Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In juni 2016 was dat bij:

   P1050444 

Steven en Ina Schenk uit Giethoorn, box 301

en Klaas Vlaanderen, box 410

Het gesprek vindt plaats aan boord bij Klaas, als hij en Steven terugkomen van een dag zeilen. Beide eigenaren zijn kenners en liefhebbers van de draak en vertellen er vol enthousiasme over.

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Klaas ligt sinds 2014 in Ketelhaven en Steven vanaf 2006.

  • Met welk type schip varen jullie en wat was de naam van het schip?

Beiden zeilen in een draak.

De polyester boot van Klaas, gebouwd in 1983, heeft géén standaard zeilplan. Vorig jaar heeft hij een grootzeil laten maken met doorlopende zeillatten in de top, hetgeen bij weinig wind voor meer power bovenin zorgt. Dit zeil is 16 m² groot. Daarnaast heeft hij een kleine fok van 14 m² en een grote fok van 18 m². Hiermee is de spinnaker overbodig geworden en is de boot ook makkelijker te bedienen met 1 of 2 opvarenden. Het blijft steeds nog uitvogelen welke zeilvoering met welke wind het beste is. Deze Draak is gebouwd bij werf Børresen in Denemarken. 15 jaar geleden door Klaas gekocht.

De draak, naar het ontwerp van de Noor Johan Anker, kwam voor het eerst in 1936 naar Nederland. Het werd een populaire zeilklasse. In 1948 verwierf de klasse de Olympische status. Dit duurde tot en met de olympische spelen van 1972 in Duitsland.

Ook de – één van de laatst gebouwde – houten Draak van de familie Schenk is van de Børresen-werf en stamt uit 1971. Deze Draak is wel vrij standaard. Het grootzeil heeft een zg. losse broek en verder beschikt deze boot over een gennaker. 

  • Wat is de naam van het schip?

De draak van Klaas heet Whooper, de naam van een wilde zwaan. Klaas kan vol bewondering kijken naar de relaxte zeegang van deze wilde zwanen en ook de manier waarop ze hoog boven in de lucht zweven heeft iets heel bijzonders.

De draak van de familie Schenk heet Asterisk, de naam van een sterretje. De boot heette al zo toen zij haar 15 jaar geleden kocht en een naam veranderen brengt ongeluk, dus dat hebben ze maar niet gedaan.

Beide mannen kennen elkaar van de Nederlandse Drakenclub, die weer onderdeel is van een internationale vereniging.

  • Is dit jullie eerste schip?

Klaas had hiervoor een 16 m² en zijn ouders hadden vroeger een tweemaster, waarmee veel gezeild werd.

Steven begon met een Scharpie en daarna kwam een Halcyon; een zeewaardig 27 ft. schip waarmee hij reizen naar Engeland, Denemarken en het zuiden van Bretagne maakte. Daarna kwamen er kinderen en toen bleek een Vollenhovense Bol een heel fijn familieschip, waarmee je makkelijk op het Wad kon varen en droogvallen. Vóór de draak had Steven een Yngling en toen kwam de keuze na zijn pensioen: óf een groot schip kopen en reizen maken óf een woonboerderij kopen (want stilzitten is geen optie) en daarnaast een sportieve zeiler hebben. Het werd het laatste.

  • Wat is jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar?

Meestal zijn beide draken op het Ketelmeer en het IJsselmeer te vinden. Een draak is eigenlijk niet geschikt voor de Noordzee. Voorheen voeren Klaas en Steven met de “Hiking Dragons”, een groep van 5 draken, waarmee ze een paar dagen plaatsen langs het IJsselmeer bezochten en ook werd dan aan boord overnacht.

Waarschijnlijk nemen beide families in september deel aan het jubileumfeest van de 80-jarige Drakenclub in Muiden.

  • Wie is de bemanning en wat doe je in het dagelijks leven?

P1050447

Klaas (59) en Nettie (57) hebben 2 dochters. Regelmatig wordt er met de Whooper met vrienden gevaren. Klaas is revalidatie-arts en als zodanig ook werkzaam bij arbeidsreïntegratie.

P1050452

Steven (74) is osteopaat en vaart meestal met zijn vrouw Ina (73).

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Ooit is het plan geopperd om één van beide draken in Zuid-Frankrijk neer te leggen, zodat ook van daaruit gevaren kan worden. Veel ‘rijken der aarde’ hebben een draak liggen in één van de mondaine havens aan de Middellandse zee …

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Steven: gebruik zo min mogelijk de motor als je een zeilboot hebt.

Klaas: inderdaad, je gunt toch iedereen het zeilplezier door stilte aan boord.

En beiden voegen daar lachend aan toe: maak geen afspraak met de thuisblijvers over de tijd van terugkomst als je een (mid-)dagje gaat zeilen!