Ketelmeer. Uiteindelijk bleek de familie Veltman met de ‘Waterzooi’ de snelste overall en ze werden dan ook winnaar van de koperen Ketel.

 

 

 

 

 

 

Foto’s en de uitslag van de zeilwedstrijd staan op de pagina >  foto’s > Havendag 2017:   foto’s Havendag 2017

De dag werd in de tent weer afgesloten met een chinees buffet, waarbij we met 140 volwassenen en 20 kinderen aan tafel gingen. Het nieuwe onderdeel ‘maritieme pubquiz’ en de muziek van Wim en Anna Duiveman viel bij velen in de smaak.

Foto’s van zaterdag 13 mei: foto’s zaterdag 

 

     
     
     
     

 

Alles klaar voor de Havendag, vrijdagmiddag 12 mei 

Vanavond kunnen ligplaatshouders kiezen uit 3 workshops die in de tent gehouden worden. En op zaterdag is er weer een maritieme markt met accordeonmuziek, het bekende springkussen voor de kinderen, een zeilwedstrijd en een gezellige avond. Op naar een mooi weekend!

 

     
     

 

Uit de oude doos:

Van een buurvrouw uit Ketelhaven ontvingen we onderstaande foto. Volgens Henk Visscher, oud-havenmeester, moet deze foto in ieder geval genomen zijn vóór 1987. Toen werd namelijk het havengebouw gezet op de plaats waar het huidige gebouw ook staat. Zie met name de wijzigingen op het parkeerterrein en steiger 1.  Maar ook onze ‘buurhaven’ is sindsdien flink uitgebreid.

 

 

 

 

 

 

 

De jaarlijkse Havendag vindt plaats op zaterdag 13 mei 2017

Op vrijdagavond 12 mei en zaterdag 13 mei vindt de jaarlijkse Havendag plaats in de jachthaven. Op vrijdagavond kunnen ligplaatshouders een workshop volgen en op zaterdagmorgen is er een gezellige markt met accordeonmuziek, gratis koffie en koek en een springkussen voor de jeugd. ’s Middags vanaf 14.00 uur start de zeilwedstrijd en vanaf 17.00 uur volgt een gezellige avond. Opgeven kan tot 8 mei.

 

Open dag IJsseloog, zaterdag 20 mei a.s.

Op zaterdag 20 mei houdt Rijkswaterstaat een open dag op het ‘slibeiland’ IJsseloog in het Ketelmeer. U kunt op deze dag meer informatie krijgen over de komende werkzaamheden.

Meer informatie en opgave:  bit.ly/ijsseloog

 

KNMC bezoekt de jachthaven, 25/26 april 2017

​De Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club, regio Zuid-West, bracht vandaag met 20 schepen een bezoek aan de jachthaven. Vanuit Gouda zijn de schepen onderweg naar Meppel voor het openingsdiner, de jaarlijkse bijeenkomst ter opening van het seizoen. “We zijn blij verrast met het warme welkom in de haven op deze koude dag en we liggen hier prachtig”, aldus organisator Theo van der Laan.​​

     
     

Kroeskop Pelikaan op het Ketelmeer, 9 april  

Van één van onze ligplaatshouders ontvingen wij onderstaande mooie foto en verslag van een onverwachte ervaring op het Ketelmeer afgelopen zondag:

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zondag 9 april was een prachtige dag op het water hoewel er natuurlijk weinig wind stond. We voeren daarom op de motor vanaf de Ketelbrug richting Kattengeul om nog even te zien of er vis- of zeearenden in het gebied waren. Tot onze grote verbazing werden we voorbij gevlogen door een Kroeskop Pelikaan, een enorme watervogel uit Oost Europa. Wat verderop landde hij op het vlakke water waar we hem mooi konden bekijken. Navraag leerde dat het een exemplaar is die recent uit een ecopark bij Leeuwarden ontsnapt is en regelmatig in het IJsselgebied wordt gezien. Zo bivakkeerde hij eerder bij Olst halverwege Deventer en Zwolle. Kroeskop Pelikanen hebben ooit, eeuwen geleden, in onze delta gebroed. Het is niet uitgesloten dat wilde exemplaren uit de Balkanmoerassen hier in de toekomst worden gezien. Net zoals Zeearend en Grote Zilverreiger zich hier hebben weten te vestigen. Het zou een mooie gezicht zijn in de de IJsselmonding: Vissende Pelikanen!

Martijn de Jonge, a.b. motorsailor ‘Wave’

 

 

 

woensdag 29 maart: grote schoonmaak voordat het seizoen start

Op 1 april start het zomerseizoen en daarom hadden Piet, Hans, Bob, Dick, Desirée de jaarlijkse poetsdag; het havengebouw is schoon, waterslangen op de steigers, postzegels geplakt voor de 1-aprilbrief en het informatiebord is ook weer bijgewerkt. Ligplaatshouders en gasten zijn van harte welkom!!

     

 

 

Speelvlot in aanbouw, 27 maart 2017

Er is een start gemaakt met de inrichting van een drijvende speelplaats in de haven. Nabij de hoofdsteiger ligt een vlot waarop in de toekomst speelmogelijkheden worden gecreëerd voor kinderen. Dus onze jonge gasten moeten nog wel even geduld hebben … tot het zover is kunnen ze wel lekker springen op de trampoline die op de dijk staat.

Uitslag enquête

 

 

In de afgelopen winter hield het bestuur onder de ligplaatshouders een enquête met vragen over de jachthaven. De uitslag hiervan kunt u vinden op deze website. Ga naar > ‘Bestuur’ > ‘Achtergrond en NVvK’ voor het verslag.

 

 

 

Doorgang bij Roggebotsluis voor wegverkeer gestremd

NB. onderstaande stremming is verplaatst naar het weekend van 7 april!

Van vrijdagavond 17 maart 2017, 20.00 uur, tot maandagmorgen 20 maart, 05.00 uur, is de brug en rotonde bij Roggebotsluis gestremd voor alle autoverkeer. Het scheepvaartverkeer heeft geen hinder van de wegwerkzaamheden. 

 

Update werkzaamheden steiger 1

Ook op zaterdag wordt er doorgewerkt om steiger 1 op tijd klaar te krijgen voordat het seizoen begint. Foto’s van 7 en 11 maart 2017

 

De jaarlijkse Havendag vindt plaats op zaterdag 13 mei 2017. Meer informatie ontvangen ligplaatshouders begin april.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BHV-training medewerkers jachthaven

Op dinsdag 7 maart volgden de medewerkers van de jachthaven een herhalingstraining BHV (Bedrijfshulpverlening). Annette Coes van Kordon en Guido Heeroma, instructeur brandpreventie en ligplaatshouder van de jachthaven, boden een leerzaam programma op het gebied van brandveiligheid, ontruiming, het bieden van eerste hulp en reanimatie. Dit keer met levensechte scenario’s in het toiletgebouw, de werkplaats en ook op de steiger; zelfs een ‘drenkeling’ die brand aan boord had veroorzaakt moest gered worden. Ieder jaar weer goed om te doen, aldus de cursisten.

 

Werkzaamheden in de jachthaven, 1 maart 2017

De dekdelen op steiger 1 zijn bijna geplaatst, het werk vordert gestaag. En ook het afspuiten van de steigers is begonnen.

 

Update steiger 1, 14 en 16 februari 

 

 
 

 

renovatie steiger 1 in volle gang, 7 februari 

Deze winter wordt steiger 1 volledig gerenoveerd en zal, evenals de overige steigers, voorzien worden van elektra bij iedere box. Deze week is de firma KLB uit Genemuiden begonnen met de afbraak van de oude steiger. 

 

melding Provincie Flevoland betreffende onderhoud en stremming van de Ketelsuis in februari 2017:

NB. de werkzaamheden zijn inmiddels afgerond, 10 maart 2017

Mededeling Ketelsluis dicht voor de scheepvaart (INFRA).feb17

 

27 januari 2017, goed bezochte nieuwjaarsbijeenkomst

De nieuwjaarsbijeenkomst van de jachthaven bracht 150 ligplaatshouders naar restaurant Lands End. Daar vertelden Warren Elzinga en Maria Koenders over hun 9-jarige wereldreis vanuit Ketelhaven en kon men na afloop het glas heffen op een nieuw zeilseizoen. Voor de vierde keer organiseerde het bestuur deze avond en het blijkt  een mooie gelegenheid om in de ‘winterslaap’ elkaar te treffen. 

 

 

Winter in de haven, 18 januari 2017

 

IJzel en een dun laagje sneeuw, 7 januari 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwjaarsbijeenkomst 

Op vrijdag 27 januari zijn ligplaatshouders welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst in restaurant Lands End, vanaf 19.30 uur. Opgave via de mail: info@jachthavenketelmeer.nl 

 

Bestuur en medewerkers van Stichting Jachthaven Ketelmeer wensen u een

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan ligplaatshouder Erwin Markerink die de foto aan ons opstuurde.